memphis21 31.12.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Co to znaczy KVS? Wybacz, ale jeszcse nie jestem taki obeznnany w skrótach i oznaczeniach ;-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.12.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Pisze na zaworze.Plis o odp.czy ta grupa pompowa zasila dwa rozdzielacze =11pętli I dziwne że z grupy mieszającej wychodzą rury CU a rozdzielacze są podłączone rurami PEX Czyżby po drodze miedź przechodziła w PEX? Edytowane 31 Grudnia 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Tak grupa steruje dwoma rozdzielaczami o łącznej ilości 11 pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 A ktoś pytał co to są te rury z tylu. Są to rury które idą do kotła. Bo piec był przenoszony z łazienki ja druga stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Kvs 1.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.12.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) 1,6 to jakaś porażka))) ten zawór jest dużooo za mały stanowi wąskie gardło+mała średnica rur do rozdzielaczy,to jest przyczyna twoich kłopotów z osiągnięciem odpowiednich przepływów.Jakiś totalny amator ten twój "hydraulik" Wymień ten zawór najlepiej na np.ESBE VTA 572 albo 372 Do obu rozdzielaczy powinna iść wspólna rura Cu 28 lub PEX 32 Edytowane 31 Grudnia 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 To było zamontowane od nowości. Wiec dewelopera Hudraulik to zamontował. Jaki zawór proponujecie.Właśnie teraz powoli dochodzimy do konsensusu, bo nie ma w ogóle ciśnienia na listwie. Na piecu 2.3 bara a woda nie leci z listwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 To KVS to nie jest jakaś wartość minimalna. Drugi „hydraulik” mówi, ze zawór jest dobry, ale dla pewności teściu pojechał po inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.12.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Ciśnienie na kotle (nie piecu) nie ma tu nic do rzeczy.Zmniejsz je(upuść wody) i to jak najprędzej bo jest za wysokie!zresztą doprowadzisz do tego że w końcu wywali wodę ZB Jaki to kocioł?Co znaczy woda nie leci z listwy?poleci i to przy dużo mniejszym ciśnieniu,chyba że z rurami coś jest pokręcone.Drugi hydraulik może sobie podać rękę z hydraulikiem dewelopera) Edytowane 31 Grudnia 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Saunier duval Therma Condens. Dwufunkcyjny. Jaki wiec zawór mam założyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.12.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Ciśnienie na kotle <1,5 bar Ile masz m2 tej podłogi? Edytowane 31 Grudnia 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Wymieniłem zawór 3D na podobny z taks sama wartością KVS 1.6 ale temeperaturs 35-60 (ustawione na minimum) i teraz ruszył przepływ. Odrazu rotametry się ruszyły. Obserwuje co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.12.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Chłopie co ty wyprawiasz,opamiętaj się)Ten zawór jest do CWU! nie ten zakres temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Byłem zdesperowany ale w castoramie nie mieli innego. Jak będę widział ze dział poprawnie to kupie taki sam jak był. Btw CWU? Co to oznacza https://zapodaj.net/bc2a3de0aa6a9.jpg.html Tak to teraz wygląda i mam wielką nadzieję, że rozwiąże to problem, z którym walczę od dobrych 10 dni. Jesli wszystko się ustabilizuje i okaże się, że wszystko pracuje poprawnie wtedy zakupie i założe zawór taki jak poleciliście. Za 3h jadę sprawdzić jak się ma sytuacja i jakie sa temperatury. Mam rozstawione 3 termometry w różnych miejscach . Daj Boże, żeby pomoglo... Ale miałbym udanego Sylwestra i jakiego hucznego P>S Swoją droga te rotametry też dziwnie działają, niektore takie jakies luźne się wydają. Edytowane 31 Grudnia 2018 przez memphis21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Sukces!!! Bylem po 2,5 godzinach zobaczyc co sie dzieje. Temperatura w domu podskoczyla o 1 stopien, ale wszystkie, a przynajmniej wiekszosc podlóg już bardzo ciepla. ponad 22 stopnie. Na zasilaniu 33 stopnie, a na powrocie 26. Kamień z serca, bo chyba naprawde sprawa została rozwiązana. Bałem się, że już sobie z tym nie poradze i może wina lezy gdzieś głębiej ( mialem sztukowane przewody ze wzgledu na to ze mialem troche zmieniany uklad pomieszczen, musialem wykuć drzwi wiec i przesnieść całą skrzynkę z rozdzielaczem ). Po Nowym Roku pewnie zmienie na zawór taki jak mi pisaliście, aby byc pewnym ze wszystko bedzie dzialac. Chyba ze ten co mam terz jest ok. KVS 1,6, ale zakres temperatur 35-60 ( oczywiscie skrecony na minimum aby temperatura zmieszanej wody wynosila 35 stopni). Szczęsliwego Nowego Roku wszystkim życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Zaraz założysz wątek, jak ratować popękaną wylewkę. Albo wznowissz niedawny.Wygrzewaj zgodnie z procedurą - temperaturę należy podnosić stopniowo. 35* na starcie to dużo za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Ok. Z tym, że ja mialem wszystko wygrzane. Bo ogrzewanie tak jak wspominałem pracowalo prawidlowo jeszcze miesiac temu. Cala sytuacja się stała po tym jak zaczeli mi zakłądać grzejniki w łazienkach ( musieli zakrecic wodę i wyłączyć wodę). Także sama podłoga i dom jest wygrzany. Sugerujesz, że mimo to jest za gorąco.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Zaraz założysz wątek, jak ratować popękaną wylewkę. Albo wznowissz niedawny. Wygrzewaj zgodnie z procedurą - temperaturę należy podnosić stopniowo. 35* na starcie to dużo za dużo. Po namyslach stwierdziłem, ze masz racje. Za godzinkę podjade i albo wyłącze ogrzewanie i piec, albo zmniejszę zadana temperaturę z 21 np na 17 aby przestał grzać kocioł. Czy całkowicie wyłączyć piec? Po nowym roku kupie nowy zawór taki jak podaliście i odpalę od nowa stopniowo podnosząc temperaturę Jak się powinni podnosić w takim razie stopniowo temperaturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 02.01.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Czy ktoś ma doświadczenie z rozdzielaczami firmy sigma li ???Mam z nimi problem, tzn raz na jednej belce ułamał mi się rotametr podczas zakrecenia sasiedniego rotametru, serwis przyjechał, wymienił, teraz po 5 miesiacach cieknie z belki w okolicach tego rotamteru. Na drugim rozdzielaczu rozczelnil sie kolejny rotametr. przez kilka miesiecy woda z niego ciekla i zrobił się rdzawy nalot na belce i sie rozczelnil tak ze powstal przeciek. Czy coś jest nie tak z tymi rozdzielaczami firmy sigma li , czy w ogole jest problem z plastikowymi rozdielaczami ? Czy po prostu ja mam mega szczescie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.01.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 No ja mam rozdzielacze Sigma Li ale nie ma z nimi problemów jak na razie, tylko że ja mam mosiężne. Rotametry nie są zbyt udane w ich wydaniu, dwa mi się zacinają i ogólnie ciężko pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts