Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu na działce rodziców - jak zacząć?

krzysieekr

Recommended Posts

Witam serdecznie. Może od razu przejdę do rzeczy i postaram się opisać jak wygląda sytuacja: Moi rodzice mają dość sporą działkę. Stoi na niej dom jednorodzinny, 2 pomieszczenia gospodarcze i jest też spory kawałek ziemi aktualnie przeznaczony na ogród. Ja bym chciał na tym ogrodzie starać się o wybudowanie domu. Teraz pojawia się dla mnie problem: formalności. Byłem już w gminie i dowiedziałem się że dla działki moich rodziców nie ma planu zagospodarowania przestrzennego i że będę musiał złożyć wniosek o warunki zabudowy wraz ze wszystkimi dokumentami. Czyli jak to powinno wyglądać? Składam ten wniosek i czekam na decyzję. Jeżeli jest negatywna to rezygnuję z dalszej procedury ale jeżeli jest pozytywna co trzeba dalej wykonywać? Mógłby ktoś to chociaż tak ogólnikowo opisać jak to mniej więcej się odbywa? Dodam że najpierw chciałbym uporządkować wszystkie sprawy związane z podzieleniem działki i przepisaniem na mnie tej części na której chciałbym wybudować dom a dopiero zacząć prace na mojej działce.

Jeżeli ktoś jest w stanie chociaż w jakiś sposób mi to wyjaśnić to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie.

No to najpierw porozmawiaj w gminie, czy widzieliby jakieś przeciwwskazania do budowy na wydzielonej działce (np. dostępność do drogi publicznej ), potem podziel działkę (wcześniej się upewnij w gminie czy nie pracują nad MPZP, bo to ci wstrzyma plany do jej uchwalenia) a następnie wypełnij wniosek o wydanie WZ (trzeba do niego dołączyć przynajmniej zgodę na podłączenie prądu z zakładu energetycznego)