Tomi1540 25.11.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Witam wszystkich .Jestem tu nowy, wiec jezeli temat w zlym dziale lub cos nie tak prosze o porady. Niedawno zakupilem dom w zabudowie blizniaczej i jak po kilku dniach sie okazalo, przyszedl sasiad i oznajmil mi ze wyburza swoja czesc budynku, na poczatku myslalem ze wszystko ok wkoncu jego dom, lecz po zburzeniu polowy blizniaka w moim domu zaczela wdawac sie wilgoc, wlasnie od jego strony . Dom jest z lat 40 budowany z cegly .Sciana od tamtej strony zostala teraz bez tynku ani ocieplenia , z tego co mi wiadomo takowe ocieplenie musi wykonac sasiad .Wiec moje pytanie jest nastapujace , jakiej grubosci styropian musi urzyc i co z fundamentem od jego strony , bo wlasnie przez niego mur pije wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 26.11.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Rozumiem że sąsiad miał urzędową zgodę na rozbiórkę? Tam powinno być wpisane co musi wykonać przed i po usunięciu budynku. Jak nie uszkodził twojego budynku to raczej nic od niego nie dostaniesz. Chyba że miedzy waszymi budynkami była izolacja która sie uszkodziła, odpadła ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi1540 26.11.2018 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Czy posiadał zgode tego nie wiem, zostalem poinformowany o rozbiórce gdy dach był juz "demontowany" praktycznie mieszkalismy w tym domu dopiero kilka dni . To byl budynek dostawiany więc moja sciana to byla i jego sciana z tym , że po rozbiórcezostala mi "goła" cegła bez tynku, a w dodatku jego dolaczony fundament przeszkadza mi w zrobieniu izolacji mojego fundamentu, a dokładniej narożników. Co do uszkodzenia raczej nic i tak nie udowodnie bo to stary dom i nawet nie chodzi mi, aby coś od niego dostac . Poprostu chce zebrac informacje co powinnien zrobic po takiej rozbiórce zanim bedzie za pózno.A co do tego urzędu czy uzyskam tam jakies informacje na ten temat?Ps. jakies 2 dni temu oswiadczył ze ociepli mi to styropianem 50mm i jeżeli chce grubszy musze sie do tego dołożyć.I jeszcze jedno pytanie , ile ma na to wszystko czasu bo idzie zima i mowi ze chyba w tym roku sie nie wyrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doux20 11.09.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Aby rozebrać część domu-bliźniaka potrzebna jest zgodna urzędu. Sąsiad zanim przystąpił do pracy rozbiórkowych powinien mieć wydaną zgodę na rozbiórkę. Jeżeli takiej nie miał a wg mnie tak było doprowadził do samowoli budowlanej. Musi Pan udać się do Urzędu dowiedzieć się czy sąsiad miał wymaganą zgodę. Zgodnie z prawem powinien był złożyć projekt rozbiórki, projekt zabezpieczenia Pana części budynku. Z chwilą rozbiórki ściana łącząca Wasze budynki stała się ścianą zewnętrzną a tego typu ściany wymagają izolacji czego powinien był dokonać sąsiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 po dwóch latach pewnie juz to rozwiązał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts