Matizka 12.10.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Hej, nie wiem czy jest to pytanie z gatunku o wyższosci świąt... Ale moge mieć i to i to w otwartej na salon kuchni i nie wiem co wybać. Pochłaniacz wydaje mi sie mniej kłopotliwy, bo nie trzeba rury, ale moze jest mniej efektywny. Jak myslicie? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 12.10.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 heya, No pewnie ze Boze Narodzenie jest fajniejsze - bo sa prezenty! Tak samo wyciag. Pochlaniacz moim zdaniem jest tylko zrodlem halasu. Kto pozniej pamieta o wymianie wkladow. A rurka jest OK ...i zatanczyc jest gdzie . Jesli jezdzisz na nartach - tylko wyciag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 12.10.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Jeśli możesz -rób wyciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 12.10.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Wyciąg. Tylko wyciąg jeśli ma być skuteczny. Pochłaniacz wydaje mi sie mniej kłopotliwy Oj, nie! Coroczna wymiana wkładu w pochłaniaczu to dopiero kłopot!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 12.10.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Wyciąg - zdecydowanie. Szkoda, że u mnie takiego dylematu nie będzie. Mam mieszkanie w starym bloku i teraz się zastanawiam czy dawać w ogóle pochłaniacz, bo wyciągu nie mogę (komin wspólny). Czy zainstalowanie pochłaniacza w ogóle coś poprawi, jeśli chodzi o zapachy kuchenne i wilgoć? A - i przepraszam za lekką zmianę tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 12.10.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 lepszy jest wyciąg, bo wszytsko wyciąga, a pochłaniacz może bardziej efektywnie wygląda, ale jest z nim więcej kłopotu. Chociaż wyciag trzeba raz na pół roku wytrzeć, bo pod nim straszny syf jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wełna 12.10.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 jeżeli masz w kuchni piec gazowy i wentylacje grawitacyjną kominiarze moga robić problemy. Miałem taką sytuację. Staneło na pochłaniaczu. Musiał bym ponaddto ciągnać rure ze stali ko. przez 9 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 12.10.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Kiedy sprzedawałam swoje mieszkanie z wyciągiem właśnie i przyszli do nas potencjalni kupcy, to pierwsze na co głośno zwrócili uwagę to właśnie WYCIAG. Oni mieli pochłaniacz i stwierdzili, że w mieszkaniu "to nieużyteczny gadżet". Uściślam, że mieliśmy wyciąg zamontowany nad płyta ceramiczną do odrębnego komina, który "wycyganiliśmy" od spółdzielni - w naszym szybie kominowym był jeden wolny komin (to sobie wydedukowalismy z rysunków technicznych naszego bloku)!!! Pozdrawiam, Alison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 28.12.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 czyli do wspolnego komina nie mozna podlaczyc wyciagu? i ludziom w bloku pozostaje pochlaniacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 28.12.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 można podłączyć wyciąg, ale bez wentylatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 02.01.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 witam, czy w wypadku kuchni otwartej na salon, oprocz wyciagu podlaczonego do jednego komina poinna byc kratka wywiewna prowadząca do drugiego komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.01.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Hej, nie wiem czy jest to pytanie z gatunku o wyższosci świąt... Ale moge mieć i to i to w otwartej na salon kuchni i nie wiem co wybać. Pochłaniacz wydaje mi sie mniej kłopotliwy, bo nie trzeba rury, ale moze jest mniej efektywny. Jak myslicie? M. Tylko i wyłącznie wyciąg jeśli oczywiście chcesz aby były jakieś efekty. W przypadku kuchni otwartej na salon wyciag musi mieć gigantyczną wydajność aby był skuteczny. Wydajność wyciagu to ok. 5...6 wymian/h liczona z kubatury pomieszczenia. Tak przynajmniej zalecają producenci. Z praktyki zauważyłem że takie wydajności to raczej minimum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 03.01.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Tylko wyciąg. Pochłaniacz posiada filtry i jedynie utylizuje zaopachy kuchenne i to niekoniecznie wszystkie.Kupując okap kuchenny z wyciągiem masz także maskownicę którą motujesz nad okapem i wtedy rurki nie widać.Ja w starym mieszkaniu miałem pochłaniacz i nie byliśmy zadowoleni.Teraz zamontowałem wyciąg. Nie podłączałem go do pionu wentylacyjnego tylko bezpośrednio na zewnątrz. Na jego wyprowadzeniu jest zamontowany zwór kierunkowy który nie pozwala aby powietrze było wdumichiwane do domu. Działa OK i zapachy nie rozchodzą się po domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 03.01.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 hej a czy mozliwe jest aby taki wyciag zainstalowac na srodku kuchni? marzy mi sie na srodku kuchni wyspa z kuchenka no i wyciag by sie przydal - kuchnia polotwarta na salon i polaczna z jadalnia czy ta rura odprowadzajaca moze byc schowana w suficie podwieszanym? czy nie ma co kombinowac? i zrobic bezposrednio kolo komina? pozdroooofka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.01.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 hej a czy mozliwe jest aby taki wyciag zainstalowac na srodku kuchni? marzy mi sie na srodku kuchni wyspa z kuchenka no i wyciag by sie przydal - kuchnia polotwarta na salon i polaczna z jadalnia czy ta rura odprowadzajaca moze byc schowana w suficie podwieszanym? czy nie ma co kombinowac? i zrobic bezposrednio kolo komina? pozdroooofka Spoko jak najbardziej tak może być. Kasa będzie straszliwa ale za urode zawsze trzeba płacić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 03.01.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Spoko jak najbardziej tak może być. Kasa będzie straszliwa ale za urode zawsze trzeba płacić. Pozdrawiam ooo oo! kasa straszliwa? wiec drogo to wyjdzie? chyba zrezygnuje w przedbiegach :'''-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.01.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Wyciąg - zdecydowanie. Szkoda, że u mnie takiego dylematu nie będzie. Mam mieszkanie w starym bloku i teraz się zastanawiam czy dawać w ogóle pochłaniacz, bo wyciągu nie mogę (komin wspólny). . Możesz, możesz. Tylko podłączyć go na sztywno do kanału nie możesz. Ale doprowadzić rurę od wyciągu w okolice kratki i zostawić wycelowaną w kratkę, ale odsuniętą od niej o jakieś 10cm - tyle Ci wolno a i gazownia się do tego nie czepia. Tylko pamietaj: takie rozwiązanie będzie zgodne z przepisami, ale przepisy przepisami, a zostają jeszcze sąsiedzi, którzy nie musza miec ohoty wąchac twojego bigosu, czy tez ryby smażonej. W trosce o nich wentylatora bym raczej nie nadużywał... A i jeszcze...: można podłączyć wyciąg, ale bez wentylatora Nie można. A dokładniej: można, ale nie tak po prostu. Przy gazowej kuchni MUSI być osobna kratka wentylacyjna. Można się ratować wyżej opisanym sposobem, można specjalną kratka kombinowaną, w której jest i kratka i dziura do podłączenia z rury okapu (tego ostatniego raczej nie polecam w przypadku wspólnych kanałów), ale kratka musi być, nie wolno jej zlikwidować. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 03.01.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Spoko jak najbardziej tak może być. Kasa będzie straszliwa ale za urode zawsze trzeba płacić. Pozdrawiam ooo oo! kasa straszliwa? wiec drogo to wyjdzie? chyba zrezygnuje w przedbiegach :'''-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.01.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Spoko jak najbardziej tak może być. Kasa będzie straszliwa ale za urode zawsze trzeba płacić. Pozdrawiam ooo oo! kasa straszliwa? wiec drogo to wyjdzie? chyba zrezygnuje w przedbiegach :'''-( Ma się rozumieć że straszliwa popatrz sobie na okapy wyspowe na róznych stronkach producentów AGD i porównaj ceny ze zwykłymi. Wyspowa owszem wygodna rzecz ale kuchnia musi być duża jeśli wyspa ma być wygodna (przynajmniej 15 ...18 m2) no i chyba raczej wyspowa nie powinna być otwarta na salon bo w wyspowej dużo bardziej widać bałagan i trzeba się więcej napucować aby utrzymać czystość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.01.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Nu, przed świętami znajomi odstawili darmozjadki na detoks.On zapalony pichcik wkljucził wyciąg na maksa. Zassało im z komina (nota bene od pieca gazowego) i wszyscy potracili przytomność, całe szczęście, że się sami dobudzili.Jak wyciąg to nawiew w okolice być musi i to nieważne jaka kuchnia tylko czy cokolwiek palimy, a nie grzejemy prądem.U nich zaciągnęło do kuchni z łazienki jakieś 7-8 metrów odległości. Niestety/stety stolarka jest w dzisiejszych czasach tak szczelna, że nawiew być musi jeżeli chcemy dać wyciąg, a nie pochłaniacz. Kasztanka, jeżeli z tego stropu masz niedaleko do dachy to możesz wyciąg wyprowadzić w specjalną dachówkę/kominek, nie musisz ciągnąć do pionu kominowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts