Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o podłogowe ogrzewanie

Amator55555

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1,6 to jakaś porażka))) ten zawór jest dużooo za mały stanowi wąskie gardło+mała średnica rur do rozdzielaczy,to jest przyczyna twoich kłopotów z osiągnięciem odpowiednich przepływów.Jakiś totalny amator ten twój "hydraulik"

Wymień ten zawór najlepiej na np.ESBE VTA 572 albo 372 Do obu rozdzielaczy powinna iść wspólna rura Cu 28 lub PEX 32

zs.jpg

Edytowane przez Kondensat

Ciśnienie na kotle (nie piecu) nie ma tu nic do rzeczy.Zmniejsz je(upuść wody) i to jak najprędzej bo jest za wysokie!zresztą doprowadzisz do tego że w końcu wywali wodę ZB Jaki to kocioł?Co znaczy woda nie leci z listwy?poleci i to przy dużo mniejszym ciśnieniu,chyba że z rurami coś jest pokręcone.Drugi hydraulik może sobie podać rękę z hydraulikiem dewelopera) Edytowane przez Kondensat

Byłem zdesperowany ale w castoramie nie mieli innego. Jak będę widział ze dział poprawnie to kupie taki sam jak był. ;-)

Btw CWU? Co to oznacza ;-)

https://zapodaj.net/bc2a3de0aa6a9.jpg.html

Tak to teraz wygląda i mam wielką nadzieję, że rozwiąże to problem, z którym walczę od dobrych 10 dni. Jesli wszystko się ustabilizuje i okaże się, że wszystko pracuje poprawnie wtedy zakupie i założe zawór taki jak poleciliście. Za 3h jadę sprawdzić jak się ma sytuacja i jakie sa temperatury. Mam rozstawione 3 termometry w różnych miejscach ;). Daj Boże, żeby pomoglo...

Ale miałbym udanego Sylwestra i jakiego hucznego :p

P>S Swoją droga te rotametry też dziwnie działają, niektore takie jakies luźne się wydają.

Edytowane przez memphis21

Sukces!!!

Bylem po 2,5 godzinach zobaczyc co sie dzieje. Temperatura w domu podskoczyla o 1 stopien, ale wszystkie, a przynajmniej wiekszosc podlóg już bardzo ciepla. ponad 22 stopnie. Na zasilaniu 33 stopnie, a na powrocie 26. Kamień z serca, bo chyba naprawde sprawa została rozwiązana. Bałem się, że już sobie z tym nie poradze i może wina lezy gdzieś głębiej ( mialem sztukowane przewody ze wzgledu na to ze mialem troche zmieniany uklad pomieszczen, musialem wykuć drzwi wiec i przesnieść całą skrzynkę z rozdzielaczem ).

Po Nowym Roku pewnie zmienie na zawór taki jak mi pisaliście, aby byc pewnym ze wszystko bedzie dzialac. Chyba ze ten co mam terz jest ok. KVS 1,6, ale zakres temperatur 35-60 ( oczywiscie skrecony na minimum aby temperatura zmieszanej wody wynosila 35 stopni). ;)

Szczęsliwego Nowego Roku wszystkim życzę ;)

Ok. Z tym, że ja mialem wszystko wygrzane. Bo ogrzewanie tak jak wspominałem pracowalo prawidlowo jeszcze miesiac temu. Cala sytuacja się stała po tym jak zaczeli mi zakłądać grzejniki w łazienkach ( musieli zakrecic wodę i wyłączyć wodę). Także sama podłoga i dom jest wygrzany.

Sugerujesz, że mimo to jest za gorąco.?

Zaraz założysz wątek, jak ratować popękaną wylewkę. Albo wznowissz niedawny.

Wygrzewaj zgodnie z procedurą - temperaturę należy podnosić stopniowo. 35* na starcie to dużo za dużo.

Po namyslach stwierdziłem, ze masz racje. Za godzinkę podjade i albo wyłącze ogrzewanie i piec, albo zmniejszę zadana temperaturę z 21 np na 17 aby przestał grzać kocioł. Czy całkowicie wyłączyć piec?

Po nowym roku kupie nowy zawór taki jak podaliście i odpalę od nowa stopniowo podnosząc temperaturę ;-)

Jak się powinni podnosić w takim razie stopniowo temperaturę ?

Czy ktoś ma doświadczenie z rozdzielaczami firmy sigma li ???

Mam z nimi problem, tzn raz na jednej belce ułamał mi się rotametr podczas zakrecenia sasiedniego rotametru, serwis przyjechał, wymienił, teraz po 5 miesiacach cieknie z belki w okolicach tego rotamteru. Na drugim rozdzielaczu rozczelnil sie kolejny rotametr. przez kilka miesiecy woda z niego ciekla i zrobił się rdzawy nalot na belce i sie rozczelnil tak ze powstal przeciek. Czy coś jest nie tak z tymi rozdzielaczami firmy sigma li , czy w ogole jest problem z plastikowymi rozdielaczami ? Czy po prostu ja mam mega szczescie ???