Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie ścian działowych w niskich temperaturach

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim, no niestety i mnie dopadł problem "terminowości" ekipy budowlanej. Z harmonogramem są jakieś 2 tygodnie do tyłu, wczoraj wylali wieniec i chcą w tym tygodniu postawić ściany szczytowe + działówki. Murują z Ytonga klejem Solbet 0.1 białym. Problemem oczywiście jest pogoda, która mocno się w ostatnich dniach pogorszyła i przez najbliższe 2 tygodnie nie ma co liczyć na więcej niż 4 stopnie w środku dnia. Solbet w specyfikacji podaje od +5 do 25 stopni a jak to jest w praktyce? Spece będą cisnąć żeby murować .. wiadomo portfel musi być odpowiednio wypełniony.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

Trzeba zwracać uwagę na zalecenia producenta, z solbetu biała zimowa 0.7 była by lepsza

jest pół palety 0.1 białej.. info producenta znam, bardziej mnie interesuje jak prezentuje się praktyka. Na forum pewnie nie jeden użytkownik działał w podobnych warunkach i dziś może powiedzieć, czy popełnił błąd czy jednak nie ;)

Jeżeli klej ma w składzie wodę, to nie ma sensu murować w temperaturze bliskiej zera... Z tego co kojarzę nie wszystkie kleje do BK są wodne. W innych technologiach też tak jest - np. w dryfix do ceramiki wody ni ma i można murować nawet przy lekkim mrozie (-5 stopni według specyfikacji producenta).

Jeżeli klej ma w składzie wodę, to nie ma sensu murować w temperaturze bliskiej zera...

Wódka też ma w składzie wodę (i to dużo więcej, niż klej do BK) - jak najbardziej można stosować do sporo poniżej zera i ciągle jest płynna.

Oczywiście, że można murować w mrozy - są kleje i dodatki zimowe. Do -10* na pewno. Pewnie też w niższej temperaturze coś się znajdzie.

Dzięki koledzy, co prawda decyzję musiałem podjąć wcześniej, ale jak widzę podjąłem tą słuszną. Zakupiłem jakiś lepszy dodatek do kleju i chłopaki jadą. Temperaturę bacznie obserwuje, za dnia 3-4 stopnie w nocy spada do -1.

niestety bokiem też wychodzi mi ociąganie się w zakupie kominów, zamiast kupić i się nie zastanawiać zacząłem swoje analizy internetowe. Efekt jest taki, że na w najbliższych tygodniach nie widać rozpogodzenia na + a raczej każdy jest zgodny, że kominy trzeba stawiać już w warunkach mocno sprzyjających.