Pawisco 27.11.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Na początku chciałbym się przywitać - jest to mój pierwszy post na forum. Zaczynam myśleć o budowie domu, mam działkę, ale mam też z nią problem... Ale po kolei. Od urodzenia mieszkam w domu rodzinnym, który liczy sobie ok. 100 lat i położony jest na granicy wąskiej działki (ok 7 arów), około 5 metrów od osi jezdni, właściwie przy samej drodze, zaraz przy oknach znajduje się chodnik dla pieszych. Za domem jest ogród (osobna działka ok. 11 arów) o wymiarach mniej więcej 18x60m, położony wzdłuż tejże jezdni (jest to droga powiatowa, główna droga przechodząca przez miejscowość). Na tym ogrodzie chciałbym postawić dom jednorodzinny. MPZP jest uchwalony 15 lat temu i informuje m. in. o: Tutaj rodzi się problem, jeśli trzymałbym się podanych wymiarów, dom miałby szerokość zaledwie ok. 5-6 metrów (licząć 3 lub 4 metry od działki sąsiada z przeciwnej strony). Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy biorąc pod uwagę, że działka ma wymiary niejako "historyczne" jest szansa na zmianę odległości budynku od osi jezdni? Czy napisać wniosek o zmianę tychże warunków do Urzędu Gminy i jak on miałby wyglądać? Ile czekałbym na decyzję? Czy jeśli chciałbym przesunąć wjazd na działkę bardziej w lewo (na obrazku), będzie to możliwe? Czy jest to wszystko w ogóle realne? Póki co robię wstępne przymiarki do tematu, jednak szkoda działki, myślałem że postawię tu budynek o szerokości około 8 m, a tymczasem klops... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.11.2018 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 (edytowane) Podpowiem jak to wygląda z punktu widzenia Ewidencji Gruntów i Budynków. O stratach cieplnych i estetyce nie dyskutuję, niekiedy trzeba iść na kompromis. Projektujesz/budujesz budynek wąski na parterze, bo rzut fundamentów (poziom zero) pojawia się na mapie - z tyłu zachowujesz potrzebne 3 lub 4m, od drogi trzyma cię linia zabudowy. Piętro od strony drogi robisz szersze czyli nadwieszasz BEZ SŁUPOW czy FILARÓW w stronę ulicy ile ci pasuje czyli statyka=fundamenty pozwalają. Jeśli nadwieszone piętro czy połać dachowa NIE ma podpór vel filarów,to według rozporządzenia o EGiB nie liczy się do powierzchni zabudowy i tego piętra (jednego , dwóch, dziesięciu...) nie ma na żadnych mapach. Ani na mdcproj ani na mapie ewidencji gruntów czyli na wyrysie. Architekt będzie wiedział co dalej, o ile w MPZP nie ma innych haczyków. Edytowane 27 Listopada 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts