Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie kominkiem dgp temp na wylotach w pomieszczeniach

marek cieslak

Recommended Posts

witam..mam nadzieje ,ze ktos pomoze?!!!

Mam dom w budowie(etap wykanczania wnetrz,domv z betonu komorkowego gr 24,jeszcze nie docieplony, strop gotowy-docieplony 45cm-25cm styropianem,pow do ogrzania ok 130m2) Zdecydowalem sie na ogrzewanie kominkiem systemem dgp na czas robot,oraz z mysla wykorzystania tego w przyszlosci. Co zrobione: wklad kominkowy zibi12kw-zabudowany, rozprowadzenie rur otulonych welna od kominka do turbiny fi150.Za turbina ,czyli od rozdzielacza do pomieszczen fi125 ,miedzy stropem a sufitem podwieszanym gdyz jest to dom parterowy ze stropodachem (na dzien dzisiejszy tylko stelaz) ,turbina o wdajnosci 800 +regulator obrotow, Po rozpaleniu i utrzymywaniu 'mocnego ognia" temp w komorze zabudowy wynosi 120-150 stopni,przed turbina 55stopni,a na wylotach rur w pomieszczeniach zaledwie 18-20 stopni.(po 9h grzania temp podniosla sie o jeden stopien w pomieszczeniach z 11 na 12 stopni) moje pytanie brzmi; Co jest nie tak? Czy temp na wylotach nie jest za niska? prosze o pomoc!!!!

Edytowane przez marek cieslak
blad

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam..mam nadzieje ,ze ktos pomoze?!!!

Mam dom w budowie(etap wykanczania wnetrz,domv z betonu komorkowego gr 24,jeszcze nie docieplony, strop gotowy-docieplony 45cm-25cm styropianem,pow do ogrzania ok 130m2) Zdecydowalem sie na ogrzewanie kominkiem systemem dgp na czas robot,oraz z mysla wykorzystania tego w przyszlosci. Co zrobione: wklad kominkowy zibi12kw-zabudowany, rozprowadzenie rur otulonych welna od kominka do turbiny fi150.Za turbina ,czyli od rozdzielacza do pomieszczen fi125 ,miedzy stropem a sufitem podwieszanym gdyz jest to dom parterowy ze stropodachem (na dzien dzisiejszy tylko stelaz) ,turbina o wdajnosci 600 +regulator obrotow, Po rozpaleniu i utrzymywaniu 'mocnego ognia" temp w komorze zabudowy wynosi 120-150 stopni,przed turbina 55stopni,a na wylotach rur w pomieszczeniach zaledwie 18-20 stopni.(po 9h grzania temp podniosla sie o jeden stopien w pomieszczeniach z 11 na 12 stopni) moje pytanie brzmi; Co jest nie tak? Czy temp na wylotach nie jest za niska? prosze o pomoc!!!!

Temperatura w komorze zabudowy za wysoka!

Temperatura przed turbiną świadczy o nieprawidłowej pozycji poboru powietrza z w/w komory(częsty błąd) lub zbyt małej powierzchni kratek doprowadzających powietrze do komory .

Dwie wymienione przez Ciebie temperatury powinny różnić się zaledwie o kilka stopni.

pzdr.

Temperatura w komorze zabudowy za wysoka!

Temperatura przed turbiną świadczy o nieprawidłowej pozycji poboru powietrza z w/w komory(częsty błąd) lub zbyt małej powierzchni kratek doprowadzających powietrze do komory .

Dwie wymienione przez Ciebie temperatury powinny różnić się zaledwie o kilka stopni.

Rura wisi pionowo zaczynajac sie ok 20cm nad wkładem,a ponizej kratki wylotowej ok50cm. Ilosc kratek wylotowych 2szt 40x7 i 1 szt 80x7. Natomiast kratki wlotowe są 2 szt 40x7.

Krakers70 napisał:

Dzisiaj 10:06

Domyślnie

Jak na moje laickie oko, to wlot do DGP powinien być wyżej. Pilnowałeś zaleceń producenta dot. powierzchni kratek?

Kominek jeszcze nie jest zrobiony na gotowo,wiec mam mozliwosc podwyzszania,co nic nie zmienia. Dorobilem jeszcze jedna kratke 40x7 na wlocie ....tez bez zmian.

No natrętny ten Batura;-)

Ps. Jesteś taki czuły na forumowe uwagi, zatrudnij fachowca a potem kolejnego któryś się sprawdzi.

Problem w tym ,ze robila to firma zajmujaca sie tylko kominkami. Nie kazdego stac na branie kolejnych fachowcow do tego samego. Dlatego tutaj prosze o pomoc.

Edytowane przez marek cieslak
blad

• 2 months później...
witam ponownie!!!! Dom docieplony styropianem 15cm,sufity podwieszane zrobione!!!!! A tamp z wylotow nie przekracza 35 stopni!!!!!

Co teraz Panowie? Panie Piotr Batura nagrzewnice gazowa zakupilem i dogrzewam.....hehehh....bo z dgp osiagam zaledwie 15 stopni w pomieszczeniach.

Turbina 600m3/h a rura do turbiny fi 150 o jakiej przepustowości? Max.do 300m3/h

Ja w Jotulu rtd18 mam 2x fi200 i wentylator 220m3/h i ogrzewam do 21 stopni 150m2 parter i poddasze.

1. przekroje masz zbyt małe,

2. powietrze pod kominek trafia o zbyt wysokiej temperaturze bo kominek zaciąga powietrze z salonu gdzie jest cieplej niż w innych pomieszczeniach i większość ciepła ze spalania leci w komin i sprawność kominka dramatycznie spada.

3. jak to pierwszy sezon grzania domu to będzie ciężko utrzymać kominkiem ponad 20stopni. Pewnie kolejne sezony będą łatwiejsze :D

Edytowane przez olo75

Do ilu pomieszczeń doprowadziles powietrze z turbiny?

Dlaczego turbina tylko 600?

Powiekszyles ilość kratek wlotowych do obudowy, tak jak pisałem?

Do 7 pomieszczen. Pomylk turbinaa- jest 800....tylko ,ze to dmucha chodzby nie chcialo,nawet ognia z zapalniczki zabardzo nie rusza... Dodalem jeszcze jadna i powiekszylem.