Nayri 09.02.2020 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 ja nie mam do teraz ogrodu w pełni, bo robię na raty. Też trzeba było uzbierać kasę na tarasy, na bruki, na frontowe ogrodzenie Elfir, a jak to jest z sadzeniem? Jak oglądałam te roślinki z frontu na necie, to wszędzie było żeby sadzić na wiosnę lub na jesień. To rozumiem, że marzec - kwiecień, może maj, i potem już dopiero wrzesień - październik? Więc jak się na wiosnę nie zdąży (np z braku pieniędzy, to trzeba czekać do jesieni, bo w lecie sadzenie odpada? My caly ogród też zapewne kilka lat bedziemy robić. Ale chcialabym w 2 lata ogarnąć podstawowe rzeczy. Kształt rabat, ścieżki, przygotować place pod sprzęty zabawowe dziecka. Sadzić będziemy tyle, ile damy radę (czasowo i finansowo). Też nie zmusze męża do wydania np. 30 tysięcy na sam ogród (już bez ogrodzenia) w jeden rok, bo on tego bie przełknie, nawet jal byśmy tyle mieli. Potem by po nocach nie spał Ale fajnie będzie, mieszkając w swoim domu, robić sobie w swoim ogródku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2020 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 (edytowane) Krzewy i drzewa liściaste o liściach sezonowych (czyli zrzucających na zimę) produkowane w pojemnikach możesz sadzić cały rok, póki ziemia nie jest zamarznięta. W przypadku frontu możesz spokojnie nasadzić zimą derenie, świdośliwy, tawułę szarą, sosny, świerk kłujący, modrzewia. Rośliny kopane z gruntu sadzi się w okresie bezlistnym, a w przypadku kopanych iglaków najlepszy termin to koniec września-początek października. Pod Rzeszowem szkółki są pewnie jeszcze nieczynne. U ciebie jest jednak zimniej niż w Poznaniu, ale u mnie zakładanie ogrodów trwało praktycznie całą zimę (w Arboretum Kórnickim zimą sadzono różaneczniki, pieprzowce, kielichowce, derenie kousa - czyli rośliny wrażliwe na mrozy). Wiosną, do czerwca sadzi się rośliny, które muszą się dobrze ukorzenić przed zimą - wrzosy, trawy ozdobne z cieplejszych stref klimatycznych, szczodrzeniec. Zwykle podaje się termin wiosenny i jesienny jako najlepszy do sadzenia bo: - ziemia jest wysycona wodą - brak upałów (roślina zaraz po posadzeniu słabo radzi sobie z pobieraniem wody, a upały zwiększają transpirację wody z liści i roślina więdnie) - dawniej zimą była zima jednak przy pilnowaniu podlewania termin letni nie przeszkadza w sadzeniu. Najdroższe w ogrodzie nie będą rośliny, ale wszystkie elementy architektury: pergola, trejaże, opaski wokół rabat, murki kamienne Edytowane 9 Lutego 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 09.02.2020 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Co mi przypomina, że muszę obczaić, gdzie kupić te kamienie na utwardzenie skarpy:) Na wiosnę mają przyjść poprawić ten nieszczęsny róg, to od razu byśmy go potem tymi kamieniami wzmocnili. Tylko nie wiem, czy te kamienie dawać tylko na ten najwyższy róg, czy na większą część skarpy, wzdłuż tarasu i ściany z wykuszem. A zimy u nas są teraz strasznie lipne. Obecnie są przymrozki, ale ledwo ledwo, co nasypie śniegu to się zaraz topi. Mała raz była na sankach, a jest już 9 luty:( Taka pogoda, że ani zima, ani wiosna, tylko nie wiadomo co:( Na wiosnę w ogrodzie na pewno musimy ogarnąć podstawowe rzeczy - zabezpieczyć skarpę kamieniami i zrobić małej miejsce na obecne sprzęty - zjeżdżalnię, trampolinę, basenik i piaskownicę. Ale basen i piaskownicę na tarasie pewnie będzie mieć postawione:) Jeżeli zdążymy, chciałabym też obsadzić skarpy, żeby korzenie roślin jak najszybciej trzymały ziemię i zacząć sadzić od frontu, bo tam najprościej - rabaty są już wyznaczone kostką W ciągu wakacji, jeżeli się uda, planuję zacząć przygotowywać działkę za domem - robić placki pod przyszły plac zabaw, mąż też ma kombinować jak zrobić małej kuchnię błotną. No i jeżeli czas i finanse pozwolą, zaczniemy może robić już obrzeżą rabat. A na jesień byśmy sadzili od frontu to, co nie zdążymy wiosną (czyli większość pewnie) i zaczynali powolutku z tyłu sadzić pierwsze roślinki. W następnym roku byśmy kombinowali rzeczy typu pergole pewnie. Ambitny plan i pewnie spali na panewce, ale co tam:) Próbować trzeba:) Znalazłam też w “mojej” wsi szkółkę z roślinami. Mają dosyć dobre ceny, więc co się da, to pewnie tam kupimy:) Drugą szkółkę z pasującym mi asortymentem i nie zabijającymi cenami mam 17 km dalej. Zastanawiam się też nad zakupem części roślin przez internet - w szkółkach Borysławice oraz Albamar. Tego, co nie da się lokalnie kupić w sensownej cenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 (edytowane) przeglądałam oferty szkółek w okolicy Rzeszowa i mają naprawdę bogatą ofertę. Chociaż wszystkiego w jednej szkółce z pewnością się nie kupi. Tak myślałam o tej waszej skarpie i wymyśliłam ekologiczny sposób zabezpieczenia. Kup na Allegro jutowe używane worki po kawie lub pocztowe (ok 1,5 zł/szt). Takie największe (1x0,7 m). To tego gruby drut (i wygiąć go w szpilki) lub gotowe stalowe szpilki do mocowania włókniny. Rozpruj worki wzdłuż szwów i układaj na skarpie mocując szpilkami. Juta używana jest do ekologicznej stabilizacji zboczy Juta przepuszcza wodę i z czasem się rozkłada. Masz zabawę do wiosny Edytowane 9 Lutego 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 09.02.2020 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Bo Rzeszów to fajne miasto jest:) Małe, ale jednak wojewódzkie:) Na dużej części skarpy mamy tą czarną geowloknine położoną. Ona nie uratowała narożnika, ale tam też woda z rynien była wypuszczana i podmywala ziemię.Te worki jutowe dawać też tam, gdzie jest geowloknina? Czy tylko tam gdzie jej nie ma?No i potem dawać te duże kamienie na te worki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 zamiast geowłokniny.Kamieniami podpierasz skarpę a nie układasz na niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 09.02.2020 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Ale to ściągać geowłókninę tam, gdzie jest położona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Na tym zboczu nie wysypiesz pod roślinami korą.A taka naturalna mata wygląda o niebo lepiej niż geowłoknina:https://www.geomall.pl/mata-przeciwerozyjna-kokosowa-geomat-k-p Więc do sadzenia lepiej wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 09.02.2020 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Rozumiem.To poinformuję męża, że teraz pasuje ściągnąć tą geowłókninę, żeby położyć coś innego:) Na pewno się ucieszy:)I taka pojedyncza warstwa zrobiona z worków jutowych wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 09.02.2020 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Gabinet Wreszcie! Po kilku latach czekania na dom, prawie 4 miesiącach od wprowadzenia się, w końcu mam gotowy gabinet:) W sobotę moja mama przejęła małą bestię na prawie cały dzień, dzięki czemu mogliśmy z mężem spokojnie pracować. W sumie całą sobotę zeszło mężowi skręcanie tych mebli, mimo tego, że bardzo fajnie się je składa. No i wiele godzin zajęło mi wyciąganie książek z siatek i pudeł i układanie w miarę sensownie. Ale jest gotowe:) Regały Billy z Ikei mają nawet wycięcie z tyłu na listwy przypodłogowe, dzięki czemu dochodzą całkiem do ściany:) Kolor wyszedł ciemniejszy, niż się spodziewałam, ale bardzo mi się podoba. I pasuje doskonale do drzwi:) Tak wyglądały moje meble pod punktem odbioru zamówień Ikei: http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/921/asYdUY.jpg Tak się prezentuje mój gabinet zza progu: http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/921/pPOGHZ.jpg http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/DDYMxd.jpg Po wejściu za próg pokoju: http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/u8ieHu.jpg I z przeciwnego rogu: http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/rjBnQ7.jpg Jest super! Właśnie o takim gabinecie marzyłam odkąd byłam małym szczylem i w końcu go mam. Docelowo wymienię sobie biurko na szersze (rezygnuję z kombinowania z jakąś szafkę między biurkiem a drzwiami) i w podobnym kolorze co regały. Do tego jakaś półeczka nad monitorem i będzie wszystko gotowe. Weszło w sumie 5 regałów o szerokości 80 cm, 1 pełny o szerokości 40 cm i 2 o szerokości 40 cm (w rogach) przycięte do +- 30 cm. Mąż mierzył tak, by regał przycinany wchodził “na styk” między szafę a ścianę, żeby się nie “rozlazł” po jakimś czasie. Wszystkie z nadstawkami, tylko ten stojący na komodzie Malm bez, bo i tak był przycinany (skracany). Koszt: 2661 zł + 30 zł transport do punktu odbioru zamówień Ikei w Rzeszowie. Zdecydowanie było warto tyle wydać Kupiłam tyle tych regałów, zakładając, że przymierzymy pierwszy skręcony regał pod ścianą za fotelem i zobaczymy czy on tam może stać. Jakby było z jego powodu ciasno, to bym po jednym regale 80 i 40 cm oddała z powrotem do punktu odbioru zamówień Ikei. Ale okazało się, że jest na tyle miejsca by te regały postawić za fotelem, w żaden sposób nie ograniczają swobody korzystania z komputera:) Ciężkiprzypadek, Lookatorka, Elfir, ariater - bardzo wam dziękuję za porady, pomysły, zdjęcia i linki. Dzięki waszej pomocy w końcu mam taki gabinet, jaki chciałam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariater 09.02.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Gratulacje, wyszlo swietnie - gabinet z klasa ! I pojemnosc zacna, i cena znosna, i w ogole. Niech zyje spelnianie marzen ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 09.02.2020 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 :lol2:Pięknie jest!!! Bardzo profesjonalny Masz teraz gabinet i wygląda na duzo większy ! SUPER:lol2::wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookatorka 09.02.2020 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Bardzo fajnie to wyszło i „rozwojowo” bo miejsca jeszcze sporo zostało na nowe nabytki Teraz to już lampka gabinetowa z zielonym kloszem jest niemalże „must have” Sprawna z Was ekipa - brawo Wy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 10.02.2020 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ja właśnie chciałam, żeby zostało wolne miejsce. Jak miałam te książki poupychane tak, że ledwo się mieściły, to było takie wrażenie przesytu. A teraz jest przytulnie, miło, książki i regały nie przytłaczają. No i jak dołożę kolejne egzemplarze, stare (jeszcze trochę zostało u mojej mamy, zagrzebanych w pudłach w piwnicy od lat) i nowe, bo przecież książki dalej się kupuje, mimo czytnika ebooków, na prezent, pod choinkę itd, to dalej nie będzie wrażenia ciasnoty:) Mąż rano polazł do gabinetu i podziwiał. Zazdrości, bo jego pokój nie osiągnął takiego efektu jak mój:) Lookatorka, tą zieloną lampkę to masz na myśli jakąś konkretną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 10.02.2020 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 przeglądałam oferty szkółek w okolicy Rzeszowa i mają naprawdę bogatą ofertę. Chociaż wszystkiego w jednej szkółce z pewnością się nie kupi. Tak myślałam o tej waszej skarpie i wymyśliłam ekologiczny sposób zabezpieczenia. Kup na Allegro jutowe używane worki po kawie lub pocztowe (ok 1,5 zł/szt). Takie największe (1x0,7 m). To tego gruby drut (i wygiąć go w szpilki) lub gotowe stalowe szpilki do mocowania włókniny. Rozpruj worki wzdłuż szwów i układaj na skarpie mocując szpilkami. Juta używana jest do ekologicznej stabilizacji zboczy Juta przepuszcza wodę i z czasem się rozkłada. Masz zabawę do wiosny Czy te worki mogą być z nadrukiem? Znalazłam takie cos: https://www.olx.pl/oferta/worki-jutowe-naturalne-duze-72cm-x-105-cm-okrycie-do-wedzarni-i-roslin-CID757-IDdtxAf.html#fd8807eb12 Są jeszcze takie, ale te wyglądają na dużo bardziej nieprzepuszczalne: https://www.olx.pl/oferta/worki-jutowe-CID628-IDCYdSb.html#fd8807eb12 Tylko, że one są z nadrukiem. Ale to by wyszło grosze całość skarp przykryć tym. One też podobno są dobre do okrywania roślin na zimę. Czy będę mieć jakieś roślinki wymagające okrycia? Żeby od razu kupić więcej? Chociaż może na razie nie ma sensu, bo to i tak pieść przyszłości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariater 10.02.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Teraz to już lampka gabinetowa z zielonym kloszem jest niemalże „must have” Mysle, ze chodzi o taka lampke jak wyguglasz "zielona lampka biurowa, to znajdziesz tego pelno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 mogą być z nadrukiem.Roślin do okrywania raczej nie planuję.Najwrażliwszą rośliną będą hibiskusy, ale one akurat pod Rzeszowem rosną lepiej niż w Wielkopolsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 10.02.2020 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Zielona lampa faktycznie fajna, ale to długo poczeka. Obecne biurko na tyle wąskie, że nie ma miejsca. A na większe biurko nie mam jakiegoś dużego ciśnienia. Jak sie trafi jakaś okazja to tak, ale bez presji:) Elfir, w sumie fajnie, że nie będzie roślinek wymagających okrywania - mniej roboty i pilnowania terminów czy pogody:), czy jak to się decyduje, kiedy je okrywac. Już sie nie mogę doczekać, jakie roślinki mi na tył ogrodu zaplanujesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2020 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 na razie zablokowałam sie na tym trzymetrowym stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 10.02.2020 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ta trzymetrowa skarpa na rogu ma pewne wady, to prawda:) Ale widok nad nią (z kanapy w salonie akurat), na wzgórza w dali, jest bardzo ładny za to:) Chętnie bym jakoś pomogła, ale nie potrafię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts