Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile si? p?aci za wybranie szamba?

mieczotronix

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieczu

Co prawda mam kanalizę ale mogę sie wypowiedzieć że szambo zgodnie ze wszelkimi prawidłami sztuki zaszambiania zapełnia sie z przecietną predkościa 3,5 m3 na miesiąc na osobę. :wink: :D. To tyle na temat aspektów prawnych.

Wymyslenie takich mądrych statystyk to oczywiście nie moja zasługa ale podobno jest w tej sprawie rozporzadzenie jakiegoś ministra 8) .

A tak na poważnie. W mojej gminie przy podpisywaniu umowy na zrzut ścieków do publicznej rury ustala się normę właśnie w wysokości 3,5m3 na miesiąc na osobę w przypadku posesji z własnymi ujęciami wody bez liczników. Obecnie jestem w trakcie bacznych obserwacji analiz i kalkulacji czy opłaca mi się bardziej zakładać licznik na moja studnię czy też zdawać sie na wyliczenia ministra :D. Po zasięgnięciu języka u speca od ścieków w gminie otrzymałem odpowiedź która pokrywa się z moimi obserwacjami czyli 3,5 m3 na osobę na miesiąc to za dużo i opłaca sie zakładać licznik juz w rodzinach o liczebności powyżej 2 osobników. U mnie sprawa ścieków kształtuje sie na poziomie ok. 12...14 m3 na miesiąc na 5 osobników i wcale nie chodzimy brudni i czesto się kąpiemy. :wink: Aha no i zawsze spuszczamy po sobie wode. :wink:

Pozdrawiam

• 3 years później...

Okolice Chotomowa/Legionowa: 100PLN za 8m3 (nie mają większych szambiarek - a mam szambo 10m3). Bez kwitka (tzn. nie pytałem - być może wcale to nie problem).

Rodzina 5 osób, wanna sporadycznie używana - raczej prysznic. Starcza na... 1.5 miesiąca! Sam byłem w szoku za pierwszym razem, ale już trzeci raz z rzędu na tyle starczyło (tzn. może i starczyłoby na dłużej, ale jakoś nie mam odwagi próbować ;) ).

Witaj,

Uaktualnienie na grudzien 2007: 10m3 - 140 zl.

Czyli podrozalo przez 3 lata o 20 PLN (16,6%), srednio 5.5% rocznie.

Wychodzi mi ze wybieram szambo 10 razy w roku przy rodzinie 2+2.

Czyli srednio 2.083 m3 na osobe na miesiac.

Wliczajac w to fakt, ze w wakacje nas nie ma itp.

Czyli 0.0694 m3 / miesiac na osobe (69 litrow?).

Pozdrawiam

Mirek

PS.

Zmywarka, brak wanny, baterie termostatyczne itp.

Okolice Chotomowa/Legionowa: 100PLN za 8m3 (nie mają większych szambiarek - a mam szambo 10m3). Bez kwitka (tzn. nie pytałem - być może wcale to nie problem).

.

Obok polnej w olszewnicy stacjonuje szambiarka na telefon, pojemność 15m3. Za 10m3 biora 150pln, za 8m3 130pln, sprawdzone.

pzdr

Karol