Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parujące szyby, ciężki przypadek

Recommended Posts

Witam. Mam duży problem z parujacymi się szybami w domu. Jest to dom dwurodzinny piętrowy. Okna plastikowe z 2005 roku, profile to deceuninck, natomiast szyby jednokomorowe u=2.9. Wiem, że takim tematów jest mnóstwo ale zazwyczaj jest tak że ludzie np. mają słaba wentylację i rady są, aby to poprawić. Mój problem polega na tym, że próbowałem już tych wszystkich sposobów. Założyłem nawiewniki okienne w 4 oknach (mieszkanie 80m2), sprowadzilem kominiarza żeby sprawdził ciąg i w łazience było ok, w kuchni trochę słaby więc założyłem nasade turbowent. Efekt jest taki że mieszkanie jest wychlodzone jak cholera, z nawiewnikow tylko leci zimne powietrze, a okna jak były zaparowane tak są nadal i to do tego stopnia że rano muszę wycierac wodę z ziemi! Wilgotnośc w mieszkaniu utrzymuje się na poziomie 60%, temp. 22 stopni, ogrzewanie gazowe, grzejniki. Macie jeszcze jakieś pomysły co zrobić? Rozumiem że te szyby maja słaba izolacje ale żeby aż tak że z parapetu kapie woda? Dodam że problem pojawia się 3 sezon..

Witam. Mam duży problem z parujacymi się szybami w domu. Jest to dom dwurodzinny piętrowy. Okna plastikowe z 2005 roku, profile to deceuninck, natomiast szyby jednokomorowe u=2.9. Wiem, że takim tematów jest mnóstwo ale zazwyczaj jest tak że ludzie np. mają słaba wentylację i rady są, aby to poprawić. Mój problem polega na tym, że próbowałem już tych wszystkich sposobów. Założyłem nawiewniki okienne w 4 oknach (mieszkanie 80m2), sprowadzilem kominiarza żeby sprawdził ciąg i w łazience było ok, w kuchni trochę słaby więc założyłem nasade turbowent. Efekt jest taki że mieszkanie jest wychlodzone jak cholera, z nawiewnikow tylko leci zimne powietrze, a okna jak były zaparowane tak są nadal i to do tego stopnia że rano muszę wycierac wodę z ziemi! Wilgotnośc w mieszkaniu utrzymuje się na poziomie 60%, temp. 22 stopni, ogrzewanie gazowe, grzejniki. Macie jeszcze jakieś pomysły co zrobić? Rozumiem że te szyby maja słaba izolacje ale żeby aż tak że z parapetu kapie woda? Dodam że problem pojawia się 3 sezon..

Wymień na próbę jeden pakiet szybowy na 1.0 z ciepłą ramką. Na pewno mocno poprawi to sytuację. Jeżeli efekt nie będzie satysfakcjonujący to pozostaje wymiana okien na nowoczesne z pakietami 3 szybowymi.

Nie piszesz ile osób oddycha w mieszkaniu. Przedpiśca "bwojtek" dobrze radzi - wymień jeden pakiet na nowy. W starym pakiecie pewnie wiatr hula między szybami.

nie no, nie wiatr, to zwykłe szyby bez powłok ani gazu:)

Ale wymiana pakietów to podstawa (jeśli są o wsp. 2,9 - a to trochę dziwne jak na 2005r).

nie no, nie wiatr, to zwykłe szyby bez powłok ani gazu:)

Ale wymiana pakietów to podstawa (jeśli są o wsp. 2,9 - a to trochę dziwne jak na 2005r).

Niekiedy przy pomiarze czołówek oglądam okna na parterze z bliska. Widziałem różne cuda, w tym muchy i pajączki między szybami które wyglądały jak pakiet, nawet był jakiś nadruk na ramce wewnatrz. Miałem już nowe okna, więc wiedziałem na co patrzeć. Z mieszkańcami nie gadałem, nie byłem tam w sprawie okien , nie zagraża to życiu, więc nie moje tematy. Zresztą unikam dyskusji pozamerytorycznych. Można mieszkańcom nowego domu bardzo popsuć humor trafnymi uwagami. Uważam że należy dać każdemu szansę na samodzielne dojście do pewnych wniosków.

Ma być merytorycznie to niech będzie. Wymień jeden pakiet na próbę, efekt będzie na pewno. Posiłkując się poważną pracą ludzi z tytułami przed nazwiskami opowiadam ;

1. Warunki- temperatura wewnątrz 20', temperatura na zewnątrz 0'

Na powierzchni przegrody o U=2,9 wyroszenie nastąpi przy wilgotności względnej wewnątrz 50%

Przy U=1,1---75%

2. Warunki- temperatura wewnątrz 20', temperatura na zewnątrz -10'

Na powierzchni przegrody no U=2,9 wyroszenie nastąpi przy wilgotności względnej wewnątrz 37%

Przy U=1,1---67%

Wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz rośnie "przewaga" cieplejszych pakietów.

Wartości podane obarczone minimalnym błędem odczytu z wykresów.

No właśnie ten współczynnik i data jest na ramce. Zrobię tak jak mówicie, wymienię jeden pakiet. Ogólnie wywaliłbym te okna całe ale póki co nie mam możliwości.. A jaka powinna być wilgotnosc? Ja wiem ze w blokach z płyty ludzie mają zima 30% i musza kupować nawilżacze powietrza ale z moich obserwacji z tego co gadalem z ludźmi to właśnie maja podobnie w starym budownictwie..