maroch44 27.11.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 posiadam nowy dom w stanie SSZ i zabieram sie do wyboru ogrzewania, 120m2 dobrze docieplony, dostałem kompleksowe oferty pomp ciepła wraz z montażem, niestety nie za bardzo mam wiedzę aby je porównać (jedynie cena) a przeszukiwanie zasobów sieciowych nie działa, proszę o kilka słów konfrontując je ze sobą, co o nich można powiedzieć, wielkie dzięki dane z ciepło właściwe:5,1kW – maksymalna moc grzewcza2,7kW – przeciętna moc grzewcza37W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc Ariston NIMBUS COMPACT 90 ST NET 9 kW z 180L zasobnika - 27700złPanasonic SDC 9kW +200L - 25400złPanasonic KIT-WXC09H3E5 Seria T-CAP 9 kW - 29700złDaikin Altherma III 6kW 200L - 26854złNIBE SPLIT AMS 10-6 - 29700złDaikin Compact EHSX06P30B/ERLQ006CV3 moduł z podgrzewaczem c.w.u. 300 l. - 29860złApic 13 SPIW HEKLEN - 23450zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 27.11.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 sdc - drogo , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.11.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Nie wiem czy drogo sdc ale moim zdaniem sdc wystarczy do tego domu. Nie wiem ile osób w domu ale może warto rozważyć zbiornik cwu 300l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teekay 27.11.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Mam 110m2 i pompe 5.82kW. 9kW to chyba duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 27.11.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Ja mam wycenę podobną na SDC z tym, że zbiornik z stali nierdzewnej i pompka do cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 27.11.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 jak czytam wypowiedzi z gatunku" wywal wszystkie 9kW bo za duże" to ręce opadają. To tak jak by przy kupnie samochodu wywalić wszystkie z silnikiem o pojemności 2L, nie ważne że jeden ma 100km mocy z tych 2L a drugi 250km mocy z tej samej pojemności. Ale wywal wszystkie, bo wszystkie 2L takie same.................................... GŁUPOTA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 27.11.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 kolega CNC lepiej by doradził coś bo w innych tematach użytkownicy o sporo spraw pyta,, a nie tylko tam gdzie można coś zarobić... się udzielać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroch44 28.11.2018 00:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 pomijając cenę i moc ten pan sdc jest jedynym wyborem z tej listy /pełniejszy wynik z CW http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4qm2ilość osób 3...do...4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.11.2018 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 dane z ciepło właściwe: Policz porządne OZC, bo możesz obudzić się z ręką w nocniku. I nie spiesz się z tym, zrób to dopiero jak będziesz już miał pewność, jak zostały (albo chociaż będziesz miał materiał izolacyjny na placu budowy) zaizolowane wszystkie przegrody, jakie okna, jakie drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 28.11.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Ręce opadają jak doradzasz wraz z innymi ludziom przewymiarowane pompy. To jest "GŁUPOTA!!!". No, ale cóż Ty jesteś sprzedawcą. Super, a masz pojęcie że czasem pompa 6kW jest mocniejsza od pompy 9kW, lub nawet 12kW. np. Panasonic T-CAP 9kW ma większą moc niż nibe F2040 16kW. no ale żeby to wiedzieć to trzeba przeczytać nie tylko nazwę urządzenia ale też dokładnie dokumentacje. ale to już trudne, lepiej pisać że ktoś jest sprzedawca, i wypisywać głupoty bez zagłębiania się w szczegóły, Załóż kilkaset pomp ciepła nabierz doświadczenia i porozmawiamy wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Chociaż dane z ciepło właściwe nie są dokładne ale wyrzuć wszystkie pompy powyżej 6kW. Nie ma sensu brać za dużej pompy. Niech ktoś jeszcze Ci zrobi wyceny na pompy ok 6kW. np. na tego SDC. Dodaj "powyżej 6kW przy -20st.c czyli temp.z wyliczeń zapotrzebowania na ciepło" i to będzie prawda. Inaczej wsadzisz gościa na mine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 30.11.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 ^^Ban sie skończył, ciekawe jak długo do następnego ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 6kW mocy grzewczej przy -15 lub -20. Nie w nazwie bo Panas tak ma, że pompy 7kW w nazwie mają mocy grzewczej przy -15C 4kW. Zresztą Panas oficjalnie podaje dane do -15. No i teraz jest to bliżej prawdy Każdy producent tak ma czy to Daikin czy Panas czy Atlantic czy Samsung,wynika to z normy czyli,że moc grzewcza spada poniżej "nominalnej" wraz z niższą temperatura na zewnątrz i znowu "ale" Ale producenci pomp mają "podrasowane" modele gdzie moc grzewcza utrzymuje się na poziomie mocy nominalnej bez względu na temp.zewnętrzną.W Pansie będzie to T-CAP w Atlanticu Excelia. To tak gwoli ścisłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 30.11.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 No i teraz jest to bliżej prawdy Każdy producent tak ma czy to Daikin czy Panas czy Atlantic czy Samsung,wynika to z normy czyli,że moc grzewcza spada poniżej "nominalnej" wraz z niższą temperatura na zewnątrz i znowu "ale" Ale producenci pomp mają "podrasowane" modele gdzie moc grzewcza utrzymuje się na poziomie mocy nominalnej bez względu na temp.zewnętrzną.W Pansie będzie to T-CAP w Atlanticu Excelia. To tak gwoli ścisłości Tutaj można porównać moce 3 popularnych modeli. Pytanie kto jest bliżej prawdy;-) https://tinyurl.com/y7qrbwlv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Tutaj można porównać moce 3 popularnych modeli. Pytanie kto jest bliżej prawdy;-) https://tinyurl.com/y7qrbwlv No tak jak mówiłem moc grzewczą pompy dobiera się do wyliczonego obciążenia cieplnego i tyle i chyba wystarczy. I na tą moc grzewczą należy patrzeć. W 3kW Panas być może zrobil ten sam myk co w T-CAP,że dał sprezare z mocniejszej pompy i stąd stała moc grzewcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Tylko nie każdy producent (Ci najlepsi) musi "oszukiwać" w nazwach. Patrz był niedawno temat Panas 7kW vs Daikin 4kW, a prawda jest taka że ten Panas jest słabszy niż ten Daikin. Kumasz teraz. To jest ten wredny marketing słabych producentów PC. Daikin miał przy -20C moc 4,5kW tylko dlaczego w nazwie nie ma 5kW. No bo nie ma takiej potrzeby. To nie jest sztuką podrasować PC wsadzając sprężarkę z 6kW , dorobić układ podgrzania czynnika i mówić że 9kW ze stała mocą do -20. Tylko jeszcze dla jakich W. Może Ty wiesz? No ale ludzie się na to nabierają Teraz jasne. BTW jaki model ma Daikin podrasowany? Co Ty bredzisz ? Pompę ciepła kupuje się o mocy grzewczej dla wyliczonego obciążenia cieplnego a czy ona będzie się nazywała Pikus,Ramzes,12kW czy 1000kW to powinno to zwisac każdemu bo to jest tylko NAZWA i nic poza tym. Na co ludzie się nabierają bo nie kumam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Ja to wiem jak się dobiera PC. Gorzej z innymi. Przecież guru tego forum napisał, że P mocniejsza D, a tak naprawdę takie same. Ludzi się na to nabierają, nawet gurasy z tego forum. Paniał. Dasz odpowiedź na to o co pytałem. Nie interesuje się tym czyli producentami pomp. Dałem przykład T-CAP i Excelii bo przed wyborem pompy 6 lat temu obaj Ci producenci mieli pompy o stałej mocy grzewczej. To dla inwestorów,którzy nie mają pojęcia ile ich dom potrzebuje mocy przy niskich temperaturach. A Ci inni niech się doucza zanim zaczną pisać bzdury .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts