krzysieekr 25.11.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Witam serdecznie. W załączniku wrzuciłem mapkę aby lepiej nakreślić sytuację. Mianowicie jak wygląda sprawa: Działka nr 358 na załączniku to jest działka moich rodziców. Ja bym chciał wybudować się na tej działce. W tym celu najlepiej jakby udało mi się odkupić od sąsiada fragment który zaznaczyłem na zielono. Z sąsiadem już rozmawiałem i wstępnie się dogadaliśmy lecz teraz chodzi o załatwienie formalności. Dlatego zwracam się o pomoc i mam kilka pytań: 1. Jakby wyglądał sam zakup zaznaczonego fragmentu działki? Czy to najpierw sąsiad musiałby wykonać za pomocą geodety podział aby ten fragment wydzielić ze swojej całej działki, założyć dla niego księgę wieczystą i dopiero moglibyśmy to odkupić i potem wnioskować o scalenie tego fragmentu z naszą działką? Czy można by to załatwić jakoś prościej że np. na mój wniosek geodeta wyznaczyłby granice dokupowanego fragmentu i byśmy mogli jakoś za jednym razem odkupić i scalić 2 działki? 2. Jeżeli chodzi o granice działek. Jak widać na działce sąsiada stoi budynek gospodarczy( już nie używany - przeznaczony do rozbiórki) i czy możliwe jest abym mógł dokupić ziemię aż do samego budynku czy jednak jakaś odległość musiałaby pozostać? Jeżeli chodzi o owe działki to zarówno dla naszej jak i dla sąsiada nie ma planów zagospodarowania. Dlatego musiałbym się starać o WZ, ale to chciałbym już potem załatwić jak już działka byłaby nasza. Bardziej mnie interesuje jak to teraz ugryźć żeby to miało ręce i nogi dlatego pytam na forum. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc za co będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.11.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Jak w punkcie pierwszym (prościej sie nie da), podział w trybie UoGN z art.95.7, nowopowstała działka będzie przyłączona do nieruchomości sasiedniej. Przy podziale nie obowiązują 3 lub 4m odległosci, może być mniej. Jak kupisz działkę, potem połączysz działki i dostaniesz nowy numer (jakiś wysoki, nie łamany) to występujesz o WZ. Tędy będzie chyba wjazd, bo na budynek za ciasno? Uwaga na odległosci p.poż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieekr 25.11.2018 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 No właśnie gdybym dokupił ten kawałek działki to szerokość wyszłaby ok 20m. Z tego co patrzałem to powinno wystarczyć żeby wcisnąć tam nasz dom zachowując po 4m odstępu od granic działki. A ile wynoszą odległości p.poż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.11.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Wcisnąć? Pytaj architekta. Kolejno powtarzam: podział działki od sąsiada, podział z działki rodziców, połączenie w jedną działkę która jest zapisana na ciebie przed budową. Czyli wybudujesz się na swoim. W razie spadkobrania po rodzicach (niechaj żyją długo!) reszta rodzinki nie wskoczy na twoją chałupę. To jest proza życia. Gdy przychodzi do spadkobrania to nie ma zmiłuj. Edytowane 26 Listopada 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts