Jakub84 19.11.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Witam. Mam pytanie do znawców tematu odnośnie optymalnej pracy zestawu (tak aby było ciepło, ale i by rachunek za gaz nie wykończył portfela ). Posiadam w swoim domu: - Vaillant EcoTec 186 - zasobnik 100 L - dom (segment środkowy) - powierzchnia użytkowa do ogrzania - ok. 130 m2 - podłogówka cały parter - ok 60m plus pietro kaloryfery ok 70m - JEDEN OBIEG - łączony kaloryfery i podłogówka (tak , wiem , nie jest to najlepsze rozwiązanie ale takie robił deweloper) - sterownik CALORMATIC 350 na piętrze (bez pogodówki) - cztery RTL-e dla pomieszczeń z podłogówką (przykręcone na poziom 2); Po kilku tygodniach grzania i obserwacji nurtuje mnie pytanie - czy i jaki jest optymalna temperatura pracy pieca ? Ustawiam na piecu 40-42st - czy nie za nisko ? Czy może nie ma jednoznacznie optymalnej temperatury pracy (zależy ona od poziomu temperatury na zewnątrz?). Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.11.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) To czy zależy ona od temperatury na zewnątrz jest uzależnione od tego czy posiadasz czujnik temperatury zewnętrznej.RTL-e dla podłogówki świadczą o spartolonej instalacji i pójściu totalnie na skróty.Oczywiście będzie to działać ale ekonomika pod psem bo kocioł jest skonfigurowany na utrzymanie stałej temperatury zadanej czynnika grzewczego a jego załączanie i wyłączanie jest uzależnione od strat ciepła tegoż czynnika.Po pierwsze to sprawdź czy masz zamontowany czujnik temperatury zewnętrznej.Po drugie to jeśli nie ma czujnika temp. zewnętrznej to powinieneś w niego zainwestować lub poprosić serwisanta o jego zainstalowanie po uprzednim podciągnięciu dwuprzewodowego kabelka z kotła na zewnątrz do północnej lub północno wschodniej ściany budynkuPo trzecie to sam VRC350 jest regulatorem pokojowym a nie pogodowym. Edytowane 19 Listopada 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts