liliput 20.11.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 W rozmowie z notariuszem usłyszałam o możliwości opłacenia przy akcie notarialnym służebności: gazu, kanalizacji i elektryczności,Poprzez podłączenie się do skrzynek do sąsiada, co zmniejszyłoby odcinek przyłączy i koszty przyłączy byłyby mniejsze. Dodam: bardzo długi odcinek do działki - ok.42m, co daje olbrzymie koszty. Gdy spytałam o to radcę prawnego, specjalistę od prawa budowlanego, stwierdził, że nie wie o co chodzi.Czy ktoś wie coś na ten temat? Nie wiem gdzie "zasięgnąć języka"?Będę wdzięczna za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.11.2018 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Służebność możesz "kupić" od właściciela nieruchomości, nie od notariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liliput 21.11.2018 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Przy akcie opłaca się za każde medium 200zł, a jak "kupuje" się od właściciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.11.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Przy akcie opłaca się za każde medium 200zł, a jak "kupuje" się od właściciela? Normalnie dogadujesz się z właścicielem, za ile Ci ustanowi służebność. Jak się dogadujecie, to idziecie do notariusza, żeby sporządzić dokumenty potrzebne do wpisania służebności do KW. Jak bez jego zgody - musisz iść do sądu. Wyobrażasz sobie, żeby sąsiad poszedł do notariusza i ten by wpisał na Twoją działkę służebność pociągnięcia sieci telekomunikacyjnej, bo to najprostsza droga do operatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liliput 22.11.2018 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Dziękuję za odpowiedź. Szczerze? W tym kraju nic mnie już nie zdziwi. Doświadczyłam wielu paradoksów na własnej skórze, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts