PanGarnek 19.11.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Mam dylemat. Nie jestem do konca zdecydowany na piec na pellet. Jakie sa wasze przemyslenia na ten temat?Moj dom to parterowka z uzytkowym poddaszem - 220 m2 uzytkowej. dom ocieplony 3 warstwowe okna, 20cm stropian. Jak duzych roznic moge sie spodziewac w kosztach rocznych?Czy pellet a groszek pala sie +/- w stosunku 1:1 przy zuzyciu paliwa?Na ile pellet bedzie wygodniejszy - bardziej bezobslugowy?Czy to prawda, ze piec na pellet ma mniejsza zywotnosc?Czy pellety sa latwo dostepnym paliwem i nie ma problemow z jakoscia? Pellety sa bardziej eko niz groszek?Jest sens przy pelletach bawic sie w rekuperacje? Buduje sie na slasku. Za wszelkie doswiadczenia z pelletem bede wdzieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Gazu nie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 19.11.2018 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Gazu nie masz? Nie mam. W perspektywie 10 lat bedzie i wtedy pewnie jak kociol padnie to wymienie na gazowe ale najblizsze 10-15 lat czeka mnie na pellecie/groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.11.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Za cenę komina, i porządnego pieca masz pompę ciepła. Po co truć siebie i sąsiadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.11.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Buduje sie na slasku. To tylko wungiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 20.11.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Jest sens przy pelletach bawic sie w rekuperacje? Sens jest zawsze. O ile liczysz na komfort (pamiętać tylko o dobrych filtrach i ich czestym czyszczeniu/wymianie). Jeśli patrzysz tylko na pieniądz to przy pelecie niewarto (bo i tak komin spalinowy budujesz). Chałupa raczej przyzwoicie ocieplona, więc podejrzewam że teraz to wentylacja grawitacyjna miałaby największy udział w stratach ciepła. Ceny pelletu/wegla musiałyby niebotycznie wzrosnąć, ale i tak sądzę, że zysk z reku jest raczej symboliczny (pod warunkiem jednakowoż, jak pisałem, nie uwzglednaisz komfortu w tym bilansie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.11.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) "Czy to prawda, ze piec na pellet ma mniejsza zywotnosc?" ...Mój zacznie trzynasty sezon, ... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?65837-piec-Granpal-firmy-polimet&p=7701564&viewfull=1#post7701564 ...Jestem obok Stanisława najdłużej użytkownikiem Granpala udzielającym się tutaj - kończę 12 sezon palenia w tym piecu..https://forum.muratordom.pl/showthread.php?65837-piec-Granpal-firmy-polimet&p=7629521&viewfull=1#post7629521 "Czy pellet a groszek pala sie +/- w stosunku 1:1 przy zuzyciu paliwa?" pelet jest mniej kaloryczny , jakoś o 1/5 , objętosciowo pelet 1T to jakoś 1,3m3 . Kwestia sprawności kotła zrobi potencjalną różnicę . "Na ile pellet bedzie wygodniejszy - bardziej bezobslugowy?" Czyścić trzeba , cudów nie ma , pelet ładnie pachnie w piwnicy i zamiast sadzy przy czyszczeniu masz "kurz" ( mam beżową posadzkę w piwnicy od 2011r - czystą ) Czy pellety sa latwo dostepnym paliwem i nie ma problemow z jakoscia? są dostepne , kwestia ceny i jakości , ale są miejsca w PL , gdzie niemarkowy jest o 300zl/t tańszy i dobry jakościowo . Ale można kupić syf Edytowane 20 Listopada 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 20.11.2018 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Jeśli faktycznie wybór jest między eko groszkiem i pelletem to bez zastanowienia pellet. Mam obecnie eko groszek. Syfu z tego tyle co przy zwyklym węglu, kotlownia czarna, eko groszek raz lepszy raz same spieki. Odradzam szczerze. Kumpel ma pellet i zdecydowanie kotłownia wygląda lepiej. Trochę jasnego pylu gdzie niegdzie, nie ma problemu ze spiekami, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 21.11.2018 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Ja też mam ekogroszek no i podczas czyszczenia kotła jest tego kurzu trochę nie ukrywam ale na pellet bym nie poszedł bo niewiele to zmienia , koszt eksploatacji wyższy to pewne ale nawet nie o to chodzi , chodzi o to że te kotły są idiotycznie drogie i za taką kasę to już można dostać pompę ciepła tym bardziej że teraz są dopłaty i każdy ją dostanie , ja mam nowy kocioł i odczekam az trochę się napracuje 5-6 lat i potem PC , żaden pelet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 21.11.2018 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Ja też mam ekogroszek no i podczas czyszczenia kotła jest tego kurzu trochę nie ukrywam ale na pellet bym nie poszedł bo niewiele to zmienia , koszt eksploatacji wyższy to pewne ale nawet nie o to chodzi , chodzi o to że te kotły są idiotycznie drogie i za taką kasę to już można dostać pompę ciepła tym bardziej że teraz są dopłaty i każdy ją dostanie , ja mam nowy kocioł i odczekam az trochę się napracuje 5-6 lat i potem PC , żaden pelet Ja sie przy PC boje zimna. Serio. Gdzie nie bylem bylo zimno. Lubimy w domu 22-23 stopnie. A w domach z pompa max wszedzie 21. Nie wiem z czego to wynika. Nie wnikalem. Ale to mnie zniechecilo. Teraz i tak juz mam kominy pobudowane wiec nie ma sensu kombinowac. Za 5-10 lat ma byc gaz na ulicy to pewnie jak kociol padnie(oby pozyl nascie lat) to wymienie na gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 21.11.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Ja sie przy PC boje zimna. Serio. Gdzie nie bylem bylo zimno. Lubimy w domu 22-23 stopnie. A w domach z pompa max wszedzie 21. Nie wiem z czego to wynika. Nie wnikalem. Ale to mnie zniechecilo. Teraz i tak juz mam kominy pobudowane wiec nie ma sensu kombinowac. Za 5-10 lat ma byc gaz na ulicy to pewnie jak kociol padnie(oby pozyl nascie lat) to wymienie na gazowy. udowodnisz czy tak piszesz po prostu głupoty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 21.11.2018 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 udowodnisz czy tak piszesz po prostu głupoty ? Przeczytales chociaz co napisalem? Przeciez mowie, ze gdzie nie bylem to bylo mi zimno w domach z PC. Jakims trafem w kazdym takim domu z PC srednio bylo 21~~ stopnii kiedy my z zona lubimy 23+. Wyklad na temat czy to za duzo mozna pominac bo my po prostu tak lubimy. Czemu w tamtych domach z PC glownie bylo 21 nie wiem ale tak bylo i to zbudowalo moje negatywne wrazenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.11.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Ja sam palę ekogrochem bo po kupnie domu nie stać mnie było na PC ale kombinowałem już nad gruntową nawet używaną można dostać za 5 tys , koparka rozwali ogród za 2 tys rury połozyć to koszt nieduży i spokojnie wyjdzie to w sumie taniej niż nowe kotły 5 klasy a totalnie taniej niż peleciaki , koszt ogrzewania nawet do 24 stopnie będzie tańszy niż każde inne ogrzewanie , jest jeszcze opcja klimatyzacji kanałowej bo te już całkiem biją na głowę wszystko w kosztach inwestycji jak też grzania , nie ma tańszego ogrzewania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Przeciez mowie, ze gdzie nie bylem to bylo mi zimno w domach z PC. Jakims trafem w kazdym takim domu z PC srednio bylo 21~~ stopnii kiedy my z zona lubimy 23+. Ale nie przyszło ci do głowy, że po prostu właściciele tych domów woleli niższa temperaturę? Chcesz kaloryfery czy podłógówkę? Bo to drugie wymaga bardziej skomplikowanego systemu przy piecach na paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.11.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Ale nie przyszło ci do głowy, że po prostu właściciele tych domów woleli niższa temperaturę? .......... Sorry ale ja też nie ogarniam jak w strefie dziennej można mieć mniej jak 23 a w sypialniach mniej jak 22*C. Miałbym wyższe ale ale oszczędności. Uważam że jak ktoś ma 20-21 lub mniej i nazwya to komfortem to.... ciężko powiedzieć trzymam tyle bo chcę zaoszczędzić? Np moji rodzice mają 20-21 siedzą w swetrach bo szkoda 100-200zł wydać i tyle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.11.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Sorry ale ja też nie ogarniam jak w strefie dziennej można mieć mniej jak 23 a w sypialniach mniej jak 22*C. Miałbym wyższe ale ale oszczędności. Uważam że jak ktoś ma 20-21 lub mniej i nazwya to komfortem to.... ciężko powiedzieć trzymam tyle bo chcę zaoszczędzić? Np moji rodzice mają 20-21 siedzą w swetrach bo szkoda 100-200zł wydać i tyle.. Pełna zgoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 22.11.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Uważam że jak ktoś ma 20-21 lub mniej i nazwya to komfortem to.... ciężko powiedzieć trzymam tyle bo chcę zaoszczędzić? Dla mnie 21* to dolna granica komfortu a przy 23 robi się trochę za gorąco. Nie rozumiem tego parcia, żeby w sypialni mieć zimniej, ludzie cudują i wydają kasiorę na wymyślne sterowanie, żeby co? Obniżyć o 1* temp. Jedni robią to dla komfortu a inni dla 20 PLN, bo akurat u nich na 21 PC ma lepszą sprawność. A ja lubię jak w całym domu jest w miarę równa temp. Bo przechodząc z jednego do drugiego pomieszczenia wyczuwa się, że jest chłodniej i dla mnie jest to bardzo niekomfortowe nawet jeśli różnica to 1*. Tak więc, jak widać są różne potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 22.11.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 ale ja nie widzę problemu żeby na PC utrzymać 23st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 22.11.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 a ja nie wierze w te sterowania strefami ..... chyba że ktoś rekuperacje wyłącza lub ma wentylacje grawitacyjną i się kisi ... soory ale taka prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.11.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 ..... Chcesz kaloryfery czy podłógówkę? Bo to drugie wymaga bardziej skomplikowanego systemu przy piecach na paliwa stałe. wcale nie musi być taki skomplikowany: wystarczy jeden mieszacz, jedna pompka i jeden sterownik i mamy bardzo prosty i niedrogi centralny system regulacji c.o. z podłogówką, od ośmiu sezonów sprawdzony i praktykowany (ok. 160m2 podłogówki, mieszacz esbe 3D z siłownikiem, pompa grundfoss alpha2 pracujaca na 7-16W, sterownik z pogodówką Frisco) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts