Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a stara instalacja zeliwna

Magda_ol

Recommended Posts

Ale te 125W to jest dla 1 żeberka żeliwnego, nawet podawane jest że to właściwie 130W.

...

Dla jakiej temperatury wody?

65*C czy 75*C ???

Grzejąc z P.C. poniżej 50*C to ten sam grzejnik będzie miał mniej niż 50% tej mocy - prawdopodobnie.

Działać będzie -tylko jakie będą koszty;

...

- albo znacznie przewymiarowane grzejniki c33, aby mogły być zasilane niskimi temperaturami

To zależy czy dom w późniejszym czasie był ocieplany.

Bo jak grzejniki były dobierane do domu bez ocieplenia, to teraz po ociepleniu budynku mogą być przewymiarowane - w zależności od tego ile izolacji założono na budynek.

Obniżenie zapotrzebowania budynku na ciepło o 50% może pozwolić zejść z temp. wody grzewczej w okolicę 55*C, bez wymiany grzejników.

Z kolei Obniżenie zapotrzebowania budynku na ciepło o 70% w stosunku do domu bez ocieplenia może pozwolić zejść z temp. wody grzewczej poniżej 50*C bez wymiany grzejników. A to już daje zakres wody od 30*C do 50*C, czyli całkiem przyzwoity SCOP. Przy P.C. o podwyższonej klasie energetycznej A+++ może dać SCOP w okolicy 3,5

Edytowane przez Marco36

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem Magda nie odpisała ale reszta tak  temat może stary ale nadal aktualny i właśnie stoję przed wyborem co zrobić w przypadku wymiany starego pieca na pompę , czy warto zmieniać te grzejniki i czy tak naprawdę wiele bym zaoszczędził na ogrzewaniu przy zmianie grzejników i czy jest sens wywalać pieniądze których nie mam i z tego co widzę nie ma zbyt dużych różnic w kosztach . Dom mam piętrowy lata 80 powierzchnia użytkowa około 250m Budynek został docieplony styropianem 15cm grafit a jedna ściana południowa z balkonami tylko 5cm biały styropian(dawno ocieplony i na razie tak zostać musi) ,strych nie ogrzewany nie ocieplony na razie. Link do ciepło właściwe chociaż nie wiem czy wszystko przeliczyłem bo nie ma jak dodać ze na 1 ścianie jest 5cm styropianu https://cieplo.app/wynik/ozbp

Po założeniu tej 15 styropianu na 3 nieocieplone ściany widać dużą różnicę , okna 2 szybowe . Myślę ze przy stałej temp na grzejnikach żeliwnych 40-50*c spokojnie było by ciepło.

Przynajmniej wiem ze takie pierdoły jak kiedyś gadali fachowcy: „panie musisz pan zmienić instalacje na cienkie rurki i grzejniki bo pana zje” Jest nieprawdziwa.

Czy ktoś potrafił by przeliczyć jaka była by różnica w eksploatacji dla tych samych warunków przy grzejnikach żeliwnych i nie żeliwnych ? np. dla 200m2 ?

Masz rozbieżność danych. Piszesz dom około 250m2, a z wyniku C.W. wychodzi dom 366m2.

OZC 22,4 kW to dużo.

Możesz przyjąć izolację ścian proporcjonalnie, jeśli powierzchnia ścian jest zbliżona 3x15 cm + 1x5 cm dzielone przez 4 - średnia na 1 ścianę wyjdzie 12,5 cm.

To w CW można by podać, że jest 12,5 cm izolacji ogółem na domu.

Kraków to trzecia strefa klimatyczna przydałoby się ze 30 cm wełny w dachu.

Jak jest piwnica i nieogrzewana ze 5 cm grafitowego styropianu na sufity.

Mógłbyś wtedy zejść z OZC i mocą potrzebnej P.C.

Obecne zapotrzebowanie jest duże, nie jestem pewien czy mogę coś doradzać w kwestii źródła ogrzewania.

Zrób drugą kalkulację z izolacją dachu i podłóg - zobaczysz ile można zaoszczędzić.

Lepiej kasę dołożyć do lepszej izolacji niż mocniejszej pompy, da to oszczędność na długie lata.

Lepsza izolacja pozwoli też dalej zejść z potrzebną temperaturą wody w grzejnikach. A im niższa temp. wody - to lepszy SCOP i tym samym tańsze ogrzewanie. Bez ładowania kasy w wymianę grzejników.

250 m2 uzyskowych bo na samym dole tylko 2 pokoje po 1 grzejniku reszta to garaż kotłownia i spiżarka nie ogrzewane cały dół 2,2 m wysokość (wiec właściwie do powierzchni użytkowej polowa albo wcale) + klatka schodowa w całej wysokości 2x3m , dalej Dwie kondygnacje ogrzewane i strych nie ogrzewany . Ściany obrys zewnętrzny to 12m x 11m x 9 (wysokość) (wiec może z obrysu wychodzi 333m2) . nie dam rady ocieplić strychu w tym roku a na pompę musze się zdecydować już bo jest dotacja .potem reszta ocieplenia i ew. grzejniki i pytanie: lepiej ocieplić podłogę na strychu czy dach (strych nie ogrzewany ) pisze o styropianie w obu przypadkach .? Edytowane przez marko121

Jak dach jest spadzisty, to po stopie wyjdzie mniejsza powierzchnia do ocieplania.

Jeśli nie planujesz w przyszłości strychu do czegoś wykorzystać, to można po stropie izolację położyć - szybciej i taniej.

Do sprawdzenia, ale chyba wełna z rulonu wyjdzie taniej niż styropian.

Potem pilnować by myszy się tam nie dostały, podobno nie ruszają styroduru XPS, czy pianki PIR, natomiast w styropianie czy wełnie potrafią norki drążyć.

Tyle że XPS czy PIR są droższe.

Edytowane przez Marco36

nie dam rady wycielić strychu w tym roku a na pompę musze się zdecydować już bo jest dotacja .potem reszta ocieplenia i ew. grzejniki i pytanie lepiej wycielić podłogę na strychu czy dach (strych nie ogrzewany ) pisze o styropianie w obu przypadkach .?

Od biedy możesz kupić styropian+parafolię i go rozłożyć na stropie. U mnie w starym nie do końca wykończonym domu pomogło-momentalnie temperatura w pomieszczeniach poszła w górę. Piec 25kW nie dawał rady ogrzać wcześniej piętra, potem zaczął się nawet wyłączać. Za jakiś czas najwyżej wylewkę zrobisz.

Ale te 125W to jest dla 1 żeberka żeliwnego, nawet podawane jest że to właściwie 130W.

Ja tej zimy przy -12 nie podałem jeszcze wyżej jak 43*, więc chyba nie jest tak źle

Dobrze by było gdybyś dane swojego budynku, pompy i ilości grzejników umieścił w stopce

Moc cieplna budynku masz ok;7,2 kW,

Jaka moc cieplną mają Twoje grzejniki żeliwne dla Tz;35/45 C ????

250 m2 uzyskowych bo na samym dole tylko 2 pokoje po 1 grzejniku reszta to garaż kotłownia i spiżarka nie ogrzewane cały dół 2,2 m wysokość (wiec właściwie do powierzchni użytkowej polowa albo wcale) + klatka schodowa w całej wysokości 2x3m , dalej Dwie kondygnacje ogrzewane i strych nie ogrzewany .

Koniecznie profesjonalne OZC budynku z docelowym ociepleniem

Jak dach jest spadzisty, to po stopie wyjdzie mniejsza powierzchnia do ocieplania. Jeśli nie planujesz w przyszłości strychu do czegoś wykorzystać, to można po stropie izolację położyć - szybciej i taniej.

Do sprawdzenia, ale chyba wełna z rulonu wyjdzie taniej niż styropian.

Potem pilnować by myszy się tam nie dostały, podobno nie ruszają styroduru XPS, czy pianki PIR, ale w styropianie i wełnie potrafią norki drążyć. No i XPS czy PIR są droższe.

Dach kopertowy 5 spadowy wiec dużo roboty z upychaniem styropianu (skosy skosiki) . Do ocieplenia strychu chciałbym wykorzystać styropian ze ścian grafit 15cm bo mi zostało, wiec lepiej chyba na podłogę strychu i na to położyć płyty wiórowe podłogowe (zamiast wylewki ) bo też cześć mam z dawnych lat . Czy jest to dobry pomysł ? i czy potrzebna jest mi tam wtedy jakaś folia ? a jeśli tak to w którym miejscu ? strych raczej nie będzie zamieszkany tylko do graciarni i jako suszarnia .

Dobrze by było gdybyś dane swojego budynku, pompy i ilości grzejników umieścił w stopce

Moc cieplna budynku masz ok;7,2 kW,

Jaka moc cieplną mają Twoje grzejniki żeliwne dla Tz;35/45 C ????

Nie wiem jaką moc mają dla 35/45 C, ale to takie same żeliwne jak ze zdjęcia linka co podałeś, wydaje mi się że wszystkie żeliwne mają taką moc czyli:

Jeden człon grzejnika żeliwnego o wysokości około 60 cm ma moc cieplną 130 W, grzejnika o wysokości około 90 cm – 230 W

Ja mam 60cm od 18 do 25 żeberek, średnio 20, w tym pokoju co teraz siedze i pisze - kino domowe z projektorem i komputer mam 22 żeberka.

Tak, usiąde i zrobie tą stopke w weekend porządnie, miałem zostać na forum tylko na chwile, ale skoro nadal pisze i pytam to już pora :D

Z obliczeń wyszło 7,6kW

https://cieplo.app/wynik/c5nb

Marko - u mnie właśnie ocieplenie stropu poddasza dużo dało bardzo, 35cm styro + 5cm wylewki beton, 10 lat temu robione

Edytowane przez Fanek

marko121

Folia tak samo jak przy ocieplaniu dachu.

Jak będziesz dawał we strop drewniany to od sufitu, pod ocieplenie folia paroizolacyjna. A na dachu membrana paroprzepuszczalna.

Wbrew pozorom, gdy dach jest kryty blachą to bardziej jest membrana potrzebna jak przy dachówce, bo wilgoć zimą się skrapla na spodniej stronie blachy następnie ścieka do więźby i izolacji przez większą część zimy.

A dachówki przemakają tylko wtedy gdy silny wiatr wpycha deszcz we szczeliny między dachówkami.

Natomiast gdy będziesz to kładł na podłodze stychu to kolejność poprawna to folia paroizolacyjna, na niej izolacja, plus płyta gdy chcesz tam chodzić.

Kolejność taka bo ciepło uciekające z domu niesie ze sobą wilgoć i gdy bez folii będzie przechodziło przez izolację, to może ta wilgoć zebrać się w izolacji tworząc tak mostek termiczny.

...strych raczej nie będzie zamieszkany tylko do graciarni i jako suszarnia .

Suszarnia prania na strychu to raczej słaby pomysł. Zwiększy ilość wilgoci która może wsiąkać w izolacje.

Edytowane przez Marco36

Dla jakiej temperatury wody?

65*C czy 75*C ???

Grzejąc z P.C. poniżej 50*C to ten sam grzejnik będzie miał mniej niż 50% tej mocy - prawdopodobnie.

Nie wiem, wiesz, nie znam się, ja tutaj bardziej pytania zadaje niż doradzam :)

Do -4C puszczam prosta 40* i to wystarcza, grzejniki są bardzo ciepłe i w domu 21.5-22.2

Przy zasilaniu 41-42* grzejniki są już gorące.

Mierzyłem termometrem takim laserowym do ciała na pietrze rurka zasilanie miała 1* mniej niż pompa podaje, a rurka powrót miała tylko 2-3* mniej niż rurka zasilania. Jak czytałem ta różnica powinna być większa i wynosić 7-10* tak? Kryzowałem wcześniej zawory na grzejnikach, długo z tym siedziałem i uzyskałem takie róznice temp , ale grzejniki dużo słabiej grzały i zostawiłem te podręcznikowe liczby. I po prostu ustawiłem tak aby było ciepło.

Przy 42 i 0C było już stanowczo za ciepło w domu, mam wszędzie termometry xiaomi założone i monitoring na tel, ale już nie pamiętam ile było.

Przy -12 nie przekraczałem 44C zasilania, delta 5. W domu było gdzieś 21.5 do 22

Mniej niż 37-38* na żeliwne nie ma co dawać bo nie grzeją i tylko prąd idzie za okno. Więc wiadomo na c33 takie same na wielkość można pewnie podać 4-5C mniej, no ale ogólnie chyba nie jest źle, jeśli żeliwne są odpowiednio duże.

Marko - w zasadzie nie napisałeś jakiej wielkości je masz u siebie?

Edytowane przez Fanek

...

Do -4C puszczam prosta 40* i to wystarcza, grzejniki są bardzo ciepłe i w domu 21.5-22.2

Przy zasilaniu 41-42* grzejniki są już gorące.

...

Mniej niż 37-38* na żeliwne nie ma co dawać bo nie grzeją i tylko prąd idzie za okno. ...

Mogłeś obniżyć temperaturę zasilania bo ociepliłeś dom, to przełożyło się na spadek zapotrzebowania na ciepło. To i grzejnik proporcjonalnie zrobił się przewymiarowany w stosunku do zapotrzebowania na ciepło.

To, że macając grzejnik ręką jest dla Ciebie chłodny - nie oznacza, że przestał grzać.

Starczy że będzie +5*C / +7*C cieplejszy niż temp. w pokoju, a dogrzeje pomieszczenie, gdy za oknem jest cieplej to dom też mniej potrzebuje dodatkowego dostarczania ciepła.

Znalazłem:

"Standardowe żeberko typowego grzejnika T-1 (o wysokości 60 cm) ma moc 125-130 W. Typ TA-1 (wzbogacony o dodatkowy radiator i nieco dłuższy) to około 150 W na żeberko. Podane wartości odnoszą się do parametrów 90/70/20oC. Znajomość tych danych przyda się do obliczenia mocy nowego grzejnika, gdy zdecydujemy się na usunięcie starego żeliwiaka."

Zasilanie 90*C to naprawdę wysoko, ale z deltą 20*C (90/70/20*C).

Edytowane przez Marco36

Do - 4C puszczam prosta 40* i to wystarcza, grzejniki są bardzo ciepłe i w domu 21.5 - 22.2 C,

Przy -12C nie przekraczałem 44C zasilania, delta 5. W domu było gdzieś 21.5 do 22C

https://cieplo.app/wynik/c5nb ; OZC = 7,6 kW ;16000 kWh/rok / dla temperatury 23 C wewnątrz

PC Panasonic 9kW/TCap/3f ; bufor 100 l równoległy ; 270 l w instalacji + 100 l bufor

A/ Jeżeli temperatura 22C Tobie odpowiada;

-to należałoby OZC przeliczyć dla tej temperatury a nie 23 C,

B/Policz ile w całym budynku masz ;

1/żeberek żeliwnych o wysokości 60 cm ;

...Jedno żeberko żeliwne 60 cm , po przeliczeniu ma ok;40 W dla temperatury 35/45 C,

2/ innych kaloryferów ;podaj dane techniczne

Znalazłem:

"Standardowe żeberko typowego grzejnika T-1 (o wysokości 60 cm) ma moc 125-130 W. Typ TA-1 (wzbogacony o dodatkowy radiator i nieco dłuższy) to około 150 W na żeberko. Podane wartości odnoszą się do parametrów 90/70/20oC. Znajomość tych danych przyda się do obliczenia mocy nowego grzejnika, gdy zdecydujemy się na usunięcie starego żeliwiaka."

Zasilanie 90*C to naprawdę wysoko, ale z deltą 20*C (90/70/20*C). - standard z lat '70-tych.

Wnioski z tabel grzejników wyciągam takie, że :

Po zmianie norm budowlanych i izolacji przegród zewn. w latach '90-tych, standardem stała się woda 75/65/20 z deltą 10*C i w domu 20*C.

Pod GAZ standardem jest woda 55/45/20*C.

Obliczenia wykonałem na podstawie współczynników grzejników Kermi typ.22, wyniki w poniższej tabelce :

d5456bc1ebaa.jpg

Przy zasilaniu 40*C delcie 5*C i w pokoju 22*C - jedno żeberko ma tylko 22 Watt'y mocy grzewczej.

A przy zasilaniu 50/45/22*C na jedno żebro przypada 42 - 43 Watt.

Edytowane przez Marco36

Autor artykułu przyjął parametr 70/55/20 dlatego wyszedł mu grzejnik typ.22 o wymiarach 600x1000.

Gdy popatrzyłem na Kermi typ.22 to dla standardu 75/65/20 i wymiaru 600x1000 ma moc 1'550 Watt - to mi nie pokrywało się z mocą 1'300 Watt żeliwniaka.

Dlatego w w/w tabelce policzłem moc żeberka 125-130 dzieląc przez współczynniki z tabelki.

Wyniki powinny być poprawne z dokładnością do +/- 10%.

A/ Jeżeli temperatura 22C Tobie odpowiada;

-to należałoby OZC przeliczyć dla tej temperatury a nie 23 C,

B/Policz ile w całym budynku masz ;

1/żeberek żeliwnych o wysokości 60 cm ;

...Jedno żeberko żeliwne 60 cm , po przeliczeniu ma ok;40 W dla temperatury 35/45 C,

2/ innych kaloryferów ;podaj dane techniczne

Liczyłem to wcześniej przy wyborze pompy i instalatora:

- żeberkowe żeliwne 60cm - cały dom 158 żeberek

- grzejnik aluminiowy - 58x80cm (10 żeberek) - 3 grzejniki

- grzejnik aluminiowy - 40 (Wys) x80cm (10 żeberek) - 1 grzejnik

- grzejnik aluminiowy - 80 (Wys x40cm (5 żeberek) - 1 grzejnik

Aluminiowe to takie

https://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/grzejniki-aluminiowe/grzejnik-aluminiowy-x500-v64203410-10el-equation,p567760,l2774.html

Marco - to jeśli podaje 40C na grzejniki i delta 5 to 22wat x 22 żeberka = 484 waty na pokój 20m2 to wydaje się bardzo mało?

Powinno być z 1000 wat na taki pokój? by było "tanio" pod wzg zużycia pradu

Wychodzi na to, że ten alu 10 żeberek mocniej grzeje niż żeliwny 22 żeberek, a to raczej nie możliwe bo mam taki alu 10 żeberek w korytarzu i mam porównanie.

Alu dużo szybciej się nagrzewa i szybciej oddaje ciepło, ale powierzchnia 22 żeliwnego robi swoje bo to jest 180cm długości.

Coś dziwnie z tymi obliczeniami..

Edytowane przez Fanek

1'000 Watt na pokój, ale przy mrozie -20*C jeśli taka jest Twoja strefa.

Przy zerze stopni będzie to połowa z tego.

Jeśli starcza Ci +40*C do -4*C - to prawdopodobnie przy -20*C powinieneś się zmieścić poniżej +50*C z wodą C.O.

Przy wodzie 50/45/22 uzyskasz już 43 Watt x 22 żeberka = 946 Watt.

Przy takich wartościach sezonowy SCOP szacowałbym w okolicy 3,5

ale to wartość przypuszczalna, mogę się mylić.

U mnie w poprzednią zimę wychodziłem podobnie +40*C przy -4*C grzejąc krzywą i głównie w dzień. Prawdopodobny SCOP za poprzednią zimę wyszedł w okolicy 3,7.

Z tym że końcowy SCOP zależny też będzie od charakterystyki pracy danego modelu P.C. nie tylko od temperatur Dz i Gz.

Edytowane przez Marco36

Dach kopertowy 5 spadowy wiec dużo roboty z upychaniem styropianu (skosy skosiki) . Do ocieplenia strychu chciałbym wykorzystać styropian ze ścian grafit 15cm bo mi zostało, wiec lepiej chyba na podłogę strychu i na to położyć płyty wiórowe podłogowe (zamiast wylewki ) bo też cześć mam z dawnych lat . Czy jest to dobry pomysł ? i czy potrzebna jest mi tam wtedy jakaś folia ? a jeśli tak to w którym miejscu ? strych raczej nie będzie zamieszkany tylko do graciarni i jako suszarnia .

Podpowiem Tak

Ja osobiście robiłem w 2 domach ocieplenie ze styropianu na to siatka elewacyjna i klej do elewacji . Fakt ugina sie ale jako strych na (graciarnię) spokojnie wystarczy. Przy tym jest to lekkie ocieplenie.

-Rozkładasz dwie warstwy styro. bez mostków ,siatkę zakładasz z 10 do 15 nad ocieplenie ( na ścianę ) Siatka z zakładem 10cm i klej .Chcesz mocniej można dać drugą siatkę-- lecz jest to bez sensu. Na ciągi komunikacyjne można dać deskę

Tak mam zrobiłem u rodziców ponad 10 lat temu.

Powodzenia.