Bloazd 29.11.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Witam serdecznie, przyszła pora na zakup swojego pierwszego mieszkania i tutaj trochę zaczynają się schody . Mam jakieś takie wstępne dylematy , a człowiek jest laikiem , więc liczę na jakieś podpowiedzi, sugestie itp do rzeczy Załączam dwa rzuty mieszkania , Jeden z wymiarami mieszkania , drugi zaniesionymi instalacjami itp. Mam takie dwa wstępne dylematy -jak fajnie zagospodarować salon -zostawić go w takiej formie , czy jak się kończy linia kuchni z salonem nie zrobić takiego braku robiąc podkowę . Może ją trochę skracając .Od strony salony podstawić krzesła typu hoker . Tylko dylemat co ze stolikiem i gdzie ? 2 dylemat jest co do łazienki .Po pierwsze wanna czy prysznic typu walk in z szybą . Po drugie zastanawiam się nad powiększeniem łazienki po przez przesunięcie ścianek z pokoju nr. 6 tak gdzie jest wnęka na szafę .I tam w te miejsce zrobić miejsce na pralkę i szafkę jakoś .Może ktoś ma inny pomysł ? Co do rzutu instalacji elektrycznej myślałem ,żeby dołożyć jakieś gniazdka ? Proszę o jakoś pomoc/ poradę i oczywiście na wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 02.12.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Nie sądzę, żeby barek miał ci się do czegoś szczególnego przydać w tej kuchni, a jego obecność pomniejszy salon, utrudni komunikację i zabierze miejsce na jakikolwiek stół. Hokery też nie są koniecznie ulubionym miejscem do przesiadywania - nie podpierają pleców i są mniej wygodne niż zwykłe krzesło. Z każdej strony praktyczniej jest zostawić zabudowę w L. Ewentualnie, jeśli już barek musi być, to od razu po jego drugiej stronie dokleić stół z krzesłami, a nie wysuwać blat pod hokery. Co do powiększania łazienki - jeśli chcesz zlikwidować wnękę w pokoju 6, to gdzie planujesz postawić w nim szafę? Bo muszę przyznać, że przechowywania w tym mieszkaniu nie ma zbyt wiele, by nie powiedzieć - nie ma w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bloazd 02.12.2018 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Dzięki wielkie za jakąś sugestie . Faktycznie kuchnia chyba zostanie w tej formie L. Teraz mam dylemat co z łazienką -zostawić ją w takiej wielkości czy powiększyć kosztem korytarza i kawałka pokoju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Ja bym nie powiększała łazienki. Natomiast dodatkowo suwanymi drzwiami bym oddzieliła ten mały korytarzyk i umieściła tam pralkę i suszarkę w słupku a po przeciwnej stronie szafę na szczotkę, odkurzacz, wiadro, mopa. Zamieniłabym miejscami sypialnię i pokój dziecka. Pokój dziecka będzie wówczas odsunięty od hałasów dobiegających z salonu (np. działającego TV, rozmów gości). Przesunięcie lekko drzwi w sypialni przy salonie pozwoli na wstawienie dużej szafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bloazd 03.12.2018 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Ja bym nie powiększała łazienki. Natomiast dodatkowo suwanymi drzwiami bym oddzieliła ten mały korytarzyk i umieściła tam pralkę i suszarkę w słupku a po przeciwnej stronie szafę na szczotkę, odkurzacz, wiadro, mopa. Zamieniłabym miejscami sypialnię i pokój dziecka. Pokój dziecka będzie wówczas odsunięty od hałasów dobiegających z salonu (np. działającego TV, rozmów gości). Przesunięcie lekko drzwi w sypialni przy salonie pozwoli na wstawienie dużej szafy. Dziękuje bardzo za odpowiedź . Daje to jakieś inne spojrzenie .Dopytam sie jeszcze co do twoje koncepcji: 1- Co to za X miedzy piekarnikiem , a lodówką ? Nie lepiej by było piekarnik w słupku i lodówkę obok siebie? 2-Hmm jakby podwójne drzwi tak dziwnie troche w łazience . To moze zostawić te 1 drzwi , ale zmienić je na standardowe ? 3- co do kuchni nie jestem przekonany co do tej plyty na tym bladzie dorobionym , bo bierzemy pod uwagę taką kuchnie w układzie podkowy tylko jak rozmieścić sprzęty .O gólnie żona chce mieć lodówkę ,zmywarkę i tutaj jej zawsze marzyło sie piekarnik zabudowany w słupku, ale gdyby to jakoś kolidowało to taki piekarnik można wrzucić w szafkę pod płytę indykcyjną . dziękuje za każdą pomoc i sugestie i przepraszam za jakieś "głupie" pytania -ale to dla mnie nowość i liczę na pomoc osób doświadczonych tym bardziej ,że inwestycja jest w realizacji i do końca grudnia mogę wnosić zmiany ścianek itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 X - wysoka szafa pełniąca funkcje spiżarki i oddzielająca lodówkę od piekarnika, dzięki czemu nie trzeba kombinować z matami termicznymi.Drzwi suwane - pracująca pralka i suszarka hałasują, co może przeszkadzać w salonie. Stąd możliwość zamknięcia korytarzyka. On nie musi być stale zamknięty. A drzwi chowają się w ścianie, wiec normalnie są niewidoczne. Płyta - trzeba byłoby zrobić układ w L - ale wówczas płyta zbliża się do kanapy. Czy gotując komuś nad uchem nie będzie to uciążliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bloazd 03.12.2018 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 X - wysoka szafa pełniąca funkcje spiżarki i oddzielająca lodówkę od piekarnika, dzięki czemu nie trzeba kombinować z matami termicznymi. Drzwi suwane - pracująca pralka i suszarka hałasują, co może przeszkadzać w salonie. Stąd możliwość zamknięcia korytarzyka. On nie musi być stale zamknięty. A drzwi chowają się w ścianie, wiec normalnie są niewidoczne. Płyta - trzeba byłoby zrobić układ w L - ale wówczas płyta zbliża się do kanapy. Czy gotując komuś nad uchem nie będzie to uciążliwe? Dziękuje za odpwiedź ,ale nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany. Co do łazienki to chodziło mi żeby zlikwidować te drzwi wewnątrz i zostawić tylko jedne te przesuwane albo zamienić na zwykłe . Co do kuchni. jak na focie. Jak by sie nie udało zmieścić piekarnika w słupku to taka modyfikacja wiadomo , ze można pomyśleć co do ukłądu bardziej. przy wjesciu do holu dałem propozycje likwidacji drzwi i zostawiania takiej wolnej framugi -co Pani sądzi o tym? Dziękuje za każdą pomoc i ,że marudzę ,ale planuje złożyć poprawki do architekta dewelopera o wycenę zmian i chciałtbm dać już taki w miare ostateczny projekt , a później nanosić co chwilę zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Takie ustawienie jest niewygodne, bo stojąc przy zlewie i czyszcząc naczynia z resztek (śmietnik masz pod zlewem) nie możesz jednocześnie mieć otwartej zmywarki, by wsadzać naczynia. Dlaczego podwójne drzwi: aby móc wyjąc coś z suszarki, czy wrzucić pranie kiedy akurat ktoś leży we wannie. Albo wyciągnąć szmatkę, miotłę, kiedy ktoś ma dłuższe posiedzenie na sedesie.Chyba, że takie rzeczy przeniesiesz do kotłowni pod schodami. Ale tu musiałbyś sprawdzić na ile funkcjonalna jest ta przestrzeń. Czy piec jest z zasobnikiem czy osobno? Ile miejsca zajmują rury. Trzeba też przewidzieć miejsce np. na jakąś drabinkę, skrzynki narzędziowe, miejsce do przechowywania resztek paneli i płytek, napoczętych puszek farby, ozdób choinkowych, itp "pierdół" których robi się spora ilość. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts