Amator55555 18.11.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Witam mam mały problem a raczej pytanie Postawiliśmy domek z użytkowym poddaszem ale narazie mieszkamy na dole gdyż gora jeszcze nie wykończona i tu moje pytanie czy mogę zamknąć zawór od podłogowego ogrzewania na pietro czy on musi być cały czas otwarty jak ten na dole z góry przepraszam jeśli zle zadałem pytanie ale jestem totalnym lajkiem a swojego hydraulika nie mogę zapytać gdyż zmarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator55555 18.11.2018 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 https://zapodaj.net/c38938db3f71c.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 18.11.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 No pewnie po co tracić pieniądze ? ale aby nie zamarzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.11.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 (edytowane) A co Ci da zamknięcie akurat tego zaworu? Przecież to zawór na nitce powrotu do zaworu mieszającego. Jak już to zamknąć wszystkie zawory i wyłączyc pompę. A ile spodziewasz się na tym zaoszczędzić? Oby się nie okazała droższa wymiana zamarzniętej podłogówki. Dlaczego podłogówka jest przed zaworem 4d? Edytowane 18 Listopada 2018 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarna 86 20.11.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Witam, również jestem świeża w temacie budowy. Moje pytanie: czy ktokolwiek kładł na wodne ogrzewanie podłogowe deski z bardzo twardego drewna egzotycznego IPE (Lapacho)? czy to bedzie dobrze przepuszczało ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 20.11.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) Maksymalny opór cieplny pokrycia podłogi(wraz z podkładem) przy ogrzewaniu podłogowym nie powinien być większy niż 0,15 m2xK/W Każdy producent podłóg dysponuje takimi danymi i czy dopuszcza swój produkt do ogrzewania podłogowego Edytowane 20 Listopada 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 03.12.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Witam, Przy ogrzewaniu podłogowym mogą być zastosowane deski drewniane, jeżeli posiadają atest na współpracę z tego typu instalacją. Ze względu na wyższy opór cieplny drewna, można zastosować je w budynkach dobrze zaizolowanych, z niskim zapotrzebowaniem na ciepło. Do ogrzewania podłogowego lepiej nadaje się drewno egzotyczne, które cechuje się mniejszą kurczliwością w zależności od temperatury pracy. Czy zastanawiała się już Pani nad wyborem źródła ciepła w swoim budynku? W razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 29.12.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Witam.Jestem tutaj nowy i poszukuję porady, informacji... czekolowiek co pomoże mi rozwiązać mój problem.jestem na etapie wykańczania domku jednorodzinnego, gdzie w całym domu ( jakies 120mkw) mam wodne ogrzewanie podłogowe oraz dodatkowo dwa grzejniki w łazienkach i jeden w garażu.Walcze z tym od dobrych 2 tygodni i nie mogę sobie poradzić. Nie mogę rozgrzać domu/podłogowki. Nie wiem co jest grane ( kilka razy była odpowietrzana przeze mnie, ale jak nie pomogło zadzwoniłem po fachowca). Zródłem ogrzewania jest piec Sounier Duval Therma Condens dwufukcyjny ( wzywałem serwisanta od kotła i mówił, że z nim wszystko jest ok, że to wina samej podłogówki).Temperatura w domu maksymlana jaką udało mi się uzyskać to 17,5 stopdnia mimo, że zadana była 21. Temperatura na zasilaniu jest stała ponad 30 stopni, ale nie wiem czemu na powrocie ledwo dobija do 20 stopni. Wydaje mi sie, że pownnna być dużo wyższa. Fak faktem, że dom jest troche wychłodzony ze względu na prace remontowe jakie się w nim odbywały. Domek jest 1 piętrowy, tak więc mam dwie "sekcje ogrzewania". W załączniku przesyłam zdjęcia jak jest u mnie wszystko zamontowane. Dodam jeszcze, że sąsiad ma identyczny domek (bliźniak) i tak samo podłączoną podłogowke. U niego wszystko działa jak należy i podłogi szybko podnoszą swoją temperaturę. ( ale on jeszcze ma surowe podłogi, u mnie już są położone płytki i finishdeska do podłogówki). Tak jakby pompa nie miała sily pompować ciepłej wody do obiegu ( za słaba??). na wejściu pokazuje temperature ponad 32 stopnie C. https://zapodaj.net/1a9e41b41839a.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/142c8a0982dd3.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/4e2c63b7c7de4.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.12.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Przepływomierze masz zerknij na nie to będziesz wiedział czy pompa daje rady, jest ze 3l min.I skoro z pieca wychodzi ok. 30 to po co zawor termostatyczny afriso dla dwuch grzejnikow to bezsens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Przy obydwu termometrach masz zawory zwrotne? W którą stronę są na nich strzałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 29.12.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 No własnie co do tych przepływomierzy to czy one dobrze wskazują? Bo juz pytałem dwóch hydraulików i każdy mówił inaczej. Jeden mowił, że czerwona kreska wsakzuje przepływ, a drugi, że dolna granica tego "pływaka".@roman. Z pieca temperatura wychodzi wieksza, bo mam go ustawionego obecnie na jakies 50/60 stopni.Mialem podpiteta pogodowke, ale ja wypiołem, abym mogł sobie nim sterować, bo mialem sytuacje, że piec mi się poźno załączał. Na przykład grzał do 60 stopni , a potem ponownie załączał się gdy temperatura spadła do 25 stopni. Wtedy momentalnie spadła temperatura zasilania.@KaizenNo wlasnie podobno coś tam bylo od samego początku skopane. Wczoraj przyjechał inny hydraulik z poleceni znajomego i powiedział, że nie wie co ale cos tu jest mocno skopane i to nie ma prawa prawidłowo pracować ( ale też nie wiem czy ma racje, skoro u sasiada chodzi wszystko). Poodbno na powrocie nie było zaworu zwrotnego i dzisiaj to zostało przerobione. ( jutro wstawie zdjęcie jak wygladą po przeróbce). Hydraulik coś wspomniał, że może mieszacz pobierał zimnom wodę czy coś w tym stylu. Dzisiaj byly wykonywane przeróbki więc zaobserwuje czy cos się zmieni. Od godziny 14-20 temperatura nie wzrosła w domy o żadną wartość, gdzie u sąsaida podskoczyła o 2,5 stopnia ( ale dodam ze sasiad ma gole podlogi i przez to moze szybciej sie nagrzewa i czuc ze podloga jest ciepla - nie wiem czy ro ma jakeis znaczenie. Byłem o 20 to na temperatura na zasilaniu na każdej sekcji wynosi tyle samo czyli ponad 32 stopnie, a na powrocie wskazuje jakies 20 stopni. U sąsiada tak jakby pompa dzialal mocniej ( na zasilaniu jakies 40 stopni , a na powrocie 30) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Po rotametrach nie widać przepływu. Czerwona obwódka wskazuje l/min, więc ja tam nie widzę przepływu. Sprawdź odcinając wszystkie pętle, zostawiając tylko jedną na max odkręconym zaworze. Narysuj jakiś schemat tej instalacji i wklej do postu. Te zdjęcia to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.12.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Tam w ogóle nie widać przepływu przez rotametry. Są na 0, to jak to ma grzać? Instalacja ogólnie jest źle zbudowana. Tysiąc razy było pisane że przy co najmniej dwóch obiegach grzewczych powinno montować się sprzęgło. Może to co masz z czasem wyregulujesz ale zawsze będzie do kitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Zgadzam się ze na rotametrach nie widać przepływu.Ale i sąsiada jest podobna sytuacja. Nie widać przepływu a grzeje bardzo dobrze. Wczoraj wieczorem wszedłem do niego po podłoga była już nagrzana do 25 stopni. Teraz zakręciłem cały obieg i zostawiłem odkręcony na maxa tylko jedna sekcje. Rotametr nadal nie drgnął. Jestem załamany i nie wiem ci mam zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 30.12.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Ma dom piętrowy, 2 rozdzielacze i wszystko działa jak należy bez sprzęgła, zadane temp utrzymują się bez problemu. Jakiś błąd w instalacji wyraźnie przysparza problemów, to nie jest wyłącznie brak sprzęgła. Jakiś ogarnięty hydraulik na miejscu mógłby szybko zdiagnozować przyczyny, może to być banalny powód i prawdopodobnie tak jest. Ewentualnie więcej zdjęć instalacji i dochodzenie na forum.A ta instalacja to cały czas grzeje, czy tylko sobie w razie potrzeb włączasz ogrzewanie? Bo wygląda że to działa od okazji. Jeśli tak jest, to nie oczekuj po OP ciepła po paru godzinach-jak z grzejników, włącz grzanie, zostaw je w spokoju na kilka dni i dopiero wtedy można o Op rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Ogrzewanie było włączone jakieś półtora tygodnia temu. Zbliżała się końcówka remontu wiec chciałem już grzać. Wcześniej nie odpalane było na full bo nie miałem drzwi i wietrzyli mi w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Może pompa nie ma siły tłoczyć bo jest coś z nią nie tak k przez to nie ma siły tłoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 No to jak nie ma przepływu to grzać nie będzie. Trzeba sprawdzić co jest nie tak z pompą albo zaworami. Uruchomić obieg zamknięty na same pętle jakimś sposobem a dopiero później wpinać źródło ciepła i mieszać wodę. Jaką pozycje masz ustawioną na zaworze 3-drogowym ? kiedy załącza się pompa ? Rozkręć wszystko na full, kociołek wygaś tak żeby nie przegrzać instalacji i śmiało możesz kręcić wszystkim. Masz jeszcze jakąś pompę na obiegu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Zaraz wstawię kilka zdjęć. Narazie jestem na miejscu i robię zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Jeszcze jedna pompa jest zamontowana ale zakładam ze fabrycznie w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts