Slawe O 18.11.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Witam serdecznie forumowiczów ,jak wielu na tym forum też buduję domi i na obecną chwilę mam rozpoczynać ocieplenie budynku .Prace miały rozpocząć się pod koniec października ale wykonawca zrezygnował i zostałem na lodzie .Znalazłem inną ekipę mają ruszają we wtorek tylko zastanawiam się czy nie za zimno , do betonu są specjalne dodatki do budowy w zimie a czy jest coś do kleju do styropianu?Niby powinno być min 5 stopni na plusie ale osobiście widziałem jak kleili przy minus 6-7 ( chyba na piankę ) fakt ,że były to bloki i pewnie terminy goniły Proszę o poradę a może jest gdzieś wątek Dodam tylko ,że styropian 20 cm grafit ,bez struktury , budowa w Otwocku k/W-wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.11.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 To że ktoś kleił w temperaturach ujemnych nie powinno przesłonić Ci zdrowego rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 19.11.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Ja kleiłem niestety w najcieplejszym miesiącu - słońce waliło jak szalone. W pewnej części klej nie załapał i styropian aż odpadł.Tak się zastanawiam i myślę, że twoje warunki są znacznie lepsze teraz. Jeśli temperatura nie spadałaby poniżej tak +2 stopni to ja bym robił, jednak nie ma gwarancji, że nie będzie w nadchodzących dniach zimniej. Ale czy jest sens tak się spieszyć? Ja na twoim miejscu chyba poczekał bym do marca, kwietnia. Niby teraz mrozów nie ma, ale z dnia na dzień mogą przyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 19.11.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Tak duże firmy ocieplające bloki i nawet nowe budynki pracują cały rok, przestaja na chwile jak temp w dzień spada poniżej -8, -10 bo już kleić nie idzie. Nie dziw się im bo jest 10 chłopa i co oni mają robić przez np dwa tygodnie jak jest grudzien i -10 w dzień? Wypłatę chcą więc muszą robić mimo że technologia zabrania. Ty jesteś inwestorem w swoim domu i jak masz wybór to nie klei poniżej 5C w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 20.11.2018 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Witam,Jako fachowiec powiem tak. Istnieją dodatki do klejów do ociepleń, które przyspieszają ich wiązanie, nie mniej jednak żaden z dodatków nie umożliwia stosowanie na zmrożonych podłożach.Najczęściej używanym i najbardziej skutecznym z mojego punktu widzenia środkiem jest mrówczan wapnia. Sam go testowałem i wiem, że działa.Nie mniej jednak nasza firma nie posiada w swojej ciągłej ofercie takich preparatów. Głównym powodem nie jest problem związany z ich produkcją ale przede wszystkim niebezpieczeństwo związane z tzw. błędem wykonawczym polegającym na pominięciu dodania takiego środka do kleju podczas jego przygotowywania lub co gorsze klejeniu w niższych temperaturach niż 0st.Niestety z doświadczenia wiem, że jeśli na opakowaniu jest od +5st. to wykonawcy kleją od 2-3st., więc jeśli będziemy mieli napisane, że stosować o 0 to będą kleić przy minus 2:(. Reasumując osobiście nie zalecam prowadzić prace w zimowych warunkach, gdyż oprócz niskich temperatur dużym czynnikiem reklamacyjnogennym jest wysoka wilgotność powietrza, która znacząco może pogorszyć warunki schnięcia kleju czy tynku i finalnie doprowadzić do powstania usterek. Tak więc sugeruję poczekać z pracami do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 20.11.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 ^^Muszę przyznać, że jeden z nielicznych przedstawicieli firm produkujących jakiś produkt wypowiadający się rozsądnie bez nadmiernej nazwijmy to "ostrożności". Ja dodam od siebie, że też dużo zależy od warunków cieplnych ściany tzn jak np kleimy styropian na ścianę jeżeli po drugiej stronie jest grzane to nie ma ryzyka, że klej nie zwiąże. Po ułożeniu styropianu temperatura w miejscu kleju znacząco rośnie. Inna inszość ma się z warstwą zbrojącą , tutaj nie ma zlituj się i wszelkie przemrażanie tej warswty w trakcie wykonywania plus skraplanie sie wilgoci jak nabardziej możliwe i czeste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 20.11.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Chłopaki dziś i wczoraj "kleili" zimno im było ale musieli dokończyć, w koniuszki palców aż szczypało.W środku grzane to tam się ogrzewali. Poniżej 5st nie powinno się ale jak czas goni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.11.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Niedaleko od mojej firmy buduje się bar znanej sieci, w którym będzie się smażyć części krucząt i tam chłopaki kleją styro, siatkę aż miło. Nie przejmują się że dziś było 0*C i wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawe O 21.11.2018 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Bardzo dziękuję za odpowiedzi , zostawię klejenie na wiosnę , szkoda ,że prace wewnątrz będę musiał wstrzymać , będzie pompa ciepła ale obawiam się ,że utrzymanie jakiejś normalnej temp w takim nie ocieplonym domu to będzie bardzo duży wydatek .Układ zalejemy glikolem i czekam na wiosnę Dom zaczęliśmy budować w tamtym roku (20,11.2017) i cały zbudowany z dodatkami do betonu , stoi i jest OK. myślałem ,że są jakieś odpowiedniki plastyfikatorów do kleju do styropianu ale już wiem , że w przypadku ociepleń jest to bardziej skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 28.11.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Na styro ścian wspomnianego wcześniej baru wczoraj kleili siatkę (w nocy -5*C). Dzisiaj -1 i kleją. Jutro postaram się zagaić rozmowę i spytać jakiego super glue używają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts