osin1112 17.11.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Są dwa warianty podłączenia sterownika pokojowego do pieca gazowego dwufunkcyjnego:1. Sterownik uruchamia pompę do działania kiedy temperatura w domu spada poniżej żądanej. Piec cały czas jest załączony. 2. Sterownik uruchamia piec gdy temperatura spada poniżej żądanej. Pompa działa cały czas. Podpowiedzcie jak jest właściwie dla domu w którym jest wyłącznie podłogówka. Pytam bo mam jeden regulator na parterze i jeden na pietrze i w zależności od temperatury zalaczaja one swoje pompy. Piec chodzi cały czas. Tymczasem byłem u znajomego i ma podłączony jeden regulator na cały dom i on dla odmiany nie załącza mu pompy a załącza piec. Pompy pracują cały czas. Jak jest właściwie? Jak jest bardziej ekonomicznie i lepiej dla pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.11.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Pompy pracują cały czas, załączasz źródło ciepła wtedy kiedy trzeba dogrzać. Dla podłogówki obieg powinien być w sposób ciągły. Włączanie i wyłączanie pomp hm szkodzi elektronice, no chyba że masz tanie chińskie pompy za 80 zł sztuka to wtedy nie musisz na to zwracać uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.11.2018 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Są dwa warianty podłączenia sterownika pokojowego do pieca gazowego dwufunkcyjnego: 1. Sterownik uruchamia pompę do działania kiedy temperatura w domu spada poniżej żądanej. Piec cały czas jest załączony. 2. Sterownik uruchamia piec gdy temperatura spada poniżej żądanej. Pompa działa cały czas. Podpowiedzcie jak jest właściwie dla domu w którym jest wyłącznie podłogówka. Pytam bo mam jeden regulator na parterze i jeden na pietrze i w zależności od temperatury zalaczaja one swoje pompy. Piec chodzi cały czas. Tymczasem byłem u znajomego i ma podłączony jeden regulator na cały dom i on dla odmiany nie załącza mu pompy a załącza piec. Pompy pracują cały czas. Jak jest właściwie? Jak jest bardziej ekonomicznie i lepiej dla pieca. Idealnym i wskazanym sposobem byłoby wyrzucenie sterownika pokojowego. Nie dla jaj kocioł ma własne sterowanie i timer. Podstawa to wyregulowanie podlogowki a wtedy nie potrzeba sterownika pokojowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osin1112 18.11.2018 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Tylko ze sterowanie pieca działa w oparciu o zewnętrzny czujnik temperatury którego nie mam. Tylko wtedy sterownik działa w oparciu o krzywą. Powinienem zostawić jeden sterownik pokojowy i podpiąć go pod pięć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.11.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Doposażyć układ w czujnik temperatury zewnętrznej, oprzeć regulację o automatykę pogodową.Dobranie właściwej dla domu krzywej grzewczej spowoduje ustabilizowanie temperatury w całym domu.\Zróżnicowanie temperatury pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami przeprowadzić poprzez regulację przepływu rotametrami na poszczególnych pętlach. Jeśli regulator pokojowy jest konieczny to w przypadku bez regulacji pogodowej załączać piec razem z pompami mieszaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.11.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 .......Jak jest właściwie? Jak jest bardziej ekonomicznie.......... Na tak zadane podobne pytanie mój wykładowca z polibudy odpowiedział- w ogóle nie grzać , ocieplać . Izolacja jest właściwym i ekonomicznych rozwiązaniem. Chodzący non stop kocioł to ekonomiczna porażka. Trzeba sterować kotłem a nie pompami. to kocioł ma załączać pompy.wstaw zdjęcia instalacji z opisem to pomogę. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.11.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Pompy pracują cały czas, załączasz źródło ciepła wtedy kiedy trzeba dogrzać. Dla podłogówki obieg powinien być w sposób ciągły. Włączanie i wyłączanie pomp hm szkodzi elektronice, no chyba że masz tanie chińskie pompy za 80 zł sztuka to wtedy nie musisz na to zwracać uwagi. Proszę napisz dlaczego zwykle paru krotne w ciągu dnia załączenie pomp podłogówki szkodzi elektronice, jakiej elektronice ? kotła czy pomp? . Chętnie uzupełnię swoją wiedzę w tym temacie. Pozdrawiam Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.11.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Szkodzi elektronice pomp oczywiście tych energooszczędnych. Te zwykłe pompy to elektroniki nie mają za wiele, więc nimi bym się nie przejmował, poza tym są tanie i łatwo można je wymienić za rok czy dwa, za 85 zł można mieć nową. Gorzej z tymi energo - ja mam dwie takie po 450 zł każda więc to już spory koszt żeby je wymieniać co rok. Pompy te mają przemienniki częstotliwości które regulują obroty wirnika a w nich jest sporo elektroniki. Po pierwsze sama elektronika (kondensatory, cewki, układy scalone) nie lubią być włączane i wyłączane, poza tym podczas startu pompy sam wirnik rusza pod obciążeniem, musi przełamać opór wody i ruszyć obieg, to powoduje wzrost prądu rozruchu i obciąża układ elektryczny. Dodatkowo obciąża mechanikę pompy - układ łożysk gdzie podczas rozruchu czyli przełamania łożyska/panwie są obciążane znacznie mocniej. To wszystko sprawia że lepiej tą pompkę utrzymać na ruchu z minimum wydajności (np 5 W) niż ją wyłączać. Obieg wodny również ma tutaj znaczenie, pompa w postoju ma tendencję do zamulania, zapiekania, frakcja stała, zawiesiny opadają w korpusie pompy i tam się odkładają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.11.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Szkodzi elektronice pomp oczywiście tych energooszczędnych. Te zwykłe pompy to elektroniki nie mają za wiele, więc nimi bym się nie przejmował, poza tym są tanie i łatwo można je wymienić za rok czy dwa, za 85 zł można mieć nową. Gorzej z tymi energo - ja mam dwie takie po 450 zł każda więc to już spory koszt żeby je wymieniać co rok. Pompy te mają przemienniki częstotliwości które regulują obroty wirnika a w nich jest sporo elektroniki. Po pierwsze sama elektronika (kondensatory, cewki, układy scalone) nie lubią być włączane i wyłączane, poza tym podczas startu pompy sam wirnik rusza pod obciążeniem, musi przełamać opór wody i ruszyć obieg, to powoduje wzrost prądu rozruchu i obciąża układ elektryczny. Dodatkowo obciąża mechanikę pompy - układ łożysk gdzie podczas rozruchu czyli przełamania łożyska/panwie są obciążane znacznie mocniej. To wszystko sprawia że lepiej tą pompkę utrzymać na ruchu z minimum wydajności (np 5 W) niż ją wyłączać. Obieg wodny również ma tutaj znaczenie, pompa w postoju ma tendencję do zamulania, zapiekania, frakcja stała, zawiesiny opadają w korpusie pompy i tam się odkładają. Dziękuję za odpowiedż. Pozostanę przy swoim rozwiązaniu w którym sterowany regulatorem pokojowym kocioł steruje pompą sterowaną elektronicznie. Nie wspomniałeś o wpływie temperatury CO podłogówki w jakiej pompa pracuje (którą jest chłodzona) oraz o wpływie wysokości napięcia zasilania kotła (a tu zdarzają się duże rozbieżności zwłaszcza na nowych osiedlach zasilanych nowo postawianym trafo) na możliwość grzania się pompy. pozdrawiam Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osin1112 18.11.2018 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Doposażyć układ w czujnik temperatury zewnętrznej, oprzeć regulację o automatykę pogodową. Dobranie właściwej dla domu krzywej grzewczej spowoduje ustabilizowanie temperatury w całym domu.\ Zróżnicowanie temperatury pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami przeprowadzić poprzez regulację przepływu rotametrami na poszczególnych pętlach. Jeśli regulator pokojowy jest konieczny to w przypadku bez regulacji pogodowej załączać piec razem z pompami mieszaczy. Właśnie tak chce zrobić. Potrzebuję dwa regulatory bo zależy mi na oddzielnym sterowaniu górą i dołem. Poszczególne pomieszczenia już wyregulowalem i teraz chce podłączyć czujnik temperatury i tak jak napisałeś oprzeć pracę pieca o krzywą. Ogólnie jestem zadowolony z ekonomiki i z działania ale widziałem inne rozwiązanie i stąd moje pytanie. Teraz rusza druga zima i nic z pompa i się nie dzieje. Tak odbieram temperaturę na piecu że pompy odpalaja mi się 2-3 raz dziennie więc nie przesadzajmy z tym ciągłym włączanie i odlaczaniem. Zaraz wrzucę zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osin1112 18.11.2018 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osin1112 18.11.2018 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osin1112 18.11.2018 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.11.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 [ATTACH=CONFIG]421986[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]421986[/ATTACH] Nieprawidłowo zamontowane filtry siatkowe skośne, powinny być na odcinkach poziomych osadnikiem do dołu. Błąd nie tragiczny ale zawsze taki montaż jak masz zmiejsza ich skuteczność i sprzyja możliwości ich zatkania się tym co się w nich zbierze. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.11.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Właśnie tak chce zrobić. Potrzebuję dwa regulatory bo zależy mi na oddzielnym sterowaniu górą i dołem. Poszczególne pomieszczenia już wyregulowalem i teraz chce podłączyć czujnik temperatury i tak jak napisałeś oprzeć pracę pieca o krzywą. Ogólnie jestem zadowolony z ekonomiki i z działania ale widziałem inne rozwiązanie i stąd moje pytanie. Teraz rusza druga zima i nic z pompa i się nie dzieje. Tak odbieram temperaturę na piecu że pompy odpalaja mi się 2-3 raz dziennie więc nie przesadzajmy z tym ciągłym włączanie i odlaczaniem. Zaraz wrzucę zdjecia Zamiar jeśli oczywiście tego chcesz i wymagasz jest OK tylko problemem jest uzależnienie kotła od dwóch regulatorów. Jeden z regulatorów załączy kocioł i pompę swojego obwodu natomiast drugi nie. Z fotek wynika że masz prawdopodobnie układ instalacji łączonej czyli grzejniki i podłogówka. Napisz czy w układzie instalacji jest sprzęgło gdyż w podłączenie z dwiema pompami jedną w mieszaczu a drugą bezpośrednią które pracują szeregowo z pompą w kotle nie chce mi się wierzyć. Ogólnie to uruchamianie kotła i pompy przez regulatory jest OK ale ze względu na instalację podłogową uruchamianie jej regulatorem ON/OFF moze spowodować dość duże wahania temperatury dlatego ze swojej strony proponował bym na zaworze trójdrogowym założyć siłownik, doposażyć instalację w odpowiedni moduł mieszacza do obiegu grzewczego i jako regulatory zastosować fabryczne np Vitorol 100. https://www.hb-kotly.pl/wyposazenie-dodatkowe-kotlow/regulatory/vis-z013920,p38997114 Tylko w ten sposób uzyskasz dwie krzywe grzewcze osobną dla podłogówki o osobną dla grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osin1112 18.11.2018 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Zamiar jeśli oczywiście tego chcesz i wymagasz jest OK tylko problemem jest uzależnienie kotła od dwóch regulatorów. Jeden z regulatorów załączy kocioł i pompę swojego obwodu natomiast drugi nie. Z fotek wynika że masz prawdopodobnie układ instalacji łączonej czyli grzejniki i podłogówka. Napisz czy w układzie instalacji jest sprzęgło gdyż w podłączenie z dwiema pompami jedną w mieszaczu a drugą bezpośrednią które pracują szeregowo z pompą w kotle nie chce mi się wierzyć. Ogólnie to uruchamianie kotła i pompy przez regulatory jest OK ale ze względu na instalację podłogową uruchamianie jej regulatorem ON/OFF moze spowodować dość duże wahania temperatury dlatego ze swojej strony proponował bym na zaworze trójdrogowym założyć siłownik, doposażyć instalację w odpowiedni moduł mieszacza do obiegu grzewczego i jako regulatory zastosować fabryczne np Vitorol 100. https://www.hb-kotly.pl/wyposazenie-dodatkowe-kotlow/regulatory/vis-z013920,p38997114 Tylko w ten sposób uzyskasz dwie krzywe grzewcze osobną dla podłogówki o osobną dla grzejników. Mam również sprzęgło i mam mieszacz. Jest to pochowany i ciężko zrobić zdjęcie. Do sterowania temperaturą na kaloryferach mam oddzielny sterownik. Szczerze to zalezy mi przede wszystkim na tym żeby piec sam regulował temperaturę bo teraz dla ekonomiki co jakiś czas w zależności od temperatury na zewnątrz sam ją muszę regulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osin1112 18.11.2018 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Dodam jeszcze że kaloryfery to tylko tak zwane suszarki więc na nich stała temperatura jest ok, tam nie ma potrzeby kreslenia krzywej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.11.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Do sterowania temperaturą na kaloryferach mam oddzielny sterownik. Szczerze to zalezy mi przede wszystkim na tym żeby piec sam regulował temperaturę. Do tego wystarczy montaż czujnika zewnętrznego. Odnośnie sterowania temperaturą stref na ogrzewaniu podłogowym poprzez osobne regulatory które powodują załączenie pomp to na razie wstrzymał bym się z takim pomysłem. Po pierwsze to sama krzywa grzewcza ustabilizuje temperaturę w domu natomiast uzależnienie załączania pompy obiegowej od temperatury w pomieszczeniu lub strefie spowoduje dość duże wahania temperatury w pomieszczeniu ze względu na czas reakcji podłogówki.. W zależności od dokładności pomiarów i rozdzielczości regulatorów spadek temperatury np. o 0,5*C od zadanej spowoduje dopiero załączenie kotła i pompy natomiast czas reakcji ogrzewania to kolejna godzina lub dłużej co spowoduje spadek temperatury pomieszczenia o kolejne np. 0,5 *C. Taki sam efekt dotyczy wyłączania pompy i kotła kiedy to temperatura w pomieszczeniu wzrośnie o 0,5*C od zadanej. Samo wyłączenie kotła i pompy nie powoduje ustania ogrzewania gdyż podgrzany jastrych i okładzina podłogowa nadal oddaje ciepło do otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osin1112 19.11.2018 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Dziękuję za rady. W takim razie zostawiam jak jest skoro jestem zadowolony, jedynie podłącze czyjnik zewnętrzny aby przepisać się na krzywą grzewczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.11.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Krzywą dobierz taką aby w domu panowała w miarę stała temperatura. To też nie jest wcale łatwe bo wymaga czasu w którym temperatura zewnętrzna ulegnie zmianom w dużym zakresie.Pierwsze poważniejsze mrozy do (-10*C) i będzie wiadomo w którą stronę podążać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts