agamg 19.11.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Witam wszystkich. Jestem na etapie projektowania domu (projekt indywidualny): - dom parterowy, energooszczędny 210m2 - płaski dach - ogrzewanie podłogowe - wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła - garaż dwustanowiskowy w bryle budynku - strop na wysokości ok. 310 cm, sufit podwieszany na wys. 290 cm - duże okna - jestem ciepłolubna i komfortowa temperatura w domu to dla mnie 23 stopnie Ogólnie będzie co grzać. Stoimy w tym momencie przed wyborem sposobu ogrzewania, który zawęziliśmy do gruntowej pompy ciepła (architekt odradził nam powietrzną dla naszego domu i mu ufamy) lub gazu ziemnego. Gaz jest w drodze, ale 140m od naszej działki, czyli będzie potrzebna rozbudowa sieci, na którą gazownia przewiduje 18 miesięcy. Czy budował może ktoś z Was dom o takiej powierzchni/kubaturze i stał przed podobnym dylematem? Co byście w takim wypadku wybrali? Przejrzałam wątki dotyczące gazu/PC, ale dotyczyły raczej mniejszych domów lub gazu znajdującego się tuż przy działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 19.11.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 WitamMoim zdaniem PC -znajomy ma domek 370m2 -5 osób Pompę dimplexa chyba 11 kw oddzielny licznik do pompy rok to ok.1700do 2000 (pokój dzienny wys.ok 5m , pozostałe pomieszczenia wys.ok 3m) 22,5 stopni ale ma wszędzie podłogowe i w kilku pomieszczeniach sufitowe dodatkowo.Grzeje i chłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Ogólnie będzie co grzać. Stoimy w tym momencie przed wyborem sposobu ogrzewania, który zawęziliśmy do gruntowej pompy ciepła (architekt odradził nam powietrzną dla naszego domu i mu ufamy) lub gazu ziemnego. Z czego wynika tak bezgraniczne zaufanie do architekta?, który doradził żle, niech poda wyniki obliczen ozc dla waszego domu. Tak to jest tylko gdybanie, czekanie na gaz który jest w odległosci 140 m jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.11.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Zacząłbym od tego ile możesz na ten gaz poczekać. Bo te 18 msc to jest raczej nierealne. Nie, że się nie da zrobić, ale niejednemu tu termin obiecano, a było opóźnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 20.11.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) Czekałem na gaz ~18m, ale 12 mieś. to maksymalny czas jaki ma gazownia na wykonie inwestycji wg. ustawy. U mnie spóźnili o ~6 mieś i wystąpiłem o odsetki karne, które były zapisane w umowie. Wiec koszt przyłącza spadł o połowę.Mam dom 190m2 podłogówka, gaz, koszt roczny ogrzewania gazem ~900zł.Koszty instalacji (piec, zasobnik, kotłowania ~12tys). Nie wiem ile kosztuje PC (pewnie >30tyś). Ja nie widziałem ekonomicznego uzasadnienie w PC, która hałasuje za oknem i zasilana jest prądem z elektrowni węglowych. Zasadnicze pytanie, czy dostaniesz gaz i czy możesz na niego czekać. Edytowane 20 Listopada 2018 przez LDP05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.11.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Oczekiwanie na gaz też 18m, 12 mieś. to maksymalny czas jaki ma gazownia na wykonie inwestycji wg. ustawy. U mnie spóźnili o ~6 mieś i wystąpiłem o odsetki karne, które były zapisane w umowie. Wiec koszt przyłącza spadł o połowę. Mam dom 190m2 podłogówka, gaz, koszt roczny ogrzewania gazem ~900zł.Koszty instalacji (piec, zasobnik, kotłowania ~12tys). Nie wiem ile kosztuje PC (pewnie >30tyś). Ja nie widziałem ekonomicznego uzasadnienie w PC, która hałasuje za oknem i zasilana jest prądem z elektrowni węglowych. Zasadnicze pytanie, czy dostaniesz gaz i czy możesz na niego czekać. To nie ten dział. Dla 30cm izolacji, tak średnio, to 90% użytkowników forum nie posiada. Można napisać nawet więcej. Jednak argument z 900zł, trochę przesadzony dla standardowego domu. To poniżej 300m3 gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 20.11.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Jednak argument z 900zł, trochę przesadzony dla standardowego domu. To poniżej 300m3 gazu. To ja wiecej zuzywam na CWU. Z drugiej strony, 300m3 oznacza z grubsza liczac dom 1,5-2kW . Doslonaly wynik, jednoczesnie stawiajacy pod znakiem zapytania sens inwestowania w gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 20.11.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Czekałem na gaz ~18m, ale 12 mieś. to maksymalny czas jaki ma gazownia na wykonie inwestycji wg. ustawy. U mnie spóźnili o ~6 mieś i wystąpiłem o odsetki karne, które były zapisane w umowie. Wiec koszt przyłącza spadł o połowę. Mam dom 190m2 podłogówka, gaz, koszt roczny ogrzewania gazem ~900zł.Koszty instalacji (piec, zasobnik, kotłowania ~12tys). Nie wiem ile kosztuje PC (pewnie >30tyś). Ja nie widziałem ekonomicznego uzasadnienie w PC, która hałasuje za oknem i zasilana jest prądem z elektrowni węglowych. Zasadnicze pytanie, czy dostaniesz gaz i czy możesz na niego czekać. A ty się kąpiesz? Czy mieszkasz w tym domu -a może bywasz 1 godzinę i Tobie ciepło bo nie zdążysz się rozebrać z kurtki hihihi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 21.11.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 W tym roku zapisuję co miesiąc dane: prąd, gaz, woda, po sezonie udostępnię. Ale to nie ten wątek, na forum. "sens inwestowania w gaz." - nie wiedziałem czy wynik końcowy będzie taki jak zakładałem, podchodziłem ostrożnie. Dzisiaj bym tego nie robił i kupił piec elektryczny, zważywszy, że mam PV. Wracając do głównego pytania PC vs Gaz, wg. mnie jeżeli różnica w cenie instalacji nie zwróci się w okresie 10 lat to PC nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.11.2018 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Architekt się nie zna. Powietrzna pompa ciepła lub klimatyzacja w 95% będzie dobra. Chyba że mieszkasz w górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 04.12.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, Obydwa rozwiązania ogrzewania budynku są sprawdzone i będą odpowiednie dla Pana domu. Jeżeli posiada Pan odpowiednie fundusze na zakup oraz montaż gruntowej pompy ciepła to warto wybrać takie rozwiązanie. Gruntowa pompa ciepła z instalacją ogrzewania podłogowego jest obecnie jednym z najlepszych rozwiązań pod kątem niskich kosztów ogrzewania oraz całkowicie bezobsługowej i ekologicznej pracy. Zaletą pompy ciepła jest również możliwość pasywnego chłodzenia budynku w sezonie letnim. Przy okazji zachęcam Pana do sprawdzenia oferty pomp ciepła z rodziny: ModerowanoChętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.01.2019 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 A ja polecam nie pisać głupot. M.in takich, że z czyste powietrze można dostać dotację na FV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 29.01.2019 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Architekt bezpodstawnie odradza powietrzną pompę. Dobrze przynajmniej, że nie poleca ekogroszku. Przecież takich urządzeń w Polsce, Europie (w tym masowo w Skandynawii) są dziesiątki tysięcy. Jakoś nikt nie marznie i nie narzeka na rachunki o ile jest to zrobione z głową. Przypomina to fachowców-sceptyków z początku XX w., którzy odradzali elektryczne oświetlenie w budynkach jako chwilowa nowinka, stawiając na dobre , sprawdzone oświetlenie gazowe.Niemniej jeżeli się nie ma gazu pod ręką, pompa jest najlepszym rozwiązaniem. Również gruntowa, tyle, że jest to znacznie droższe na początku a trochę tańsze i bardziej komfortowe w eksploatacji.Ja mam ok. 200 m2 (po podłogach 240m2), reku, niedużą powietrzną pompę i też jakoś mam 23C w środku. Gaz mam przy działce, ale nie skorzystałem z tego luksusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts