Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalna twardość wody

rustin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wygląda na to, że masz dosyć mały ten zmiękczacz... skoro przed regeneracją twardość wzrasta to znaczy, że złoże już się wyczerpało (powodów tego może być kilka, np. za mała dawka soli albo za duża objętość między regeneracjami).

Zmiękczacz jest dobry, problemem jest zapychający się filtr przed nim 20mikronów. Jak go nie wymieniam przez dłuższy czas to złoże nie jest uzupełniane odpowiednią ilością wody. Miałem pełno tych filtrów po zakupie zmiękczacza i muszę je zużyć, ale nigdy mi się nie chce go zmieniać na czas stąd "problemy" z twardością. Być może już w przyszłym roku założę 50 mikronów i problem "odłoży się w czasie".

Zmiękczacz jest dobry, problemem jest zapychający się filtr przed nim 20mikronów. Jak go nie wymieniam przez dłuższy czas to złoże nie jest uzupełniane odpowiednią ilością wody. Miałem pełno tych filtrów po zakupie zmiękczacza i muszę je zużyć, ale nigdy mi się nie chce go zmieniać na czas stąd "problemy" z twardością. Być może już w przyszłym roku założę 50 mikronów i problem "odłoży się w czasie".

Ale jeśli miałbyś zatkany filtr wstępny to miałbyś problem z wodą w kranie - czyli albo by jej nie było, albo byłoby niskie ciśnienie... masz takie objawy?

• 1 month później...