Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w zbiorniku 1000L na zewnątrz - jak zrobić by nie zamarzł?

qmi

Recommended Posts

Cześć!

Przejdźmy od razu do rzeczy, czy jest możliwość zabezpieczenia zbiornika 1000L tak, by nie zamarzł? W środku będzie woda. Otóż sprawa jest dość abstrakcyjna. Od przyszłego roku czyli za miesiąc, chce wrócić do morsowania. By nie jeździć 30 minut do najbliższego jeziora, chce mieć taką możliwość pod domem. Na górnej pokrywie zostanie wycięty otwór bym mógł wejść do środka i to w sumie wszystko co mogę Wam powiedzieć.

Moje pytanie brzmi czy przy mrozie -15/20

°C nie zrobi się z tego wielka bryła lodu? To, że lód zrobi się u góry - okej można rozbić, ale czy nie zamarznie wszystko?

1) Słyszałem opinie by wkopać zbiornik na głębokość ok. 50cm, ponieważ ziemia tam już nie jest zamarznięta i dawałaby ciepło.

2) Jeszcze kolejna opinia była taka, by obłożyć styropianem lub wełną i to będzie w jakiś sposób izolować.

Nie mam zielonego pojęcia jak to ugryźć stąd moje, może się wydawać dziwne pytanie do was - ekspertów.

Jeśli temat jest w złym dziale proszę o przeniesienie.

No cały, najlepiej tak żeby dało się go też i przykryć, na głębokości metra mijasz strefę przemarzania gruntu i tam mróz nie sięga, jednak wtedy gdy jest to grunt. Znam opowieści że podczas dużych i długotrwałych mrozów potrafiła woda w studni zamarznąć, więc i taki zbiornik też zamarznie o ile nie dostarczysz tam energii w postaci grzałki, pompki lub nie zmienisz chemicznie wody dodając coś na obniżenie temperatury zamarzania (np sól, glikol) ale wtedy to nici z kąpieli ;)

Cześć!

Przejdźmy od razu do rzeczy, czy jest możliwość zabezpieczenia zbiornika 1000L tak, by nie zamarzł? W środku będzie woda. Otóż sprawa jest dość abstrakcyjna. Od przyszłego roku czyli za miesiąc, chce wrócić do morsowania. By nie jeździć 30 minut do najbliższego jeziora, chce mieć taką możliwość pod domem. Na górnej pokrywie zostanie wycięty otwór bym mógł wejść do środka i to w sumie wszystko co mogę Wam powiedzieć.

Moje pytanie brzmi czy przy mrozie -15/20

°C nie zrobi się z tego wielka bryła lodu? To, że lód zrobi się u góry - okej można rozbić, ale czy nie zamarznie wszystko?

.

wsyp sól

to zależy czy dasz chlorek wapnia czy chlorek sodu.

Z tego co wiem to żaden z tych związków chemicznych nie niesie za sobą skutków ubocznych kąpieli w nich, więc pewnie decyzja będzie należała do tego co jest efektywniejsze / tańsze.

a jakby to oblozyc dookoła płyta z przezroczystej plyty poliweglanowej.Zazwyczaj jak jest bardzo zimno to jest słonecznie

Zbiornik jest po stronie południowej, ale to nic nie da, ponieważ w zimie słońce jest nisko, więc będzie zasłonięty przez drzewa.

Edytowane przez qmi