PanGarnek 19.11.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Jak sie liczyc z tynkarzem? Jak liczyc drzwi, okna, okna tarasowe i brame garazowe?Bo nie wiem czy lepiej z pominieciem elementow a jedna cena czy moze odjac dziury a potem liczyc mb za wykoncznie?Tynkarz tez osadza parapety jak rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 za całość. Jakie w sumie ma znaczenie liczenie każdej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 19.11.2018 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 za całość. Jakie w sumie ma znaczenie liczenie każdej powierzchni? Czyli sie spotkac i poprosic o wycene? Dobrze Ciebie zrozumialem? Podal mi 30zl/m2 za tynk w-c z mozliwoscia lekkiej negocjacji i dlatego zapytalem jak policzyc powierzchnie i czy odejmowac otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 19.11.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Każdy liczy inaczej i trzeba to na dzień dobry ustalić. Mój odejmował tylko otwory powyżej 5m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Czyli sie spotkac i poprosic o wycene? Dobrze Ciebie zrozumialem? Podal mi 30zl/m2 za tynk w-c z mozliwoscia lekkiej negocjacji i dlatego zapytalem jak policzyc powierzchnie i czy odejmowac otwory. Niech poda za całość. Bo potem kto to będzie mierzył? Ty czy on? Więc lepiej przed pracą niech zmierzy i wyceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.11.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 U mnie było tak,robił tynkarz z pomocnikiem, na koniec dnia, jak robiłem coś na dole(oni u góry) słyszałem jak mierzyli, ten pomocnik był taki bardzo skrupulatny.Potem jak rozliczaliśmy całość, to szef szedł ze mną i wszystko mierzył,zapisywaliśmy każdą ścianę, obliczeń, było trochę,ale wyszło uczciwie, oczywiścieoni już dawno mieli policzone i to chodziło tylko o to,abym ja nie czuł się oszukany.Nie pamiętam dokładnie, jak to było,ale ogólnie przy bramach, oknach w salonie(sporych), odliczał jakieś metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 19.11.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 jeszcze zależy czy ściany równe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 19.11.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Ja w projekcie mialem powierzchnia tynków 390 m2, tynkarz namierzył 478 m2. Nie odejmował okien + mialem dwa podciągi do tynkowania, które policzył razy dwa. Ja to wiedziałem przed rozpoczęciem tynkowania i mnie to pasowało bo robota profi. Tak, że żadnych niespodzianek nie było. Najlepiej umów się na wycenę przed tynkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 19.11.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Ja liczę wszystkie otwory, odejmując takie powyżej 3m2. Czyli w skrócie okna, drzwi są wliczane odejmuje bramy garażowe i drzwi tarasowe. Czasem odejmują okna całe a wnęki razy 3 i potem wychodzi że jest jakby za okna więcej. Okna które mają powyżej 3m2 obrabiam " za darmo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.11.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 A widzisz, to ten mój chyba odliczał połowę otworów pow. 3 m2. O tym systemiez odejmowaniem okien i mnożeniem powierzchni wnęk x3, też wspominał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 20.11.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Umawiaj się na wycenę z ich materiałem. To najlepsza opcja. Przy twoim materiale nie będą szanować tego co im zostanie. W dodatku nałożą aby było prosto.W Jednym miejscu w otworze klatki schodowej wypchnęło mi szalunek. Skuwali to pół dnia żeby nie narzucać na całą ścianę 3cm. Co do CW zastanów się czy na pewno chcesz takie tynki, zabierz żonę gdzieś gdzie są takie tynki. Szkoda później dopłacać 20zł/m2 do gładzi. Ja płaciłem 30zł m2 ca gipsowe z ich materiałem. Wygładzili mi tynki tak że wszystko idzie pod wałek. Kolega położył CW i jak żona zobaczyła to musiał wszystko lecieć gładzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Ja mam na ścianach CW (zażądałam, by użyli drobnego piasku) i żadnych gładzi.gipsowe tylko na sufitach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 20.11.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Ciągnąc OT conajmniej połowa ludzi która zdecydowała się na Cw robi potem gładzie bo efekt (co tu dużo pisac) jest słaby. Także dobra rada dwa posty wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 20.11.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Ciągnąc OT conajmniej połowa ludzi która zdecydowała się na Cw robi potem gładzie bo efekt (co tu dużo pisac) jest słaby. Także dobra rada dwa posty wyżej. Potwierdzam. Potem wchodzą płyty gk, drabiny i inne narzędzia które nie patrzą na rodzaj tynku. Przy gipsach można samemu sporo poprawic przy cw juz nie takie proste. Generalnie wolałbym ładnie zatarte i nie uszkodzone cw, tylko kto to zrobi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.11.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Zaryzykowałem na próbę w pomieszczeniu buforowni tynk na siatce. Czyli klej, wtopiona siatka i zatarta, następnie klej zacierany. Grubość ok 3-4mm. Fajne drobne ziarno kleju do styro daje efekt tynku z bardzo drobnego piasku. Ściany pomalowane farbą wyglądają normalnie. Dodam że mam ściny z BK bardzo równo wymurowane. Elektryk kończy rozprowadzanie instalacji i niebawem zacznę tynki wspomnianą metodą w reszcie domu.Aby nie było OT.Ile teraz należałoby zapłacić za taką usługę jak nałożenie kleju, siatki, zatarcia, podobnie jak na styropianie? PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 20.11.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Zaryzykowałem na próbę w pomieszczeniu buforowni tynk na siatce. Czyli klej, wtopiona siatka i zatarta, następnie klej zacierany. Grubość ok 3-4mm. Fajne drobne ziarno kleju do styro daje efekt tynku z bardzo drobnego piasku. Ściany pomalowane farbą wyglądają normalnie. Dodam że mam ściny z BK bardzo równo wymurowane. Elektryk kończy rozprowadzanie instalacji i niebawem zacznę tynki wspomnianą metodą w reszcie domu. Aby nie było OT. Ile teraz należałoby zapłacić za taką usługę jak nałożenie kleju, siatki, zatarcia, podobnie jak na styropianie? Pozdrawiam Cezary Spoko sposób. U mnie też bylo równo z katami prostymi do czasu aż tynkarze nie weszli. Co do ceny. Za podobną usługę placilem na zewnątrz ok. 10zl /m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 20.11.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) Ciągnąc OT conajmniej połowa ludzi która zdecydowała się na Cw robi potem gładzie bo efekt (co tu dużo pisac) jest słaby. Także dobra rada dwa posty wyżej. Oj tam, wszystko zależy jak i przez kogo są robione. Grunt żeby były równe. Dobrze zrobione tynki cw jak dla mnie są spoko, więc cena a nie rodzaj będzie dla mnie decydującym argumentem (przy podobnym poziomie fachowości ekipy). Malutki plusik dla cw jeśli robione na miejscu, bo bardziej naturalne - a jak z wora to jeden pies. Całe życie mieszkałem w tynkach cw. Teraz w mieszkaniu mam gipsowe gładziusienkie i jakoś to mnie nie rusza. Gładzie to dla mnie absurdalny wydatek, bo po tygodniu i tak bym już nie zwracał na to uwagi, wszak nie żyję z głową i latarką przy ścianie. No ale to moje zdanie i moje poczucie estetyki, ale nie dajmy się zwariować w pogoni za ścianą na lustro Edytowane 20 Listopada 2018 przez maaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.11.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Spoko sposób. U mnie też bylo równo z katami prostymi do czasu aż tynkarze nie weszli. Tego chciałbym uniknąć Za 10 zyla z metra chyba nie znajdę wykonawcy w dzisiejszych czasach. Nawet elektryk, kolega skądinąd zwiódł mnie trzy miesiące. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 21.11.2018 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Mam mega dylemat ciagle. gips(twardy) a c-w. Znajomi mnie namawiaja na c-w "bo naturalne", "bo zdrowe".Serio gips ma realnie zly wplyw na zdrowie? Czy to takie straszenie dla straszenia?Podoba mi sie, ze gips jest gladki i nie trzeba gladzi ukladac.Dodatkowo w kilku pomieszczeniach bede mial podwieszany sufit i niby wtedy lepiej robic gladzie. Swoja droga 30 zl/m2 za gips lub c-w to drogo? Tak mi na slasku wolaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 21.11.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Na Twoim miejscu byłbym ostrożny - też wydawało mi się że gipsowego nie będę musiał gładzić. Niestety, mimo ,że widziałem wczęśniej robotę mojej ekipy i wydawało mi się że będzie ok- nie było. Po robocie tynki wyglądały spoko, po wyschnięciu gorzej a przy malowaniu lipa. W efekcie mam tynk gipsowy knauf diamand i na to gładź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts