liliput 16.11.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Poproszę o pomoc. Mam małą działkę o bardzo nietypowym kształcie - litera L. Zamieszczam jpg z wymiarami i okolicznymi budynkami sąsiadów. Zielony to oczywiście kolor działki. Czy mogę zaplanować 2 miejsca postojowe na węższym odcinku, który będzie również moim dojazdem do domu usytuowanym na prostokącie? Nie chcę umieszczać miejsc postojowych przy samym domu, bo praktycznie nie ma tam miejsca i tracę ogródek. Będę wdzięczna za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.11.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Samochód osobowy ma szerokość ok. 2,00 -2,10 m łącznie z lusterkami.Zostawiając luz 10 cm od płotu zostaje 4,50 - 2,10 - 0,10 = 2,30mTeoretycznie da się przejechać.A z mniejszym samochodem będzie jeszcze lepiej.Lusterka można składać w obu samochodach.Jaki samochód (szerokość z lusterkami) masz dzisiaj a jaki będziesz maił później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.11.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Poproszę o pomoc. Mam małą działkę o bardzo nietypowym kształcie - litera L. Zamieszczam jpg z wymiarami i okolicznymi budynkami sąsiadów. Zielony to oczywiście kolor działki. Czy mogę zaplanować 2 miejsca postojowe na węższym odcinku, który będzie również moim dojazdem do domu usytuowanym na prostokącie? Nie chcę umieszczać miejsc postojowych przy samym domu, bo praktycznie nie ma tam miejsca i tracę ogródek. Będę wdzięczna za rady. Czy mogę zaplanować 2 miejsca postojowe na węższym odcinku ? nie możesz ! : 1) stanowisko postojowe ma wymiary 2,5 x 5m. Przy lokalizacji stanowiska na węższym odcinku ( o szer. 4,5m ) szerokość dojazdu pozostałaby 2m co jest niezgodne z Warunkami Technicznymi 2) odległość stanowiska postojowego od granicy działki powinna wynosić min. 3m. W zabudowie jednorodzinnej jest możliwość sytuowania stanowisk postojowych bezpośrednio przy granicy działki w przypadku, gdy na sąsiedniej działce są analogiczne miejsca postojowe ( ale p. 1. i tak wyklucza taką lokalizację z uwagi na szerokość dojazdu do budynku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Co jest za płotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.11.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 koledzy i koleżanki, nie piszcie o płotach i lusterkach samochodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liliput 16.11.2018 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Strasznie jestem zawiedziona, nie ma na tej działce miejsca na garaż, "wkopany" w grunt jest prawdopodobnie bardzo drogi. Zamieszczę jeszcze zrzut z mapy geodezyjnej i naniosę bryłę domu. Chwilkę to potrwa. Nie chcemy rezygnować z tej działki, ale w takim wypadku możemy nie mieć wyjścia z tej sytuacji pomocy Może ktoś ma inny pomysł / zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 16.11.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Ponieważ nie rozumiem prawniczego, jak rozumieć coś takiego Stanowiska postojowe w zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej Prawodawca postanowił ułatwić realizację inwestycji w zabudowie jednorodzinnej oraz zagrodowej poprzez wprowadzenie dwóch szczególnych udogodnień w zakresie lokalizacji stanowisk postojowych. Pierwsze z nich wyłącza obowiązek zachowania powyższej 7-metrowej odległości stanowisk postojowych od placu zabaw dla dzieci, boiska dla dzieci i młodzieży, okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku opieki zdrowotnej, w budynku oświaty i wychowania, w budynku mieszkalnym, w budynku zamieszkania zbiorowego, z wyjątkiem: hotelu, motelu, pensjonatu, domu wypoczynkowego, domu wycieczkowego, schroniska młodzieżowego i schroniska, w przypadku parkingów niezadaszonych składających się z jednego albo dwóch stanowisk postojowych dla samochodów osobowych przypadających na jeden lokal mieszkalny w budynku mieszkalnym jednorodzinnym, zlokalizowanych przy tym budynku. Wprawdzie udogodnienie to ma zastosowanie wyłącznie do zabudowy jednorodzinnej, ale wydaje się, że znajdzie szerokie zastosowanie w praktyce. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, które są warunkiem skorzystania ze zwolnienia: stanowiska postojowe nie mogą być w żaden sposób zadaszone, maksymalna liczba stanowisk postojowych to dwa na jeden lokal mieszkalny, czyli cztery na budynek mieszkalny jednorodzinny dwulokalowy, stanowiska muszą znajdować się bezpośrednio przy budynku, któremu mają służyć. https://nowageodezja.pl/04.2018/sprawdz-jakie-nowe-wymogi-techniczne-obowiazuja-dla-parkingow-i-miejsc-postojowych-68.html Mógłby ktoś wyjaśnić? Wdzięczna będę. Zrezygnowałam ostatecznie z prób zajarzenia czegokolwiek prawniczego , gdy dostałam odpowiedź na moje pytanie - nie należy rozumieć tego przepisu rozszerzająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liliput 16.11.2018 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 znalazłam coś takiego: Zmiany w prawie budowlanym 2018 - nowe przepisy, które warto znać Niezadaszone parkingi bez zachowania minimalnych odległości W nowelizacji rozporządzenia Ministra Infrastruktury dopuszczono możliwość budowy niezadaszonego parkingu bez zachowania minimalnych odległości od granic posesji lub okien. Mowa tu o parkingach posadowionych przy zabudowie jednorodzinnej. W określonych przypadkach istnieje możliwość stworzenia niezadaszonego parkingu (do dwóch stanowisk), bez zachowania minimalnych odległości. Zwolnienie z zachowania minimalnych odległości objęło także stanowiska postojowe przeznaczone dla osób niepełnosprawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liliput 16.11.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Poznałam Cię po kwiatku, ha ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liliput 16.11.2018 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Niestety dalej drążę temat, choć już usłyszałam jedną opinię, że nie mogę tu umieścić miejsc postojowych. Załączam mapkę dla pewności z miejscami na czerwono, a wcześniej umieściłam kilka zdań o zmianach w przepisach od stycznia 2018. Może jednak? A może ktoś ma pomysł, gdzie tu znaleźć sensowne miejsca na parking, skoro nowe przepisy łagodzą wcześniejsze wymagania wobec zabudowy jednorodzinnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.11.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) - dom na tej małej działce moim zdaniem jest błędnie zlokalizowany. powinien być max. wycofany do PN/WSCH granicy działki na 3m, a jego front ( dłuższy bok ) powinien być na stronę PD/ZACH. Taka lokalizacja pozwoliłaby na "uruchomienie" placu / parkingu w osi dojazdu z możliwością zlokalizowania 2-ch stanowisk bezpośrednio przy budynku i 3m od granicy działki. Stanowiska i sam plac powinien być tak zaprojektowany, aby zapewnić nawracanie samochodu ( trudno pokonywać drogę dojazdową tyłem przez Xm i dodatkowo również tyłem włączać się do ruchu drogi publicznej)- każda mała działka wymaga szczególnego projektowania już na etapie projektu zagospodarowania działki. Wrzucanie "gotowca" w PN część działki z uruchomieniem cz. PD jako "teren zielony", ale jednocześnie bez pomysłu na lokalizację stanowisk postojowych, miejsca gromadzenia odpadów ( i dojazdu do niego ), komunikację pojazdów / osób wewnątrz działki, czy lokalizację innych istotnych elementów zagospodarowania jest nieporozumieniem. Edytowane 17 Listopada 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 17.11.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Wszystko zgoda, z jednym ale - nie znam nikogo kto nie włącza się tyłem do ruchu drogi publicznej Nie tylko na takiej uliczce jak ta o której mówimy, ale i znacznie bardziej ruchliwych. Pewnie że byłoby lepiej przodem, ale orze się jak może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.11.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Czy mogę zaplanować 2 miejsca postojowe na węższym odcinku ? nie możesz ! : 1) stanowisko postojowe ma wymiary 2,5 x 5m. Przy lokalizacji stanowiska na węższym odcinku ( o szer. 4,5m ) szerokość dojazdu pozostałaby 2m co jest niezgodne z Warunkami Technicznymi 2) odległość stanowiska postojowego od granicy działki powinna wynosić min. 3m. W zabudowie jednorodzinnej jest możliwość sytuowania stanowisk postojowych bezpośrednio przy granicy działki w przypadku, gdy na sąsiedniej działce są analogiczne miejsca postojowe ( ale p. 1. i tak wyklucza taką lokalizację z uwagi na szerokość dojazdu do budynku ) koledzy i koleżanki, nie piszcie o płotach i lusterkach samochodowych Czy ten wąski odcinek działki może być na całej szerokości i długości wykonany jak droga? Z kostek betonowych, bruku czy tym podobnych elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.11.2018 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 d7dten wąski odcinek jest już dojazdem i jednocześnie dojściem do budynku - podbudowa i wykończenie na pewno będzie dostosowane do ruchu pojazdów i pieszych ( w zależności od przeznaczenia, ciężaru pojazdów, itp. ). Jeśli pytasz : czy można tam zaparkować pojazd ? - można !, choć blokowałby skutecznie jedyną drogę pożarową do budynku, natomiast na tej szerokości stanowiska postojowego ( zgodnie z Warunkami Technicznymi ) nie można lokalizować i takie nie może pojawić się w Projekcie Zagospodarowania Działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.11.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 ........... Czy mogę zaplanować 2 miejsca postojowe na węższym odcinku,......... z ciekawości zapytam. po co planowac? potrzebne Ci to do szczęścia? mało masz problemów? zrób normalna droge dojazdową albo trawke posiej. kto Ci zabroni po tym jeździc i zaparkować? raz blizej, raz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 17.11.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Urzędowi potrzebne A ty nie musiałeś mieć dwóch miejsc parkingowych na zagospodarowaniu terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.11.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 d7d Jeśli pytasz : czy można tam zaparkować pojazd ? - można !, choć blokowałby skutecznie jedyną drogę pożarową do budynku, natomiast na tej szerokości stanowiska postojowego ( zgodnie z Warunkami Technicznymi ) nie można lokalizować i takie nie może pojawić się w Projekcie Zagospodarowania Działki. Taki był cel pytania. Podobnie ludzie robią miejsca parkingowe przy granicy działki. Czy ta jedyna droga pożarowa jest zgodna z przepisami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.11.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 " droga pożarowa " ... może to za mocno powiedziane, ale to jest wg planu jedyny dojazd do budynku w czasie ( odpukać ) zagrożenia np. pożarowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.11.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Urzędowi potrzebne A ty nie musiałeś mieć dwóch miejsc parkingowych na zagospodarowaniu terenu?nie, absolutnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liliput 17.11.2018 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Bardzo dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi. Ja jestem kompletnie "zielona" w tej materii. Czy taki projekt z miejscami przejdzie w urzędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts