ireneusz77 29.11.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Witam,Na wstępie mam prośbę by się zbyt mocno ze mnie nie śmiać, od razu się przyznaję, że jestem laikiem i zdaję sobie sprawę, ze mogę miewać głupie pomysły, nie mniej jednak samemu czasem trudno ocenić na ile pomysł jest głupi, na ile nie stąd też prośba o garść konstruktywnej krytyki.Próbuję znaleźć pomysł na tańsze i rozsądne docieplenie ścian zewnętrznych. Na początek do docieplenia jest jedna północna ściana, w której nie ma okien.Rozważam następujący plan:- do ściany zewnętrznej przykręcam palety drewniane (palety są za darmo i są fumingowane – impregnowane na okoliczność grzybów insektów itp.)- do zewnętrznej części palet mocuję styropian o grubości 5 cm - na styropian już klasyka – siatka, klej docelowo tynk- przestrzeń między styropianem a ściana wypełniam granulatem PIR (koszt ok. 20 PLN za metr sześcienny) Pytanie gdzie w tych rozważaniach jest błąd? Liczę na to, że mnie odwiedziecie od tego pomysłu, ale rozsądnymi argumentami a nie bo nie bo tak się nie robi Z góry wielkie dzięki,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 29.11.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 ^^No pomysl kiepski , nie ma się co tu za bardzo rozpisywać nad argumentami przeciw, styropian mocuje sie do powierzchni nosnej taki przekladaniec z palet nie jest takim podłożem, palety sa różne zapewne w różnym stanie, nie jest to rozwiązanie systemowe, ale jak chcesz to kombinuj nikt Ci tego nie zabroni, tylko żebyś nie wyszedł na tym jak Zabłocki na mydle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.11.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Ponadto drzewo(paleta jak pamiętam ma 9 szt nóżek), one, gwoździe którymi jest to zbite policzone jako suma stworzy "ogromny" mostek cieplny i właściwości tego Twojego PIR -u są o przysłowiowy kant d....y . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.11.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Często w paletach "nóżki" (sześciany między deskami) są jakiegoś tworzywa wióropodobnego - nie są drewniane i powinny pracowac na ściskanie a nie na rozrywanie czy ścinanie jak paleta powieszona w pionie czyli ich przewodnośc cieplna na pewno jest duża. Niby do powierzchni palety to ułamek... Na forum raczej preferujemy rozwiązania trwałe a nie na sezon lub dwa. Szkoda twojej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.11.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 To już lepiej ogacić tą ścianę jak za dawnych czasów będzie taniej i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts