Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

droga dojazdowa do działki

Recommended Posts

cześć,

doga która prowadzi do mojej moze przyszłej działki ma 270 metrów na planie jest na 9m szeroka :), jest to glina wcześniej było tam pole kukurydzy.

Pytania:

- jaki jest koszt utwardzenia takiej drogi żeby można było sie poruszać autem osobowym ?

- jakiego materiału najlepiej użyć ?

- czy po takiej drodze będą mogły jeździć ciężkie sprzęty podczas budowy?

- czy dla ekipy budowlnej droga dojazdowa muis byc utwardzona, czy powinno mnie to nie interesować, jak było w waszych przypadkach ?

dodam tylko ze właściciel będzie doprowadzał niedługo w to miejsce wodociąg, czy to ma jakieś znaczenie i czy w trakcie doprowadzania wodociągu już coś się utwardzi ?

proszę o poradę jestem trochę zielony w tym temacie, jedyne jaka wiedzę posiadam to z internetu i z tego co usłyszę od znajomych

Jeśli dojazd ma faktycznie 270m to koszt będzie bardzo wysoki.

W zależności od użytych materiałów można przyjąć 50-120 zł m2 :)

Pierwsza opcja utwardzenie terenu płytami azurowymi druga ułożenie kostki.

Podobnie wygląda sprawa z wysypaniem destruktu. ( około 70-80 zł m2 )

Najtaniej będzie wysypać taką drogę kruszywem ( 30-40 zł m2 ) niestety opcja ta nie jest wieczna albo inaczej mówiąc najszybciej zostanie rozjezdzona przez samochody.

Jeśli chcesz zrobić 9m x 270 = co da nam około 2400 m2 nawet w najtanszej opcji to ponad 70 tyś zł do prawie 300 tyś zł

Budowa wodociągu nic Ci nie da jeśli chodzi o poprawę dojazdu. Jeśli nawet wykonawca będzie zagęszczał wykop do wskażnika 1,0 to będzie to tylko na szerości wykopu tj. około 1m

to rzeczywiscie czar prysł, myslałem ze wystarczy żeby przejchała koparka wysypała troche gruzu i to utwardziła, na prawdę nie ma żadnej tańszej opcji ?

ogólnie ta droga na ta chwile była by uzytkowana tylko przez nas, zanim sie ktoś tam wybuduję trochę czasu minie.

dzięki za odpowiedź

Najtaniej a rozsądanie będzie ułożyć płyty ażurowe 60cm x 40cm x 8cm w dwóch pasach które dadzą nam 80 cm z jednej i 80 cm z drugiej strony.

Będziesz miał dwa pasy odsunięte od siebie o np 1,5m ( zmierz auto ) da Ci to około 20 tyś zł kosztów ( materiał + robocizna )

Osobówki pewno wytrzyma, choć i z tym byłbym ostrożny na glinie. Ciężarowe, a w szzególności betoniarka - bez szans. Może jakby zrobić pod to porządną podbudowę, ale nie testowałem.

Krzysiek

bo też nie wiem czy sie dobrze wyraziłem, droga mogła by być polna nie musi być super ekstra, rozumiem że dały by mi taka droge np: płyty ażurowe itd, tylko jak się zachowuje glina jak spadnie na nią deszcz i czy ta droga sama się nie utwardzi jak zacznie po niej jeździć ciężki sprzęt ? czy jak przyjda roztopy to nie trzeba bedzie tej drogi na nowo robić

a powiedzcie mi podczas budowy ekipa musi mieć zagwarantowany dojazd? jak to było w waszych przypadkach ?

Edytowane przez konradsd

troche zagłebiłem się w temat , poczytałem, podzowniłem i wnioski jakie mam i jak bym to sobie wyobrażał:

- 270metrów drogi na 4m szeroka

wybiore piasek na gleboskosc 20cm, czyli wcyhodzi 270x4x0,2 = około 220 m3

gruz szukałem w okolicy Bydgoszczy z transportem jedna z wyższych cen to 30zł, 1m3 gruzu przyjmóje że to jest 1,7tony, czyli wychodzi że jest potrzebne 360 ton gruzu = 11tys złotyh plus praca koparki jakieś 10h czyli droga około 12tys zł

czy coś do tego kosztu nalezało by doliczyć? i co o tym myślicie? będę miał również badanie gleby i dowiem się dokładnie co sie pod nią kryje

troche zagłebiłem się w temat , poczytałem, podzowniłem i wnioski jakie mam i jak bym to sobie wyobrażał:

- 270metrów drogi na 4m szeroka

wybiore piasek na gleboskosc 20cm, czyli wcyhodzi 270x4x0,2 = około 220 m3

gruz szukałem w okolicy Bydgoszczy z transportem jedna z wyższych cen to 30zł, 1m3 gruzu przyjmóje że to jest 1,7tony, czyli wychodzi że jest potrzebne 360 ton gruzu = 11tys złotyh plus praca koparki jakieś 10h czyli droga około 12tys zł

czy coś do tego kosztu nalezało by doliczyć? i co o tym myślicie? będę miał również badanie gleby i dowiem się dokładnie co sie pod nią kryje

Musisz zebrać warstwę humusu z wierzchu do głębokości 20-40cm zobaczysz w praniu jak wyjdzie. Pod spód najlepiej pospółki wysypać około 20-30cm i na to kruszywo drogowe lub gruz, tak by wierzchnia warstwa była wyżej około 10cm od poziomu pola. Jeśli jesteś zdecydowany na budowę to taka droga to konieczność.