Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam problem z wentylacją w mieszkaniu. Mieszkam w kamienicy na ostatnim pietrzę. Dach papowy. Podczas remontu kominiarz powiedział, żeby wykonać wentylacje w łazience. Wentylacja wykonan jest z rury 110 owiniętej wełną i na nią nałożona jest rura chyba 160(taką went. zalecił kominiarz). Odległość między kratką w suficie a daszkiem wywienym to jakieś 100cm( w tym strop 50cm) czyli ponad dachem rura wystaje jakieś 50-60cm. Rura w stropie nie jest ocieplona. Po nocy okna są zaparowa. Woda skrapla się z tej rury wentylacyjnej i robi plamy na suficie. Wilgotność w mieszkaniu jakieś 60-65%. Nie znam się na tym i dlatego bardzo bym prosił o pomoc jak sobie z tym problemem poradzić, jak wykonać prawidłową wentylacje, może potrzebne są jakieś nawiewniki w oknach itd. Oczywiście odpowiem na wszystkie pytania jednak nie chciał bym komentarzy na temat wykonania wentylacji czy samego kominiarza bo wiem, że to jakaś porażka. W załączniki na prędce narysowany rzut mieszkania. Z góry dziękuję za pomoc.

Went.jpg

https://forum.murator.pl/topic/243013-problem-z-wentylacj%C4%85-zaparowane-okna-skraplanie-wody-z-wentylacji/

Witaj.

Masz odkurzacz. ma dwie dziurki . wlot i wylot. zatkaj ręką wlot i zobacz jak działa. nie będzie działał . Twoja wentylacja nie ma wlotu świeżego suchego powietrza więc nie może działać.Zrób wlot i będzie zdecydowanie lepiej.

Dziękuję za odpowiedź. Czyli w moim przypadku wystarczy montaż nawiewników w oknach?

Klasycznie montowane nawiewniki w górnej części okna średnio działają , nawiew powinien być najniżej jak się da , wywiew najwyżej, jeżeli położenie domu i okap dachu nie powoduje problemu zacinania deszczu na okna to można zacząć od wycięcia obu uszczelek w dolnej części okna na szerokości np.20 cm , utworzy się szpara wlotowa.uszczelki zawsze można wyjąć z ramy i założyć wycięciem do góry jakby zacinało deszczem i przeciekało .próba nic nie kosztuje a da wiedzę czy to działa.Najlepiej jest wywiercić spory otwór pod kaloryferem min 50 mm ,ocieplić go i założyć kratkę , ale nie zawsze się tak da. podetnij drzwi w łazience lub załóż kratkę u dołu by powietrze mogło wietrzyć przy zamkniętych drzwiach łazienki.

Tomraider.

Okna caly czas mam rozszczelnione a w drzwiach lazienkowych mam 3 tuleje czy pomimo tego mam usunac uszczelke?

Rozszczelnienie mikrouchyłami kompletnie nic nie daje w temacie wentylacji natomiast świetnie wychładza dom. wytnij uszczelki u dołu i zobaczysz różnicę , jak napływ zimnego powietrza okaże się nieprzyjemny i upierdliwy ,biurko czy łóżko przy oknie, to włożysz ją z powrotem i dopiero wtedy zamontujesz nawiewniki, no chyba że nie masz nożyka do wycięcia uszczelki a za to za dużo kasy , wtedy od razu nawiewniki.

Tomraider.

Edytowane przez tomraider
Dziękuję za odpowiedź. Czyli w moim przypadku wystarczy montaż nawiewników w oknach?
Czy wystarczy to trudno powiedzieć. Ale na pewno jest to krok w dobrym kierunku.

Usuwanie uszczelek to taki partyzancki sposób. Nawiewniki po to montuje się w górnej części okna, żeby nie wpływały negatywnie na komfort cieplny mieszkańców.

• 2 months później...

Witam

U mnie chyba wiekszy problem, okna są mokre w srodku, na ramie! Szklak mnie juz trafia.

Krótko:

Domek szkieletowy, nowy, nowe okna, nawiewniki są.

a wyglada to tak:

ecefa98ff632.jpg

b641677a4b5d.jpg

I tylko w oknach na pietrze!

Prosze o porady i opinie

Generalnie to ja tu nic nie widzę na tych foto, ale woda/para wodna pomiędzy szybami oznacza najczęściej rozszczelnienie pakietów szybowych. Gaz szlachetny uleciał w sina dal... Dzwoń do instalatora.

Czym się różni rozszczelnienie okna od wycięcia uszczelki?

W zasadzie odpowiednia ilość powietrza musi się dostać do mieszkania i w obu przypadkach to tak działa.

Dla pewności można sobie pomierzyć szybkość wyciągu w łazience w zależności od poziomu rozszczelnienia (do tego wypadało by mieć sprzęt).

Co do wyziębienia mieszkania to nie ma znaczenia w jaki sposób zrobi się rozszczelnienie i tak musisz odpowiednią ilość zimnego powietrza wpuścić do środka. Wiec bez reku zawsze się wyziębi jeśli chcemy mieć odpowiednią ilość świeżego powietrza.

Z własnego odczucia nie lubię nawiewników bo z nich idzie taki pocisk zimnego powietrza. Jak się rozszczelni okno to jakoś to się rozbija na większą powierzchnię.

Ale prawda jest taka, że w zimie przy WG jak się chce mieć świeże powietrze to musi walić zimnem :|

Do całości dodam, że aby taka wentylacja działała to drzwi do pokoju i łazienki muszą być co najmniej uchylone. Podcięcia drzwi nie bardzo działają (zanieczyszczone powietrze nie bardzo chce śmigać po podłodze).

Edytowane przez Skryty
Hej, to mój pierwszy post a piszę, ponieważ szukam odpowiedzi i nie mogę znaleźć. Od półtora roku wynajmuję 2 kondygnacje w domu jednorodzinnym, w którym są 4 kondygnacje. Jedna to wysokie podpiwniczenie. Kolejna jest zamieszkana przez właścicielkę, następna przeze mnie, na ostatniej mam biuro i pralnię. Na mojej kondygnacji jest wilgoć. Bardzo rosieją okna, przy mrozach powyżej 10 stopni woda leje się z parapetów. W tym roku pojawił się grzyb. Podejrzewam, że był też wczesnej, ale zamalowany. Co może być przyczyną wilgoci tylko na mojej kondygnacji? Na wyższej przecież piorę i suszę. A u sobie nawet nie gotuję. Tej zimy jest gorzej niż poprzedniej. Okazuje się również, że domu nigdy nie sprawdzał kominiarz. Namówiłam właścicielkę, żeby przyszedł. Docelowo miałam kupić ten dom a okazuje się, że kolejnego roku raczej tu nie doczekam ze względu na grzyb
Elasz - opisz jak wygląda kwestia wentylacji w budynku. Grawitacyjna czy mechaniczna. Czy są, gdzie i ile wloty /wyloty powietrza (nawiewniki/kratki). Jakie ogrzewanie (jeśli grzejniki, to w jakich miejscach). Kup w markecie (nie musi być drogi - 20-30zł wystarczy) higrometr (miernik wilgotności) i pomierz wilgotność przez kilka dni w różnych miejscach.
Elasz - opisz jak wygląda kwestia wentylacji w budynku. Grawitacyjna czy mechaniczna. Czy są, gdzie i ile wloty /wyloty powietrza (nawiewniki/kratki). Jakie ogrzewanie (jeśli grzejniki, to w jakich miejscach). Kup w markecie (nie musi być drogi - 20-30zł wystarczy) higrometr (miernik wilgotności) i pomierz wilgotność przez kilka dni w różnych miejscach.

Wentylacja jest grawitacyjna. Wlotów nie ma żadnych

Ucięło mi wiadomość... wlotów nie ma. Kratki są po jednej w łazience i kuchni. Drzwi do łazienki są zawsze uchylone, bo nie schną nam ręczniki. Temperatura w mieszkaniu to 19-20 stopni. Grzejniki są pod każdym oknem. Różnica między moją kondygnacją a kondygnacją pode mną, to okna. Tam są drewniane a u mnie plastikowe. Ale właścicielka wszytko uczelniła. Zakleiła nawet dziurkę od klucza