Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalna twardość wody

rustin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaką jest optymalna twardość wody w domu mieszkalnym? Woda z sieci ma twardość ponad 20 stopni w skali niemieckiej. Ustawiłem zmiękczacz na 5 stopni i nie wiem czy nie za miękką lub za twardą?

Zalecamy ustawienie 6 stopni w skali francuskiej. Przy takiej twardości nie pojawiają się już osady na armaturze a woda nie jest całkowicie zmiękczona.

Zalecamy ustawienie 6 stopni w skali francuskiej. Przy takiej twardości nie pojawiają się już osady na armaturze a woda nie jest całkowicie zmiękczona.

A jakie ma to zalety, względem zmiękczania na maksa? Że nawet jak ktoś nie ma osmozy, to przez rok wypije tyle wapnia, co jest w plasterku sera?

Woda "0" jest niewygodna, niesmaczna i ...upierdliwa.
No i mam ekran do czyszczenia :-)Szwagier tak powiedział, czy zmiękczacz na obrazku widziałeś i do takich oczywistych wniosków doszedłeś? Bo to że nie miałeś doczynienia ze zmiękczoną wodą to oczywiste - wtedy byś wiedział, że taka woda jest przede wszystkim nieszczęśliwa.

Ja też zmiękczam wodę do zera i nie widzę powodu, żeby mieszać. Nie po to kupiłem zmiękczacz, żeby osadzały się osady wapienne. Woda nie jest głównym źródłem dostarczania wapnia i magnezu do organizmu a wręcz pomijalnym. To już naprawdę musi być woda mocno zmineralizowana, czyli tzw. lecznicza.

Jedyny powód mieszania wody miękkej z twarda to rury miedziane. Woda miękka jest mocno agresywna dla miedzi i będą wytrącać się jony miedzi, które w nadmiarze są szkodliwe, toksyczne dla organizmu. Ale jak każdy wie dla wody użytkowej nie powinno stosować się rur miedzianych bez względu, czy woda jest zmiękczona, czy nie. Nawet o tym wspomina Rozporządzenie Ministra.

Jedyny powód mieszania wody miękkej z twarda to rury miedziane. Woda miękka jest mocno agresywna dla miedzi i będą wytrącać się jony miedzi, które w nadmiarze są szkodliwe, toksyczne dla organizmu. Ale jak każdy wie dla wody użytkowej nie powinno stosować się rur miedzianych bez względu, czy woda jest zmiękczona, czy nie. Nawet o tym wspomina Rozporządzenie Ministra.

Możesz podać to Rozporządzenie Ministra ?

No to podaj chociaż którego Ministra.

Odpowiedź w stylu "sam poszukaj" źródła na które się powołujesz jest kiepska.

Ale jak każdy wie dla wody użytkowej nie powinno stosować się rur miedzianych bez względu, czy woda jest zmiękczona, czy nie.

Nawet o tym wspomina Rozporządzenie Ministra.

To jest tylko zalecenie?

Nie powinno to bardziej znaczy "nie należy" stosować.

Tutaj chyba mają odmienne zdanie

https://instalacjezmiedzi.pl/zastosowania/pitna-i-ciepla-woda

ale to jest stowarzyszenie "miedzi".

No to podaj chociaż którego Ministra.

Odpowiedź w stylu "sam poszukaj" źródła na które się powołujesz jest kiepska.

To jest tylko zalecenie?

Nie powinno to bardziej znaczy "nie należy" stosować.

Tutaj chyba mają odmienne zdanie

https://instalacjezmiedzi.pl/zastosowania/pitna-i-ciepla-woda

ale to jest stowarzyszenie "miedzi".

Z tego co kojarze, to nawet woda o niezerowej twardości, jak se postoi nieruchomo przez noc w miedzianych rurach to pobrana rano do badania wykazuje stężenie jonów miedzi powyzej normatywnego. I to akurat łatwo przetestować - pobierasz rano wodę i wieziesz do sanepidu, zlecasz badanie na jony miedzi.

Bo tak najłatwiej. Śruba wykręcona i ...gitara, po co bawić się z pomiarem (wielokrotnym) twardości, skoro prawie każdy klient ...jest "nie awanturujący się".

Wręcz przeciwnie - sugeruję każdemu żeby sobie dopasował twardość do swoich potrzeb. To wymaga czasu i "sprawdzenia" czy dany poziom zmiękczania jest odpowiedni. Druga sprawa to to, że u każdego mieszacz zadziała inaczej - jest to zależne od ciśnienia, twardości, przepływu... nie da się na odległość ustawić komuś twardości (mówimy o poziomie cenowym normalnego zmiękczacza... w przemyśle to co innego).

To jest tylko zalecenie?

Na studiach miałem zajęcia na Inżynierii Środowiska z pewną panią profesor... najbardziej mi zapadło w pamięć jak opowiadała o badaniach jakie prowadziła na rurach miedzianych w instalacjach wody pitnej. Powiedziała wtedy, że rano należy zlać całą objętość wody z rur bo poziom miedzi jest w niej wielokrotnie przekroczony. I to nie chodziło o wodę zmiękczoną tylko zwykłą, surową.

Wręcz przeciwnie - sugeruję każdemu żeby sobie dopasował twardość do swoich potrzeb. To wymaga czasu i "sprawdzenia" czy dany poziom zmiękczania jest odpowiedni. Druga sprawa to to, że u każdego mieszacz zadziała inaczej - jest to zależne od ciśnienia, twardości, przepływu... nie da się na odległość ustawić komuś twardości (mówimy o poziomie cenowym normalnego zmiękczacza... w przemyśle to co innego).

I to jest odpowiedź. Ja po kilku próbach stwierdziłem, że najlepsza dla mnie i mojej rodziny jest woda o twardości 10 st. niemieckich.

No i mam ekran do czyszczenia :-)Szwagier tak powiedział, czy zmiękczacz na obrazku widziałeś i do takich oczywistych wniosków doszedłeś? Bo to że nie miałeś doczynienia ze zmiękczoną wodą to oczywiste - wtedy byś wiedział, że taka woda jest przede wszystkim nieszczęśliwa.

Ktoś cię dzieciaku pytał o zdanie?