Kicek3122 17.11.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Witam mam kilka pytań zalewam ławę w najbliższy wtorek pytanie pierwsze 1 będę używał prętów do poziomowania ławy wyciągamy je czy zostawiamy i obcinamy2 pytanie wykop wyszedł mi o 10 cm nie równy czy się przejmować?3. ile betonu wiecej zamówić 1 M3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Nie przejmować się prętami, nierównością ( ile to wyjdzie za dużo ławy, a nie za mało - jak za płytko, to kop dalej). Jak masz 10 cm za głęboko, to pytanie, na jakiej powierzchni. Ale to dużo, więc 1m3 będzie najprawdopodobniej za mało. Lepiej zamówić więcej, i mieć przygotowane rozwiązanie, co zrobić z nadmniarem (np. kawałek fundamentu pod ogrodzenie, czy poduszka pod bramę przesuwną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 17.11.2018 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Ok 11 cm na 12 metrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 17.11.2018 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Od poziomu zero w najwyższym punkcie wyszło mi 117 cm a w najniższym punkcie 128.wiec myślę że zaczne lać ławę w najwyższym punkcie na 40 a w najniższym wyjdzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 18.11.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Z opisu wygląda że robisz to sam. Nie lepiej żebyś to zrobił jak "Łukasz budowlaniec" i miałbyś potem ułatwiona pracę a przede wszystkim prosto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 18.11.2018 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Z opisu wygląda że robisz to sam. Nie lepiej żebyś to zrobił jak "Łukasz budowlaniec" i miałbyś potem ułatwiona pracę a przede wszystkim prosto? Tak robię to całkowicie sam i czas goni bo zbliża się zima a jestem na etacie w pracy więc cZas gra tu szcEgolna rolę.jesli chodzi o Łukasza budowlańca to napewno robi ze sztuką budowlaną ale też uważam że dość kosztowną.a ławę będę miał wypoziomowana myślę że do 2 cm mi się uda to zrobić a ławę i tak mam szerszą o 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.11.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 (edytowane) Witam mam kilka pytań zalewam ławę w najbliższy wtorek pytanie pierwsze 1 będę używał prętów do poziomowania ławy wyciągamy je czy zostawiamy i obcinamy 2 pytanie wykop wyszedł mi o 10 cm nie równy czy się przejmować? 3. ile betonu wiecej zamówić 1 M3? 1.po zalaniu wyciągnij pręty, inaczej zardzewieją i ich miejsce zajmie woda , a ta gdyby zamarzła to rozsadzi ławę. 2.nie, skup się by żadna bryła ziemi nie wpadła do betonu,górę nie zacieraj tylko uklep łopatą. 3.jak zamówisz więcej przemyśl co zrobić z tym co zostanie, można resztę wypłukać wężem z wodą i odzyskać kruszywo ,będzie jak znalazł do nadproży okien czy drzwi, jeśli zamawiasz oszczędnie i obawiasz się że zabraknie to przygotuj betoniarkę by dorobić w razie czego parę taczek. 4. beton ław powinno się zawibrować buławą lub przynajmniej długim kijem. 5. lanie w wykop to kiepska metoda, podnoszenie nie połączonego prawidłowo w rogach zbrojenia po zalaniu to wręcz głupota, to już lepiej postawić na podstawkach.Jeżeli prawidłowo połączone w rogach zbrojenie nie będzie na prawidłowej wysokości według projektu to ława może pęknąć 5. jak zwiąże po paru dniach to ławę przykryć gruntem z wykopu by nie przemarzała Tomraider. Edytowane 18 Listopada 2018 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.11.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 1.po zalaniu wyciągnij pręty, inaczej zardzewieją i ich miejsce zajmie woda , a ta gdyby zamarzła to rozsadzi ławę. Zamarzanie wody w dziurze po skorodowanym pręcie w ławie jest mniej prawdopodobne, niż uderzenie asteroidy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 18.11.2018 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 1.po zalaniu wyciągnij pręty, inaczej zardzewieją i ich miejsce zajmie woda , a ta gdyby zamarzła to rozsadzi ławę. 2.nie, skup się by żadna bryła ziemi nie wpadła do betonu,górę nie zacieraj tylko uklep łopatą. 3.jak zamówisz więcej przemyśl co zrobić z tym co zostanie, można resztę wypłukać wężem z wodą i odzyskać kruszywo ,będzie jak znalazł do nadproży okien czy drzwi, jeśli zamawiasz oszczędnie i obawiasz się że zabraknie to przygotuj betoniarkę by dorobić w razie czego parę taczek. 4. beton ław powinno się zawibrować buławą lub przynajmniej długim kijem. 5. lanie w wykop to kiepska metoda, podnoszenie nie połączonego prawidłowo w rogach zbrojenia po zalaniu to wręcz głupota, to już lepiej postawić na podstawkach.Jeżeli prawidłowo połączone w rogach zbrojenie nie będzie na prawidłowej wysokości według projektu to ława może pęknąć 5. jak zwiąże po paru dniach to ławę przykryć gruntem z wykopu by nie przemarzała Tomraider. Zbrojenie mam jak najbardziej zrobione prawidłowo postawione na kostce brukowej Z tymi prętami to ciekawa teoria ale czy nie przesadzona betonu raczej zamówię więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 23.11.2018 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Jestem po zalewaniu ławy troszkę tego betonu mi poszło 57m fundamentu 22 m3 betonu ok 1 wywaliłem na glebę i troszkę żałuję bo trzeba jednak było wylac do ławy i ewentualnie rozprowadzić do 30 mm murarz powiedział że tragedii nie ma jak by było a tak mam 15mm na poziomie ławy ale troszkę roboty z zapasem betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts