Krzysiek90 02.12.2018 01:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Proszę o pomoc bo już zglupiałem. Wykonaliśmy badania geotechniczne działki. Pod humusem około 0,6-1 m piasków gliniastych twardoplastycznych, potem troche piasku i później glina twardoplastyczna. Zwierciadło wód gruntowych między 2 a 2,5 metra. Geolodzy opisali warunki gruntowe jako proste i zalecili fundamenty ponizej poziomu przemarzania gruntu (u nas 0,8 metra). Tu pojawia się moje pytanie, czy jest sens inwestować w płytę? Slysze rozne opinie, znajomy konstruktor odradza bo twierdzi ze plyta moze popekac (?) I trzebaby bylo nasypac piasku i zwiru. Z drugiej strony boje sie tych wod gruntowych i ulewnego deszczu, a ponoc nic nie zabezpiecza przed wilgocią tak jak płyta. Konstruktor radzi ławy i drenaz opaskowy do burzowki, która mamy przy dzialce, a ja upracie ciagle gadam o tej plycie. Co o tym sadzicie? Aha, nie mam jeszcze geodety ale dzialka ma spad okolo 0,75 m miedzy skrajnymi wysokosciami, co zdaniem wspomnainego konstruktora jest kolejnym argumentem za standardowym fundamentem. Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.12.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Nie odpowiem Ci na pytanie, czy warto u Ciebie robić płytę, ale powiem Ci jedno - na pewno ten konstruktor nie umie projektować płyt i się tego boi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.12.2018 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Nie odpowiem Ci na pytanie, czy warto u Ciebie robić płytę, ale powiem Ci jedno - na pewno ten konstruktor nie umie projektować płyt i się tego boi. A Ty umiesz? Projekt płyty to "odwrócony strop" który każdy konstruktor potrafi zaprojektować. Rozmawiamy o płycie na gruncie czy na styropianie? Bo obie "każdy konstruktor" policzy ale nie wszyscy pod oboma się podpiszą. Nie z braku wiedzy ale z rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek90 03.12.2018 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Wspomniany konstruktor to znajomy, który nie będzie z nami pracował (ponoć najgorzej przy budowie domu wspólpracuje się właśnie ze znajomymi). Myślalem zeby zlecic ewentualny projekt i wykonanie plyty jakiejs firmie. Kolega za to poradził, że płyta na tym gruncie się nie sprawdzi ze względu na grunt i ze taniej i w sumje lepiej będzie wykonac tradycyjny fundament. Dodatkowo w mojej glowie za plyta przemawia fakt, że wydaje mi sie ze firmy od plyt to prawdziwi fachwocy, którzy przynajmniej swoja prace wykonaja porzadnie, a w ławach trudniej o dobra izolacje przeciwwilgoci/przeciwowdną. A jakie jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.12.2018 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Wspomniany konstruktor to znajomy, który nie będzie z nami pracował (ponoć najgorzej przy budowie domu wspólpracuje się właśnie ze znajomymi). Myślalem zeby zlecic ewentualny projekt i wykonanie plyty jakiejs firmie. Kolega za to poradził, że płyta na tym gruncie się nie sprawdzi ze względu na grunt i ze taniej i w sumje lepiej będzie wykonac tradycyjny fundament. Dodatkowo w mojej glowie za plyta przemawia fakt, że wydaje mi sie ze firmy od plyt to prawdziwi fachwocy, którzy przynajmniej swoja prace wykonaja porzadnie, a w ławach trudniej o dobra izolacje przeciwwilgoci/przeciwowdną. A jakie jest Wasze zdanie? Kilku ketonie liczyłem koszty płyta- ława w tym na mojej inwestycji i taniej były lawy. Nie chcę wojny na FM........... tak mi wyszło i koniec. Nie wiem o czym piszesz ale strzelam że w PL są może ze 2 firmy od płyt............. i obie na tej nazwie strzygą klienta. Rozważ to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 03.12.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 ^^płyta bez xpsa pod jest zdecydowanie tańsza od klasycznych fundamentów nawet z opaską antywysadzinową, jedyny naprawdę spory koszt przy płycie fundamentowej to xps. Ale przy ścianach z BK tak jak pisze perm mocno zastanawiałbym się nad płytą bez xpsa pod, jeżeli zastosujemy ściany z silki to już inna sprawa. Jajmar projektowanie płyty fundametnowej jako odwrócengo stropu to bardzo duże uproszczenie, momenty zupełnie inaczej się rozkładają. Jedynie modelowanie płyty na podłożu spręzystym jest najnajbairdziej zbliżone do rzeczywistej pracy płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 03.12.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Kilku ketonie liczyłem koszty płyta- ława w tym na mojej inwestycji i taniej były lawy. Nie chcę wojny na FM........... tak mi wyszło i koniec. Nie wiem o czym piszesz ale strzelam że w PL są może ze 2 firmy od płyt............. i obie na tej nazwie strzygą klienta. Rozważ to. Myślę, że to zależy od konkretnego przypadku, ale pewnie można założyć, że płyta jest droższa od fundamentów tradycyjnych w większości przypadków. Ja miałem szczególny przypadek (szkody górnicze) i wyszło, że płyta wychodzi jednak taniej (cenę płyty robi głównie stal i XPS). W kwestii samego wykonania ... można i samemu (robi się szybciej niż tradycyjne fundamenty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.12.2018 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Jajmar projektowanie płyty fundametnowej jako odwrócengo stropu to bardzo duże uproszczenie, momenty zupełnie inaczej się rozkładają. Jedynie modelowanie płyty na podłożu spręzystym jest najnajbairdziej zbliżone do rzeczywistej pracy płyty. Mam świadomość że użyłem wielkiego uproszczenia, ale tak czysto technicznie liczenie stropu nie wiele się różni od obliczeń płyty. Podłoże to jakby inne podpora ot co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts