Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - projekt i producenci

Recommended Posts

Witam,

Developer będzie nam budował dom wg projektu: http://staragadka.pl/oferta/oferta-22.pdf. Nie zgłosiliśmy uwag nt okien ale mamy jeszcze chwilę. Może ma ktoś tutaj uwag nt tych okien, które warto uwzględnić ?

Developer buduje z oknami trzyszybowymi Veka. Co sądzicie o tej firmie ?

Developer buduje z oknami trzyszybowymi Veka. Co sądzicie o tej firmie ?

Veka nie produkuje okien. Czyli można się domyślać, że tania tandeta no-name na profilach Veki.

To tak, jakby powiedzieć, że producentem domu szkieletowego jest Kronpol, bo płyty OSB są Kronopolu.

Spotkałem już się z jestem, bo podobno Veka robi i okna. Ale w naszych realiach to chyba mniej niż ilości śladowe.

Ja nie widzę problemu by poprosić dewelopera o specyfikację okien wg tego projektu. Wtedy można oceniać i porównać na wolnym rynku..

Napisalem, że to okna Veka, bo takie zdjęcie zrobiłem w domku już zbudowanym i były naklejki Veka. W takim razie mogłem zamieszać.. Załączam zdjęcie.DSC_0097s.jpg

O jaką specyfikację mam zapytać? Jaki to konkretny model jest, czy jakąś cieplną, o co konkretnie zapytać?

Edytowane przez heteranthera

Na zdjęciu są okna na profilach Veka (wygląda jak profil 82mm) ale nie wiadomo nic więcej. Profil jak większość - dobry, ale czy wyszło z niego dobre okno to już trudno zgadnąć.

Ps. Nawet u deweloperów coraz częściej spotykam się z prawidłowym montażem (czyli z uszczelnieniem warstwowym, a nie tak jak tu tylko na pianę)..

Ok, powiedzcie na co jeszcze zwrócić uwagę (w formie prostej listy), o co zapytać developera, na razie okna omawiamy. Ustaliliśmy też ogrzewanie podłogowe na parterze i piętrze. Okna są przykładem miejsca, gdzie developer może oszczędzić np w montaż prawda ? Wysłałem też zapytanie o styropian, podobno szary może mieć 30% lepsze właściwości termoizolacyjne, to jest prawda ? A jakie jeszcze tematy dodalibyście do listy do obgadania z developerem ?