Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

salon+aneks 22 mkw - kwadrat

meg6003

Recommended Posts

Witam. W załączeniu plan pomieszczenia przeznaczonego na salon z aneksem kuchennym. Salon jest o pow. 22 mkw, szer 4,39m x dł 5,10m. Wstępnie zaplanowałam go jak w załączeniu (kuchnia: ciąg szafek górnych i dolnych, lodówka wolnostojąca). Chciałabym duży stół + 6 krzeseł, narożnik + tv.

Może zaproponujecie mi ciekawsze rozwiązanie?

Rozważam również połączenie pomieszczenia przeznaczonego na salon+aneks z sypialnią obok (12,5mkw) - co myślicie o takim rozwiązaniu (na chwilę obecną nie jest mi niezbędny - są jeszcze dwie sypialnie)? Proszę o pomoc :)

murator 1.jpg

murator 2.jpg

murator 3.jpg

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

toomm,

widzisz jedni chcą kuchnię z aneksem, inni bez. Część z tych co chce aneks wie czym to pachnie ,im to odpowiada, a część nie i Ci którym doskwierają uroki kuchni otwartej żałują podjętej decyzji. Osobiście dziwię się, że w nowych budowanych mieszkaniach z taką przewagą tworzy się salony z aneksem i to jeszcze na takich małych metrażach. W miarę sensowna kuchnia to co najmniej 8 metrów kwadratowych, a salon 25, co daję łączną powierzchnię co najmniej 33 metry kwadratowe. A jak widzę projekty mieszkań gdzie salon i kuchnia stanowi 20 metrów kwadratowych i niewiele więcej to :no::mad:. I nie zawsze da się wyburzyć ściany, by uzyskać przestrzeń, nie zawsze ten aneks ma okno lub jest w jakiś sposób tak zaaranżowany,że ksiądz siedząc na kanapie nie widzi co domownicy mają/mieli na obiad.

Z drugiej jednak strony to chyba deweloperzy badają rynek zapotrzebowania i potrzeb klientów? Skoro tyle budują kuchni z aneksem.

Myślę, że w domach jednorodzinnych bardziej się sprawdza kuchnia otwarta.Ale znowu: co kto lubi i wszystko zależy od projektu. Ale tych którzy w mieszkaniach alergicznie reagują na aneks u siebie w czterech kątach nic nie przekona (wiem po sobie), nawet najlepszy projekt.

W projekcie Śnieżki przeszkadzałoby mi to, że siedząc na kanapie widzę wc, gdy ktoś z niego wychodzi.Ale znowu, co kto lubi.....I czy nie wygodniej byłoby, gdyby nad stołem jadalnianym był telewizor, wówczas osoba gotująca też miałaby okazję zerknąć na tv.....I rozumiem, że ten kąt zaproponowany przez Śnieżkę z tv i kanapą nie jest salonem, tylko kącikiem telewizyjnym.I jeszcze jedno gdzie ma być kaloryfer w tym miejscu telewizyjnym w projekcie Śnieżki?

Edytowane przez Sylw.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 months później...