Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 55mkw ogrzewane gazem

vexi1

Recommended Posts

Witajcie, mam do znawców tematu kilka pytań które nie dają mi spokoju. Tak jak w temacie mieszkanie 55mkw 3 pokoje kuchnia łazienka. W największym pokoju dwa kaloryfery Purmo 120 w kolejnych pomieszczeniach 100x2 i 60. W łazience drabinka. Mieszkam w nim od października. Poprzedni lokator zalozyl instalacje gazowa. Piec Ariston Claas Evo 24 ff dwufunkcyjny. Czyli z tego co się dowiedziałem piec z zamkniętą komorą turbo. Na wstępie dodam że mieszkanie remontowałem całe lato. Wymieniłem okna na pcv, podwiesilem sufity(wełna 10cm). Stare budownictwo niestety i wysokość pomieszczeń 3.10 obniżone do 2.75. budynek nie ocieplony ściana sam nie wiem z czego jest (grubość około 50cm lekko). Poprzedni lokator przesadzil chyba trochę z mocą tego pieca na to mieszkanie bo mam z nim kilka problemów. Dowiedziałem się też że nie było pierwszego uruchomienia przez serwisanta. 3 sezony piec grzał i miał spore rachunki. Ja po tym remoncie oczekiwałem zmniejszenia ich ale... Dzienne zapotrzebowanie na gaz to aż 8m3!!! Przy temperaturze 19/18 dzień noc. Czy to nie za dużo? Liczyłem na wiele mniej szczerze mówiąc. Temperatura na piecu ustawiona na 50 stopni. Jaka charakterystykę pracy mają te piecie? Mój podgrzewa do zadanej temperatury c.o. i później gaśnie. Max 1 minuta i znowu się odpala na chwilę i tak w kółko. Ktoś może mi podpowiedzieć co mam robić? Czy serwisant będzie w stanie ograniczyć trochę zapotrzebowanie? Sam nie wiem co już mam robić.

Witam,

Sam zmagam się z podobnym problemem, mieszkanie 54m i zużycie gazu 5-7m/dobę. Stary budynek nie ocieplony do tego poddasze nie użytkowe bez ocieplenia. Co do pieca mogę Ci doradzić abyś zwiększył temperaturę, szybciej Ci się nagrzeje i piec nie będzie tak często się załączał, dodatkowo odkreć termostaty na max jeżeli masz przy kaloryferach, bo może być tak że Ci się kaloryfery pozamykały a woda krąży tylko w rurkach. U mnie piec ma modulowaną moc 9-24kW i przy tej mocy nagrzanie mieszkania z 20 do 20,5 stopnia zajmuje mu ok. 20-30minut pracy ciągłej pieca po czym piec ma ok godziną przerwę (wyłącza go termostat pokojowy). Mam pięć grzejników ściennych w układzie.

Niestety nic się nie da z tym zrobić. Minimalna moc tego kotła do jakiej palnik moduluje i jest w stanie zejść to aż 11 kW. Dlatego też jego praca objawia się częstymi startami i wręcz taktowaniem dochodzącym nawet do kilkuset razy na dobę. Małe mieszkanie nawet nie ocieplone nie potrzebuje aż takiej duzej mocy. Do tego częstotliwość tych startów powoduje ulatnianie się części energii cieplnej wprost do komina.

Jedyna możliwość to wymiana kotła na coś dwufungcyjnego lub z wbudowanym zasobnikiem z mocą minimalną do max 5 - 6kW

To i tak duży poziom ale ze względu na ogrzewanie CWU kotły poniżej mocy 24 kW są rzadko spotykane.

Niestety czeka Cię wydatek rzędu ok 5 tyś.

Może coś w stylu TERMET Integra Plus 20kW

Jeśli nie to poszukiwania zacząć od mocy minimalnej poniżej 6 kW

• 2 weeks później...

No tak... serwisant nie uruchamiał, nikt kumaty nie ustawiał = piec do wymiany :D

W opisach tego pieca jest napisane, że jest możliwość regulacji modulacji by komfort użytkowania uzyskać,,,,ale po co próbować? :D

Dla porównania - w jednym mieszkanku 36m2 mam piec 6,5-24kW turbo. 8my sezon grzewczy leci bez problemów a w mieszkaniu dwa grzejniki plus drabinka.

No tak... serwisant nie uruchamiał, nikt kumaty nie ustawiał = piec do wymiany :D

W opisach tego pieca jest napisane, że jest możliwość regulacji modulacji by komfort użytkowania uzyskać,,,,ale po co próbować? :D

Dla porównania - w jednym mieszkanku 36m2 mam piec 6,5-24kW turbo. 8my sezon grzewczy leci bez problemów a w mieszkaniu dwa grzejniki plus drabinka.

Serwisant wezwany. Ponad tydzień czekałem na to aby wszedł do mieszkania na 5 min kilka kliknięć i zmiana mocy kotła z 75% na 40% po czym usłyszałem że to nadal za dużo bo wynik końcowy to około 12kw. Z czego usłyszałem jeszcze ze piece turbo nie wymagają żadnych konserwacji.

Czujnik temperatury w pokoju obecny.

Serwisant wezwany. Ponad tydzień czekałem na to aby wszedł do mieszkania na 5 min kilka kliknięć i zmiana mocy kotła z 75% na 40% po czym usłyszałem że to nadal za dużo bo wynik końcowy to około 12kw. Z czego usłyszałem jeszcze ze piece turbo nie wymagają żadnych konserwacji.

Czujnik temperatury w pokoju obecny.

No tak..po co ów serwisant ma czyścić wentylator czy wymiennik, szczególne u tych którzy mają zaazotowany gaz. Sprawdzenie pompy obiegowej, różnicy temperatur na wyjściu i powrocie, palnika czy naczynia wzbiorczego też jest zbędne o jeszcze innnych pierdołkach nie wspominając.

Jak przychodzi, to pieniądze bierze tylko za....trzaśnięcie drzwiami?

PS - temperaturę na CO sobie podniosłeś z tych 50ciu na wyjściu? Spróbuj ok 65 i obserwuj jak piec chodzi. Termostaty przy grzejnikach pootwieraj.

Edytowane przez Pytajnick

No tak..po co ów serwisant ma czyścić wentylator czy wymiennik, szczególne u tych którzy mają zaazotowany gaz. Sprawdzenie pompy obiegowej, różnicy temperatur na wyjściu i powrocie, palnika czy naczynia wzbiorczego też jest zbędne o jeszcze innnych pierdołkach nie wspominając.

Jak przychodzi, to pieniądze bierze tylko za....trzaśnięcie drzwiami?

PS - temperaturę na CO sobie podniosłeś z tych 50ciu na wyjściu? Spróbuj ok 65 i obserwuj jak piec chodzi. Termostaty przy grzejnikach pootwieraj.

Temperatura podniesiona do 61 stopni kaloryfery wszystkie na full przy czym kocioł już nie taktuje ale co z tego. Pięć grzeje przez 30 min z zegarkiem w ręku i pożera 0.670m3 gazu. Następnie godzina postoju i na nowo. Dzwoniąc na infolinię aristona dostałem odpowiedź że może to być awaria płyty głównej. W tym momencie mam ten kocioł już głęboko w...

Tutaj pewnych rzeczy nie przeskoczysz, piec o mocy 10kW spali w ciągu godziny 1,2m3 gazu, u ciebie jest to 1,34 pewnie z tego że na początku piec grzeje z wyższą mocą i czasie nagrzewania się wody w obiegu schodzi do tych minimalnych 10kW - tak więc mniej niż te 1,2m3/h nie zejdziesz. Piec z mocą minimalną 3kW spala na godzinę np. 0,4m3 co na 24h daje 9,6m3 i mniej nie będzie i to tylko przy założeniu że te 3kW wystarczy do ogrzania mieszkania.

Tak więc jak widzisz jedyne oszczędności na zużyciu gazu możesz mieć ze skrócenia czasu grzania, jak i wydłużenia okresów bez pracy pieca a to już zależy od instalacji CO i samego mieszkania ...

Tutaj pewnych rzeczy nie przeskoczysz, piec o mocy 10kW spali w ciągu godziny 1,2m3 gazu, u ciebie jest to 1,34 pewnie z tego że na początku piec grzeje z wyższą mocą i czasie nagrzewania się wody w obiegu schodzi do tych minimalnych 10kW - tak więc mniej niż te 1,2m3/h nie zejdziesz. Piec z mocą minimalną 3kW spala na godzinę np. 0,4m3 co na 24h daje 9,6m3 i mniej nie będzie i to tylko przy założeniu że te 3kW wystarczy do ogrzania mieszkania.

Tak więc jak widzisz jedyne oszczędności na zużyciu gazu możesz mieć ze skrócenia czasu grzania, jak i wydłużenia okresów bez pracy pieca a to już zależy od instalacji CO i samego mieszkania ...

Dzisiaj od południa wisi nowy piecyk. Zobaczymy po kilku dniach jak to będzie wyglądać

Już naprawiam swój błąd.

Piec tj. Wspomniałem wcześniej bosh condens gc2300w. Odnośnie jego pracy w porównaniu do aristona niebo a ziemia. Jest cichutko. Co do zapotrzebowania na gaz od kilku dni bawię się ustawieniami i notuje. Ostatnie 3 dni z gotowaniem i ciepła woda to +/- 7m3. W porównaniu z poprzednim piecem w podobnych temperaturach zewnętrznych około 10m3 szło z czego przy obecnym piecu komfort cieplny o niebo lepszy gdyż piec działa naokraglo dzięki temu kaloryfery cały czas ciepłe.

Dopóki nie ociepli się bloku wątpię że da się zejść niżej z zapotrzebowaniem gazu. Nie mniej jednak na chwilę obecną jestem zadowolony, nurtuje mnie tylko kwestia temperatury c.o. Nie mam pogodowki więc wszelkie korekty muszę robić ręcznie a nie do końca wiem jeszcze jak dokładnie powinienem to robić.

Wiesz najważniejsze , że jesteś zadowolony i teraz spokojnie będziesz mógł zapomnieć o grzaniu i żyć.

Teraz wzrosło zużycie tego starego kotła było 8 zrobiło się 10 ale najważniejsze ze teraz masz cały czas ciepłe grzejniki ?????

To co wydałeś starczyło by na 12-15 lat na to większe zużycie albo na dobrą wycieczkę.

Ale liczy się spokój.

Pozdrawiam

Edytowane przez kaju

Wiesz najważniejsze , że jesteś zadowolony i teraz spokojnie będziesz mógł zapomnieć o grzaniu i żyć.

Teraz wzrosło zużycie tego starego kotła było 8 zrobiło się 10 ale najważniejsze ze teraz masz cały czas ciepłe grzejniki ?????

To co wydałeś starczyło by na 12-15 lat na to większe zużycie albo na dobrą wycieczkę.

Ale liczy się spokój.

Pozdrawiam

8 było przy temperaturze 19/18 po podniesieniu do temperatury "normalnej" było troszkę więcej.