Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkładka zamka droga wystająca czy tania schowana ??

Recommended Posts

Za jakiś czas przeprowadzam się do mieszkania w bloku gdzie są zamontowane niestandardowe drzwi o grubości 4cm.

Razem z szyldami ich grubość to 5,5cm. Chcę wymienić wkładkę zamka ale bardzo trudno dobrać rozmiar.

Licząc razem z szyldem to na zewnątrz jest 2cm, a wewnątrz 3,5 cm. Dobre jakościowo wkładki zaczynają się od rozmiaru 25/35 czyli wystawać już będzie 5mm. Podobno nie powinno wystawać. Obecnie wkładka wystaje jakieś 15 mm na zewnątrz.

I teraz moje pytanie czy lepiej kupić najtańszą wkładkę na równi z szyldem (najdroższą jaką znalazłem o wymiarach 20/35 to była za 20zł) czy lepiej kupić taką co kosztuje z 200zł, ma stopień zabezpieczenia najlepszy klasa C itd. ale wystaje ten 1cm ?? :cool:

To są drzwi otwierane do wewnątrz? Szyld jest odpowiedni, tzn bezpieczny? Drzwi mają jakieś zabezpieczenia? Jeśli nie to brałbym tanìą...

Tak to są otwierane do wewnątrz. Drzwi były kiedyś kupione bo ktoś się oferował roznosząc ulotki po blokach. Do tej pory nie było włamania ale chcąc tam zamieszkać chciałem założyć nowe wkładki i jak się zagłębiłem w temat to widać że mógł ktoś kiedyś wcisnąć jakiś zwykły model drzwi wejściowych. Chyba że jakieś 10 lat temu taka grubość drzwi była normą i więcej było w sprzedaży tak wąskich wkładek. :cool:

Po tym filmie to widać że faktycznie nie ma co inwestować w długie wkładki nawet jak będą za 500zł bo z kluczem nastawnym żadna wkładka nie wygra.

Drzwi z ulotek to raczej lipa warta 200-300zl bo właśnie najczęściej wpychane było samo skrzydło bez jakichkolwiek zabezpieczeń i to wcale nie grubość jest wadą. Jeśli robisz remont dołóż 2 tys i kup choćby podstawowe drzwi stalowe.

A ciekawe czy można by wykorzystać tą samą futrynę do montażu grubszych drzwi wtedy więcej wkładek było by dostępnych. Tylko jak znaleźć teraz co to był za model :cool:

Drzwi stanowią komplet : skrzydło, ościeżnica i akseria + montaż. Wymiana samego skrzydła to jak zmiana firanek w oknie. Nic nie daje poza efektem wizualnym. .