marek cieslak 07.02.2019 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Turbina 600m3/h a rura do turbiny fi 150 o jakiej przepustowości? Max.do 300m3/h Ja w Jotulu rtd18 mam 2x fi200 i wentylator 220m3/h i ogrzewam do 21 stopni 150m2 parter i poddasze. 1. przekroje masz zbyt małe, 2. powietrze pod kominek trafia o zbyt wysokiej temperaturze bo kominek zaciąga powietrze z salonu gdzie jest cieplej niż w innych pomieszczeniach i większość ciepła ze spalania leci w komin i sprawność kominka dramatycznie spada. 3. jak to pierwszy sezon grzania domu to będzie ciężko utrzymać kominkiem ponad 20stopni. Pewnie kolejne sezony będą łatwiejsze to chyba nie ma odbioru z tego kominka ciepła. Ja mam turbinę pracującą na 300m3 i jak popalę ze 2h i kominek jest dobrze nagrzany to leci 55stopni z nawiewu czy moze to byc spowodowane zbyt mala srednica rur? Do turbiny 150,od turbiny 125.? Edytowane 7 Lutego 2019 przez marek cieslak blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 07.02.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 ja mam wylot z kominka dwie rury setki . No i to jest za mało dla tego mojego wentylatora bo dość duża jest prędkość wylatujacego powietrza i hałas. Jak dobrze się pali to i nawet 60 stopni leci. A wlot do kominka mam szeroki na około 90cm i wysoki na jakie 8cm czyli jakieś 700cm2 a ty przy rurze 15cm masz dolot 176cm2. Bardzo mały masz ten dolot wiec nie wierzę tam w 600m3 bo żeby tyle poszło to powinieneś mieć rurę 25cm Czy przyczyną jest za mała średnica - nie tylko moim zdaniem. Jakby tylko średnica była za mała to byś dostawał z tych rur 100 stopni. A tam wyglada na to ze turbina mieli tylko powietrze a nie ciągnie dobrze ciepła z kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek cieslak 07.02.2019 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 mam 3 wloty- ok 1000cm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 08.02.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 mam 3 wloty- ok 1000cm2 Narysuj jak wygląda twoje rozprowadzenie ciepła głównie średnice i długości rur oraz czy są załamania. Może wtedy specjaliści kominkowi wypowiedzą się co do przyczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.02.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Wkład małej mocy a turbina jak do smoka wawelskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek cieslak 08.02.2019 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Do turbiny mam regulator.....wiec moge ja wlaczyc na minimum. A nawet przy najwiekszej mocy powietrze dmucha bardzo slabo,ze nawet ognia z zapalniczki zabardzo nie rusza. Czy tak to ma byc? czy powinno sie czuc jakis tam podmuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 08.02.2019 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Tak na nie byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 09.02.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) Wkład małej mocy a turbina jak do smoka wawelskiego Skoro teza że mała moc kominka a turbina mega to można sprawdzić jaka jest temp. spalin przy włączonej i wyłączonej turbinie. To powinno powiedzieć czy ciepło idzie w komin czy w budynek. Przy przepływie cieczy w rurze przejście od przepływu laminarnego do turbulentnego zależy od średnicy rury i rodzaju cieczy. Przy przepływie turbulentnym cieczy w rurze bardzo silnie wzrasta opór stawiany ruchowi cieczy przez ścianki rury; należy więc unikać takiego przepływu w rurociągach, gdyż wymaga on większej pracy tłoczenia cieczy. Za turbiną fi125. Przy prędkości 4-5m/s fi 125 ma 200m3/h W domach jednorodzinnych prędkości powinny być między 3-4,5m/s co daje 150-175m3/h Tu mamy turbinę 800m3/h. Przerost formy nad treścią. Jak zmniejszy się wydajność do 200m3/h to też to nic nie da bo będzie to zbyt mało w stosunku do mocy kominka i znów będzie większość ciepła leciała w komin a nie w budynek. Edytowane 9 Lutego 2019 przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 09.02.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Do turbiny mam regulator.....wiec moge ja wlaczyc na minimum. A nawet przy najwiekszej mocy powietrze dmucha bardzo slabo,ze nawet ognia z zapalniczki zabardzo nie rusza. Czy tak to ma byc? czy powinno sie czuc jakis tam podmuch? Sprawa trwa już czas jakiś, chyba wcześniej pisałem, byś posprawdzał odcinkami nadmuch...jest tak dziwnie, że może na początek sprawdź czy turbina dmucha we właściwym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek cieslak 09.02.2019 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Sprawa trwa już czas jakiś, chyba wcześniej pisałem, byś posprawdzał odcinkami nadmuch...jest tak dziwnie, że może na początek sprawdź czy turbina dmucha we właściwym kierunku Za turbina dmucha 'fajnie'. Za rozdzielaczem juz gorzej....podzielmy przez 7..... Turbina dmucha w dobrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 09.02.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 włącz turbinę na całą moc i zakrywaj po kolei wyloty sprawdzając jeden którego nie zatkasz. no, coś trzeba robić jeżeli w nie zatkanym nadmuch wzrośnie mało, to znaczy, że turbina jest słabiutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.02.2019 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 (edytowane) ja mam wylot z kominka dwie rury setki . No i to jest za mało dla tego mojego wentylatora bo dość duża jest prędkość wylatujacego powietrza i hałas. Jak dobrze się pali to i nawet 60 stopni leci. A wlot do kominka mam szeroki na około 90cm i wysoki na jakie 8cm czyli jakieś 700cm2 a ty przy rurze 15cm masz dolot 176cm2. Bardzo mały masz ten dolot wiec nie wierzę tam w 600m3 bo żeby tyle poszło to powinieneś mieć rurę 25cm Czy przyczyną jest za mała średnica - nie tylko moim zdaniem. Jakby tylko średnica była za mała to byś dostawał z tych rur 100 stopni. A tam wyglada na to ze turbina mieli tylko powietrze a nie ciągnie dobrze ciepła z kominka Nie mam DGP ale nie kumam tego co piszesz......turbina mieli tylko powietrze a nie ciągnie dobrze ciepła z kominka...... nie ciągnie czy tłoczy bo to poważny byłby błąd w zainstalowaniu turbiny. z FM.:Witam wszystkich serdecznie. W koncu po dlugich przemysleniach zdecydowalem sie wykonac instalacje DGP w swoim domu. Powierzchnia uzytkowa dokmu 135m2. Rozprowadzenile ciepla z kominka wykonalem poprzez rure izolowana 125 (dlugosc do turbiny 7m). Turbina z bypassem Darco Banan2 600m3/h. Tloczy powietrze do 3 pomieszczen o lacznej kubaturze 147m3. Rury z trojnika za turbina o przekroju 125 maja dlugosc odpowiednio 4, 3, 3m. Do turbiny zamontowalem steronik ARO. Przy rozpaleniu kominka, kiedy na wyswietlaczu ARO pokazywana jest temperatura okolo 74st na wylotach anemostatow mam niecale 30-40st. Gdzie moze byc blad? Z nad kominka cieple powietrze pobiera rura 125 - niestety w kominku nie mam dystrybutora (decyzja o DGP padla po montazu i wykoczeniu kominka). Prosze o sugestie co moze byc przyczyna takiego spadku temperatury na wylotach z instalacji. Pozdrawiam zobacz podczas pracy jak działa bypass. Może trzeba go wyregulować.Gdzie masz wstawiony czujnik temp z ARO. Może błędnie odczytuje ci temp. Wstaw go tuż przed Banana i zobacz jaka temp jest bezpośrednio przed wentylatorem. Jak to nie pomoże to niestety masz za duże straty na przewodach. P.S Z tego co pamietam BANAN 2 ma wyjscie 150 nie 125 także z FM. A co strasznie grzeje w pokoju z kominkiem i nie da się wytrzymać? Śmierdzi nad płaszczem (taki metaliczna woń)? Jak nie to się nie przejmuj straty masz na drodze do wylotu ale jak się wszystko porzadnie nagrzeje bedzie leciało cieplejsze. Możliwe że wydajność dmuchawy do mocy kominka jest tak duża że się powietrze nie zdąży nagrzać, ja stawiam na to ostatnie. Ale to w sumie lepiej kurz sie nie bedzie przypalał. Jaką masz moc kominka i czym w nim palisz, w stosunku do objetosc przelatującego powietrza ustala temp na wylocie. 600 m/h to sporo zwolnij obroty w dmuchawie i zobaczysz (możesz dołożyć filtr ,tez zwolni) znalazłem to może nie pomoże autorowi pytań ale coś uzmysłowi. Edytowane 10 Lutego 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek cieslak 10.02.2019 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 włącz turbinę na całą moc i zakrywaj po kolei wyloty sprawdzając jeden którego nie zatkasz. no, coś trzeba robić jeżeli w nie zatkanym nadmuch wzrośnie mało, to znaczy, że turbina jest słabiutka. zanim przeszytalem twoj post od rana siedzialem na budowie i kombinowalem.....fajnie spedzona niedziela....heheheh,ale do rzeczy. Po rozpaleniu zatkalem 3 z 7 wylotow te najdalsze od turbiny. Temperatura na pozostalych wzrosla z 30 na 40, zaczely duzo lepiej dmuchac , a temp na turbinie wzrosla z 80 na 95. Nastepnie zatkalem 2 z 3 wlotow do obudowy kominka. wtedy temp wzrosla z 40 na 50 a nawet momentami na 55, jak i rowniez wzrosla temp w obudowie z 140 na 175, a na turbinie do 110. Czyli jest lepiej,tylko dalej nie kumam co jest przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 10.02.2019 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 a jakby zmniejszyć średnicę wylotów kanałów...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.02.2019 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Przyczyna jest taka jak napisał Darek w poście 25. Ogrzewanie budowy systemem docelowym to raczej porażka;-) Nastempnym razem wróć do tego co było i zmniejsz obroty turbiny, zmierz temperatury na wylotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek cieslak 10.02.2019 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 a jakby zmniejszyć średnicę wylotów kanałów...? firma ktora to robila to jeszcze powiekszyla kazdy wylot metr od konca ze 125 na 150. bo niby to lepiej zdaje egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek cieslak 10.02.2019 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Przyczyna jest taka jak napisał Darek w poście 25. Ogrzewanie budowy systemem docelowym to raczej porażka;-) Nastempnym razem wróć do tego co było i zmniejsz obroty turbiny, zmierz temperatury na wylotach. Czyli wklad i turbina do wymiany...he......temperatury jak pisalem byly max 30 - 35stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.02.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Czyli wklad i turbina do wymiany...he......temperatury jak pisalem byly max 30 - 35stopni. Nie koniecznie, poczekaj do zakończenia budowy , normalnego ogrzewania domu. Sytuacja zmieni się jak dom będzie użytkowany, teraz grzejesz pewnie od niskich temperatur. Ustaw najniższe obroty turbiny, rozpal solidnie i napisz jaka jest temperatura wyjściowa w pomieszczeniach (zanim rozpalasz) i temperatura na wylotach po 20min od rozpalenia i powiedzmy po 4 godzinach palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 10.02.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 firma ktora to robila to jeszcze powiekszyla kazdy wylot metr od konca ze 125 na 150. bo niby to lepiej zdaje egzamin. Kominki z dgp które robiłem, średnice 110 spiro, zawsze dmuchały mocno. Każde bez turbiny, na odległości maksymalnie do 8 m. Nie mierzyłem temperatur na wylotach ale trzymając rękę tuż przy rurze było gorąco i było tak w domach w których były prowadzone różne prace i parowanie było duże. Kilka razy w zimie i w takim przypadku pomieszczenia słabo się nagrzewały ale z rur szło gorące powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek cieslak 12.02.2019 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Nie koniecznie, poczekaj do zakończenia budowy , normalnego ogrzewania domu. Sytuacja zmieni się jak dom będzie użytkowany, teraz grzejesz pewnie od niskich temperatur. Ustaw najniższe obroty turbiny, rozpal solidnie i napisz jaka jest temperatura wyjściowa w pomieszczeniach (zanim rozpalasz) i temperatura na wylotach po 20min od rozpalenia i powiedzmy po 4 godzinach palenia. Temp poczatkowa w pomieszczeniach to12- 13stopni. Odetkalem wszystkie wloty do kominka i wyloty w pomieszczeniach. Temperatura na wylotach po 20min - 35, po 4h - 35, temperatura w pomieszczeniach wzrosla zaledwie o jeden stopien. Nastepnie zatkalem 3 z 7 wyloty do pomieszczen i 1wlot z 3 do kominka,turbina nadal na najnizszych obrotach i temp wzrosla do 40. Nastepnie zwiekszylem obroty turbiny na max i temp na wylotach wzrosla do 55 , a temp w pomieszczeniach po 2h wzrosla do 18,a w salonie do 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts