memphis21 30.12.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 @toomm mowisz poważnie czy słusznie wyczuwam nutke sarkazmu ? U sąsiada na gołych posackach to wszystko szybko sie rozgrewało niz u mnie. Zobaczymy co przyniesie jutrzejszy dzień. Jak nic sie nie zmieni to ja sie poddaje i szukam jakiegoś fachowca, który rozwiąże mi tą zagadkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Strzałka na zgrubienie mosiężnym jest skierowana ku dołowi (w stronę zaworu z czerwona roczka- już dokładnie pisze aby była jasność). Czyli tutaj źle narysowałeś niebieską strzałkę? Te rury z zaworami to do kotła? Sprawdziłbym drożność układu i pompę. Bo woda nie krąży - więc albo jedno, albo drugie. No nie wiem, ale ten zawór zwrotny został wczoraj założony. Powiedzecie mi taka rzecz. Mniej wiecej po jakim czasie powinna się podłoga nagrzac, albo zmienic temperatura w pomieszczeniu chociaz o 1 stopien. Przepływy. To podstawa. I to widać od razu. Temperatura ruszy za godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.12.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Dodam ze w wiekszosci domu mam deske naturlana ( oczywiscie przeznaczone do podlogowki). Na zasilaniu na listwie mam prawie 35 stopni, a na powrocie w 22 stopnie ( juz)- w tym pokoju, gdzie zawsze bylo najzimniej. Moze jeszcze za wczesnie na odczuwalne efekty. Miedzy 17-19:20 minelo nieco ponad 2h. Jutro po poludniu sie znow wybiore. 35 to dość duża temp zasilania zaś 22 powrót bardzo zimny. Czyli albo podłoga jest bardzo wychłodzona albo obieg jest niedrożny. Az poszedłem zobaczyc stan u mnie - zasilanie 30,5, powrót 27,5 w domu temp powietrza 24C. Z tym ze u mnie kocioł pracuje 24/dobę z mocą 3,2kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 No ale coś tam się ruszyło bo temperatura powrotu się podwyższyła o 2 stopnie. Nie mialem nigdy 22 stopni na powrocie w pokoju gdzie mierze teraz temperature. Tylko dlaczego nie czuc tego w powietrzu i jak sie dotknie podłogę. @ Kaizen myslę, że masz racje i zle narysowałem strzałki Coś proponujesz, czy wstrzymac sie i poczekac do jutra/pojutrza. BTW. Dzieki tak w ogole panowie ze probujecie mi pomoc. Jest niedziele, a tylu z was sprawnie odpowiada mi na wszystkie moje zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 U mnie jest tak - zmiana temperatury wody zasilającej rozdzielacz z 25 na 30 st C, przepływ przez pętle ok 1 l/min długość pętli 600 m, opóźnienie w zmianie temperatury na powrocie z pętli to ok 1 h, powierzchnia grzewcza to jakieś 60 mkw, odczuwalna zmiana temperatury w pomieszczeniach o 1 st C to ok 4 h od momentu zadania wyższej temperatury wody zasilającej czyli dość długo. Płyta nagrzewa się prawie godzinę, spadek temperatury między dolotem a powrotem to ok 4-6 K. Spadek temperatur na punktach to jeśli woda zasilająca ma 30 st, płyta ma 26 st, powietrze w domu ma ok 21 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.12.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Podłoga ma bardzo dużą bezwładność. To nie są sprawy do odczucia po 2 godzinach. U mnie najlepiej się sprawdza grzanie non stop z małą mocą. Przynajmniej nie ma akcji typu podłoga sie rozgrzewa i stygnie czyli kurczy i rozszerza (po co mam męczyć drewno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.12.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Na pewno to jest dobrze odpowietrzone? Może trzeba każdą sekcję przelać. Zamknij jeden rozdzielacz i zawór 3d daj na max. Obserwuj co się będzie działo. Czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Jak nie masz przepływu, to nie ma na co czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.12.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Memphis nie obracaj żadnej pompy. Na jej korpusie jest strzałka w którą stronę ma podawać. Najlepiej jakbyś narysował schemat instalacji "nawet na kartce" bo czegoś tu nie rozumie. Kocioł podaje wodę do skrzyni z zaworem 3d i pompą a później z tej skrzyni idzie do rozdzielaczy podłogówki? Czy tak. Narysuj jak to jest zrobione. Jak nie masz pojęcia jak to jest zrobione to weź gościa ( hydraulika) niech to on rozrysuje jak to widzi. Zrozum że z tych zdjęć nic nie wynika. Pompę daj tak jak była bo ona tu nic nie przeszkadza. Jak nie ujrzymy jak to jest połączone to nikt Ci nie pomoże na odległość. Nawet jak ktoś by chciał Ci pomóc to nie wiadomo gdzie szukać. Każdy boi się podać choćby województwo w którym mieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 To co ja mam zrobić? Coś jeszcze z pompa podziałać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.12.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Zrozum. Czy do podłogówki ( rozdzielaczy) idzie ta woda z zaworu 3d i pompy? Ja na zdjęciu z zaworem 3d i pompą widzę z tyłu jakieś 4 rury w otulinie. To są do rozdzielaczy podłogówki? Jeszce raz narysuj na kartce jak ty to widzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Dobrze. Do rozdzielacze podłogówki idzie woda zmieszana z pompy i zaworu 3D tak jak widać. Wiem bo widziałem jak się zmienia temperatura na zasileniu podłogówki w zależności od tego jak regulowałem zaworem 3D. A co do tych rur z tylu... sam nie wiem co to są za rury. Zakładam ze może jakieś rury, które są doprowadzone do pieca, grzejników w garażu, łazience na dole. Dokładnie nie wiem ( do tej pory nie udało mi się uzyskać dokumentacji od dewelopera) .Może jutro postaram się rozkminić jak to idzie, ale zakładam ze będzie mi ciężko ;-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.12.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 A ten zawór zwrotny kto wstawiał? Moim zdaniem do wywalenia jest. Miałem podobny temat w cyrkulacji CWU - hydraulik wstawił taki zawór grzybkowy i pompa WILO nie była w stanie pokonac jego oporu. W ogole jesli podłogówka jest na obydwu kondygnacjach to z tych mieszaczy i komplikacji można by zrezygnować i wpychac w podłogę wodę wprost z kotla PS jak żyjesz w tym domu jeśli ogrzewanie nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 No właśnie nie żyje, bo jesteśmy w trakcie wykańczania domku. Mieliśmy w planach się przeprowadzić w połowie stycznia. Po nowym roku mam ostatnia cześć mebli montowanych i mieliśmy sprzątać. A tutaj walczę z ogrzewaniem jeszcze. Ten zawód wstawił hydraulik wczoraj, bo powiedział ze powienien on być. Wiec.... No ale mieszacz musi być bo jak piec grzeje na 60 stopni np to na podłogę musi iść woda zmieszana jakieś 30 stopni. Jakby posso bezpośrednio 60 stopni to by podłogę szlak trafił. Wydaje mi się ze głupoty wygadujesz Jak nie było tego zaworu to wyrwało mi się ze pompa zasysała zimna wodę przez to ochładzająco układ. ( ciężko to opisać na forum o co konkretnie mi chodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Moim zdaniem wina była pompki ze była złe zmontowana( nie mam pojęcia jakim cudem) przez co nie miała siły tłoczyć wody, a teraz potrzeba czasu aby się wszystko nagrzała, bo podłogi wychłodzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.12.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Ustawiasz na kotle temp max 35C na zasilaniu i więcej nie pójdzie. Poza tym choćbys ustawił 60 stopni na podłogę to przy 200m2 masz tak duży odbior ciepła a pompa generuje taki przepływ ze kocioł nie ma szans puścić 60 na podłogę bo zwyczajnie nie ogrzeje wody do takiej temperatury Mieszacz ogólnie jest zbędny tylko na nim tracisz jeśli nie masz kaloryferów. Tracisz sprawność kotła (który ma wyższą sprawność przy pracy na 32C niż na 60C) i tracisz prąd na dodatkową pompę cyrkulacyjną (pompa z kotłą sama mogłaby napędzić wodę do podłogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Moim zdaniem wina była pompki ze była złe zmontowana( nie mam pojęcia jakim cudem) przez co nie miała siły tłoczyć wody, a teraz potrzeba czasu aby się wszystko nagrzała, bo podłogi wychłodzone. Jakie masz przepływy? Jak pływaki się nie ruszyły, to ciągle masz problem. Zdemontuj pompę i sprawdź wodą wodociągową, czy układ drożny i rotametry się ruszą. Jak ruszy - to sprawdź pompę, czy daje sensowne ciśnienie. BTW. Czemu w jednym rozdzielaczu masz zawory (BTW odkręcone na maksa?) a w drugim nie? Mieszacz ogólnie jest zbędny tylko na nim tracisz jeśli nie masz kaloryferów. mam wodne ogrzewanie podłogowe oraz dodatkowo dwa grzejniki w łazienkach i jeden w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Widocznie zdjęcie zrobiłem jak jeszcze było zakręcone.Ale mam wszystko na maxa odkręcone.Jakie powinno być ciśnienie na piecu. Zalecane 1,2-1,5.Doładowanemu do 2. Barów i coś się ruszyło. Przez 20 min na powrocie odrazu pokazało mi 25 stopni wszędzie praktycznie. Nie wiem co jest z tymi wskaźnikami przepływu. Na dzisiaj koniec. Zobaczymy co przyniesie jutrzejszy dzień. Dzięki za dzisiaj panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 31.12.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Przez noc nic się nie zmieniło. Ale nie mogę tego ogarnąć. Na zasilaniu wszędzie 30 pare stopni, a na powrocie 24-25. Wiec kurde musi coś nagrzać. Dla mnie to nie jest pojęte. Rury są ciepłe bo wraca temperatura 25 stopni. Wiec czemu nic nie nagrzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.12.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Ten zestaw mieszający zasila dwa rozdzielacze OP?w sumie5+6= 11pętli?Jaki jest Kvs tego zaworu mieszającego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts