nowa7 19.11.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Witam, mamy zamiar zbudować dom , jestesmy w fazie koncepcji projektu, ma to byc dom parterowy. Jeszcze nie przeszlismy do wlaściwego projektowania i tu pojawiają się moje wątpliwości. Byłam pewna, że zdecydujemy się na wiązary ale... działka jest koło przejazdu kolejwego, w dodatku pociągi sie tam tez zatrzymują generując hałas. Sąsiedzi sie skarżą więc problem jest odczuwalny. Mnie pociągi za oknem nie przeszkadzają, wiele lat mieszkalam niedaleko stacji, jednak nie chcialabym ich słyszeć w środku domu (za bardzo). Ściany będą z silikatów 18, na stropie mial byc ekofiber 35-40cm, naczytałam sie opini osób glównie z tego forum użytkujących takie stropy i wiele z nich pisze ze drugi raz robili by lane ( stelaz sufitu skrzypi podczas duzych wiatrów). Taraz się zastanawiam czy dla spokoju nie zrobić jednak cienkiego monolitu (bez możliwości adaptacji na poddasze mieszkalne w przyszłości). Czy przy grubej warstwie ekofibru dzwięki z zewnątrz będą dobrze słyszalne? Czy stelaż bedzie skrzypiał pomimo zastosowania dachu 4-spadowego, deskowania i dachówki? Proszę o odpowiedzi szczególnie osoby mieszkające w domach z wiązarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.11.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 A dom koniecznie musi mieć dach skośny ? Jak MPZP pozwala to zrób z dachem płaskim. Solidny żelbetowy strop najlepiej tłumi dźwięki, przy okazji jest tańszy niż skośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 19.11.2018 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 mam wz , dach skośny, wysokość budynku minimum 6 metrów, więc albo monolit i tradycyjna więzba albo wiązary. Pytanie jeszcze czy monolit rzeczywiscie jest droższy niż wiazary uwzgladniając tansze tynki od stelażu gk i tańsze ocieplenie styropianem na stropie od ekofibru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 19.11.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Mieszkamy z wiązarami ponad 4 lata i nigdy nic nie zaskrzypiało. Konstrukcja sama w sobie nie wydaje żadnych dźwięków.Z tłumieniem dźwięków też nie ma problemu, chociaż izolację mamy dużo lżejszą niż planowany ekofiber. Co prawda pociągów blisko nie ma, ale drogą osiedlową 40 metrów od nas czasem jeżdżą ciężkie sprzęty i sąsiedzi narzekają. U nas kompletna cisza. Słyszę bardzo dużą różnicę jak jestem na strychu, zatem wycisza strop, nic innego. Różnicę w tłumieniu całego budynku słuchać najlepiej po rozszczelnieniu okien, kiedy psy zaczynają nagle szczekać, koguty piać, piły ciąć i samochody jeździć. Strop takich dźwięków nie puszcza, a rozszczelnione okna już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 20.11.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Wiązary nie skrzypią. Pare razy byłem na budowie podczas wichury i o tym że wieje dowiedzialem się widząc przez okno że po podówrku lataja mi śmieci od sąsiada a za chwilę przleciał on sam z wieścia że drzewa poleciały na dom sasiadki. W chacie miałem kompletną ciszę no ale to zapewne przez 40cm wełny na stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 20.11.2018 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) Pocieszyliście mnie, monolit nie za bardzo nam pasuje, dużo będziemy robić samodzielnie, wydłużyłby bardzo budowe.Pociągi bardzo niesie , obecnie mieszkam 1 km od przejazdu i kiedy pociąg sygnalizuje to badzo słychać na zewnątrz, w domu będę miała ok. 300m.Może gruba celuloza wystarczy, podobno dobrze tłumi, tyle wiem co przeczytam niestety, nie znam nikogo na żywo z domem z wiązarami.edit; e_gregor popatrzylam się do twojego dziennika, masz inną konstrukcje sufitu , mnie chodziło o skrzypienie rusztu krzyżowego, nie samych wiązarów, u ciebie chyba nie ma co skrzypieć. Edytowane 20 Listopada 2018 przez nowa7 rozszerzenie treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.11.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Mam wiązary i krzyżowy sufit podwieszany nic nie skrzypi, w tamtej części domu nie słychać praktycznie deszczu, wiatru. Tzn jak nie zacina po oknach nie usłyszysz......... przez sufit dach. Mam sufit opuszczony od pasa dolnego jakieś 20 cm w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 20.11.2018 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Właśnie o taki sufit mi chodziło jamar, czyli jednak nie trzeba cudowac z monolitem. A czy jest sens jeszcze coś poprawiać ze ścianami , oknami ? mają być silikaty 18 na klej i okna cieply montaż 3 szybowe, od strony torów mam 1 sypialnie do torow w lini prostej 100m, do przejazdu sprawdzilłam dokładnie 200m, pociagi towarowe 1 / godzine. Myślę o rolecie zewnetrznej w sypialni (dosc duze okno) albo murowaniu na tradycyjnej zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.11.2018 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Właśnie o taki sufit mi chodziło jamar, czyli jednak nie trzeba cudowac z monolitem. A czy jest sens jeszcze coś poprawiać ze ścianami , oknami ? mają być silikaty 18 na klej i okna cieply montaż 3 szybowe, od strony torów mam 1 sypialnie do torow w lini prostej 100m, do przejazdu sprawdzilłam dokładnie 200m, pociagi towarowe 1 / godzine. Myślę o rolecie zewnetrznej w sypialni (dosc duze okno) albo murowaniu na tradycyjnej zaprawie. Okna i drzwi to najsłabszy element............ na ściany lepsza izolacją akustyczna to wełna niż styro........ cena też inna. Co do rolety aby tyłumiła dięki to chyba wątpliwe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 21.11.2018 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 nowa7 mam sufit na stelażu krzyżowym. Tylko salon jest inaczej zrobiony i jeśli coś ma skrzypieć to myślę, że prędzej będzie w tym salonie Oczywiście wszystkie profile obwodowe przed przykreceniem były oklejone taśma piankową (akustyczną). Profile nośne zgodnie ze sztuką nie są przykręcone do obwodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 21.11.2018 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Okna i drzwi to najsłabszy element............ na ściany lepsza izolacją akustyczna to wełna niż styro........ cena też inna. Co do rolety aby tyłumiła dzwięki to chyba wątpliwe rozwiązanie. tak wiem że najgorsze sa okna dlatego o tą scianę sie tak nie boje jak o duze okno bedzie mialo 3m2 na pokoj 12m2 i jest mi ono potrzebne ze względu na estetykę elewacji a nie doświetlenie bo to bedzie nasza sypialnia i cały dzień bedzie stać pusta. Podejrzewam że trochę przesadzam, w nocy pociągi prawie nie jeżdzą (to jest linia tylko do kopalni) a nawet zwykla okna dobrze tłumią calkiem zamknięte, w lecie w nocy tez ich nie zamierzam otwierać tylko będę chłodzić dom pc. W wełne na pewno nie pójdziemy, ewentualnie te spoiny mozna rozważyc, mieszkam teraz w bloku z silikatów, jest cicho, prawdopodobnie tez był budowany na cienką spoine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts