Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalewanie ławy za trzy dni pytania

Kicek3122

Recommended Posts

Nie przejmować się prętami, nierównością ( ile to wyjdzie za dużo ławy, a nie za mało - jak za płytko, to kop dalej). Jak masz 10 cm za głęboko, to pytanie, na jakiej powierzchni. Ale to dużo, więc 1m3 będzie najprawdopodobniej za mało. Lepiej zamówić więcej, i mieć przygotowane rozwiązanie, co zrobić z nadmniarem (np. kawałek fundamentu pod ogrodzenie, czy poduszka pod bramę przesuwną).

Z opisu wygląda że robisz to sam. Nie lepiej żebyś to zrobił jak "Łukasz budowlaniec" i miałbyś potem ułatwiona pracę a przede wszystkim prosto?

Tak robię to całkowicie sam i czas goni bo zbliża się zima a jestem na etacie w pracy więc cZas gra tu szcEgolna rolę.jesli chodzi o Łukasza budowlańca to napewno robi ze sztuką budowlaną ale też uważam że dość kosztowną.a ławę będę miał wypoziomowana myślę że do 2 cm mi się uda to zrobić a ławę i tak mam szerszą o 20 cm

Witam mam kilka pytań zalewam ławę w najbliższy wtorek pytanie pierwsze

1 będę używał prętów do poziomowania ławy wyciągamy je czy zostawiamy i obcinamy

2 pytanie wykop wyszedł mi o 10 cm nie równy czy się przejmować?

3. ile betonu wiecej zamówić 1 M3?

1.po zalaniu wyciągnij pręty, inaczej zardzewieją i ich miejsce zajmie woda , a ta gdyby zamarzła to rozsadzi ławę.

2.nie, skup się by żadna bryła ziemi nie wpadła do betonu,górę nie zacieraj tylko uklep łopatą.

3.jak zamówisz więcej przemyśl co zrobić z tym co zostanie, można resztę wypłukać wężem z wodą i odzyskać kruszywo ,będzie jak znalazł do nadproży okien czy drzwi, jeśli zamawiasz oszczędnie i obawiasz się że zabraknie to przygotuj betoniarkę by dorobić w razie czego parę taczek.

4. beton ław powinno się zawibrować buławą lub przynajmniej długim kijem.

5. lanie w wykop to kiepska metoda, podnoszenie nie połączonego prawidłowo w rogach zbrojenia po zalaniu to wręcz głupota, to już lepiej postawić na podstawkach.Jeżeli prawidłowo połączone w rogach zbrojenie nie będzie na prawidłowej wysokości według projektu to ława może pęknąć

5. jak zwiąże po paru dniach to ławę przykryć gruntem z wykopu by nie przemarzała

Tomraider.

Edytowane przez tomraider

1.po zalaniu wyciągnij pręty, inaczej zardzewieją i ich miejsce zajmie woda , a ta gdyby zamarzła to rozsadzi ławę.

2.nie, skup się by żadna bryła ziemi nie wpadła do betonu,górę nie zacieraj tylko uklep łopatą.

3.jak zamówisz więcej przemyśl co zrobić z tym co zostanie, można resztę wypłukać wężem z wodą i odzyskać kruszywo ,będzie jak znalazł do nadproży okien czy drzwi, jeśli zamawiasz oszczędnie i obawiasz się że zabraknie to przygotuj betoniarkę by dorobić w razie czego parę taczek.

4. beton ław powinno się zawibrować buławą lub przynajmniej długim kijem.

5. lanie w wykop to kiepska metoda, podnoszenie nie połączonego prawidłowo w rogach zbrojenia po zalaniu to wręcz głupota, to już lepiej postawić na podstawkach.Jeżeli prawidłowo połączone w rogach zbrojenie nie będzie na prawidłowej wysokości według projektu to ława może pęknąć

5. jak zwiąże po paru dniach to ławę przykryć gruntem z wykopu by nie przemarzała

Tomraider.

Zbrojenie mam jak najbardziej zrobione prawidłowo postawione na kostce brukowej

Z tymi prętami to ciekawa teoria ale czy nie przesadzona betonu raczej zamówię więcej

Jestem po zalewaniu ławy troszkę tego betonu mi poszło 57m fundamentu 22 m3 betonu ok 1 wywaliłem na glebę i troszkę żałuję bo trzeba jednak było wylac do ławy i ewentualnie rozprowadzić do 30 mm murarz powiedział że tragedii nie ma jak by było a tak mam 15mm na poziomie ławy ale troszkę roboty z zapasem betonu