Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szkodliwosc pcw

Recommended Posts

-------Wiadomość usunięta----------

Od Redakcji:

Usuwamy tę wiadomość, ponieważ Forum nie jest miejscem na publikację wypowiedzi o charakterze artykułu.

Zainteresowanym tematyką okien z plastiku polecamy artykuł: "Co jest lepsze: Okna drewiane czy plastikowe" w nr 9/2000 "Muratora".

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-08-22 13:01 ]

No właśnie.... Choć artykuł jest mocno emocjonalny, mam nadzieję, że nie stoi za nim producent okien drewnianych a nie PCV. Myslę, że PCV jest istotnie szkodliwe, gdy jest uwalniane z dużych powierzchni - wykładziny, tapety, farby, panele, korek ! (podobno jest pokrywany PCV).

Tak czy owak, trujace niewątpliwie jest. I tanie.

"Ekologia" będzie coraz droższa, ale warto.

akoper - twoja agitka malina.

Zgłoszona została do operatora systemu - narusza zasady uczciwej konkurencji.

Zgłoszona też została do Stowarzyszenia Producentów Stolarki Otworowej.

Jesteś producentem okien z włókien szklanych [z odpadów stłuczki szklanej] FIBERGLASS - niech orumowicze o tym wiedzą.

Nie uważam żeby Akoper agitował w jakimkolwiek kierunku. Podzielił się jedynie swoją wiedzą, znacznie głębszą niż u przeciętnego nabywcy okien. Poza tym osoba "demaskująca" Akopera i jego dziedzinę pracy chowa się za "anonimem", co budzi moją nieufność jeśli chodzi o jego/jej intencje. Może ten Anonim sam jest związany z branżą okien PCV?

Od kiedy to informowanie o ukrywanych przez producentów cechach PCV jest nieuczciwą konkurencją?

Dzięki Akoper za te informacje, jestem pod wrażeniem ich ilości i popieram! (pomimo, że niestety mój dom nie będzie wolny od PCV :sad:!)

alicjantko dziekuje !

niestety przez pomylke wyslalem ten tekst "jakie wybrac okno" ktory jednoczesnie czytalem no kliknelo mi sie dwa razy (no wlasnie)

tam dopiero mi sie dostalo od anonimowego

czas juz chyba przypomniec ze kazdy kto chce mi nabluzgac moze to zrobic prywatnie

wierzę jednak że redakcja tego forum zagląda tu i tam czasami nie bedzie tolerowac chamskich autorów i poda do naszej wiadomosci dane ich autora

wiecej informacji na temat szkodliwosci pcw lub pcv znajdziecie na wielu polskich stronach i nie tylko - wystarczy w dowolnej polskiej wyszukiwarce połaczyć dwa słowa pcw oraz trucizna,szkodliwe itp.

Ludzie znoszą różne rzeczy w różnym natężeniu. A z reguły odbija się to na następnych pokoleniach - spójrz na udział alergii wsród naszych dzieci.

Poza tym można łączyć pracę z pasją. Myślę, że cenni są ludzie którzy tak mocno w coś wierzą. Od nich zaczyna się postęp (i sekty :wink:).

Pozdrawiam,

A.

Apeluję o zdrowy rozsądek surowiec na okna drewniane z drewnem ma chyba tylko wspólne pochdzenie a reszta to chemia w najgorszym wydaniu .Tworzywa są obecnie wszędzie ich szkodliwość jest zazwyczaj odwrotnie proporcjonalna do jakości myślę ,że przeciwnicy pvc bardzo chętnie używają nowoczesnych samochodów a tam to dopiero jest chemia zwłaszcza w tworzywach miękkich w dotyku .To one mają lużniejszą strukturę i to zazwyczaj z takich tworzyw najbardziej ulatniają się związki które trują a przy okazji takrze pachną.

Wszyscy jesteśmy wrażliwi na naruszanie regulaminu forum, ale myślę, że wiele uwag do akopera było zbyt ostrych. Wprawdzie nie napisał wprost kogo reprezentuje ale pdał stronę www OK-TEAM. Nie musiałby podawać strony gdyby chciał to ukryć. Pomimo, iż tekst ten można porównać z artykułem reklamowym, wypowiedź akopera jest ciekawa jako punkt widzenia firmy produkującej okna z innych materiałów niż PCW.

Redakcja oczywiście ma swoje kryteria i oceni, czy jest to zgodne z regulaminem. Nie chcę jednak podpisać się pod tą wypowiedzią. Zgadzam się, że PCW jest szkodliwe, ale jeżeli już o tym mówimy, nie mówmy, że są to tylko okna. Okna stanowią tylko cząstkę tego co nas otacza i w jakiś sposób truje. Uważam, szkodliwość okien PCW jest niewielka w porównaniu z pozostałymi materiałami budowlanymi i spożywczymi, które działają toksycznie na człowieka, jak wykładziny, kleje, farby. Świadomie u siebie zamontowałem okna PCW i uważam, że zrobiłem dobrze. Jeżeli ktoś u siebie zamontował dobre okna drewniane, powiem, że zrobił jeszcze lepiej. Poruszając temat PCW nalezy zdać sobie sprawę gdzie PCW występuje. A występuje wszędzie, w szczególności jako opakowania produktów spożywczych. To jest właśnie największe toksyczne oddziaływanie na człowieka przez tworzywa sztuczne. Więc aby uniknąć toksycznego działania tworzyw sztucznych nie powinniśmy spożywać produktów, które mają bezpośredni kontakt z tworzywami sztucznymi. Należy też wyrzucić wszystkie platykowe naczynia z kuchni i nie pić wody z platykowych rur. Nawet jeśli w swoim domu nie masz plastykowych przewodów wodociągowych, to sieci zewnętrzne są bardzo często z plastyku. Zobaczmy teraz jaki w tym udział mają okna z PCW. Z całym szacunkiem do wypowiedzi akopera pozostanę przy swoich oknach.

S-O

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-08-08 01:01 ]

Sanipro,

też mi się do końca nie podoba ta strona www w profilu akopera ale z drugiej strony jeśli jest to coż czym on się zajmuje to nie ma powodów żeby jej tam nie umieszczać.

Podejrzewam, że wypowiedć dotyczy PCW w oknach dlatego, że miała się ona znaleźć w innym wątku i przez przypadek (nie pierwszy raz na forum) został stworzony nowy wątek... Stąd tak dużo o oknach chociaż pisze on też o innych materiałach tak jak Ty.

Czy wiecie jak są oznaczane opakowania, zabawki,... ? Czy można kupując dany produkt mieć pewność, że tworzywo jest takie a nie inne ?

Bo z tego co pisze akoper są tworzywa nie zawierające PCW (np. PET) i w związku z tym nie-szkodliwe ?

On 2002-08-08 05:56, Maco wrote:

Podejrzewam, że wypowiedć dotyczy PCW w oknach dlatego, że miała się ona znaleźć w innym wątku i przez przypadek (nie pierwszy raz na forum) został stworzony nowy wątek... Stąd tak dużo o oknach chociaż pisze on też o innych materiałach tak jak Ty.

Jest wiele wątków, w których jest ukryta reklama. Moim zdaniem takie wątki (z delikatną reklamą) można traktować z przymrózeniem oka pod warunkiem, że bąda zamieszczone w dziale Ogłoszenia drobne.

Jeżeli taki post znalazłby się w dziale Ogłoszenia drobne, kazdy z czytających mógłby domyśleć, że jest to reklama.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-08-08 07:52 ]

ta wypowiedz o szkodliwosci pcw nie byla przypadkowa

celowo stworzylem nowy watek i mam juz dzisiaj dowody na to ze ten temat spotkal sie z zainteresowaniem (zarowno dyskusja na forum jak i listy na prywatne konto swiadcza o tym)

uwazam ze to forum jest doskonalym miejscem na wymiane informacji o szkodliwosci wyrobow z PCW (PCV)

osobiscie malo wiem o ewidentnych - najwyzsze stawki w Polsce dla trucicieli za emisję gazu po nazwą za chlorek vinylu

płacą fabryki ktore produkuja surowiec do produkcji profili okiennych i nie tylko - a produkcja ciagle rośnie - kary sa oczywiscie wkalkulowane w cene

dla watpiacych anonimowych i nie tylko cytat:

PCV jest toksyczny na wszystkich etapach produkcji.

Powstaje z chloru (silna trucizna) łączonego z etylenem. W wyniku tej operacji powstaje chlorek etylenu (1,2 - dwuchloroetan DCE). DCE jest bardzo toksyczny i łatwo wchłaniany przez skórę. Powoduje raka wątroby, nerek, defekty płodu. Może być przyczyną krwotoków wewnętrznych i skrzepów. Jest niezwykle łatwopalny.

Para może wybuchnąć wywołując powstanie chlorowodoru i fosgenu (gaz bojowy).

Z DCE wytwarzany jest jest CV (chlorek winylu). Jest to gaz wyjątkowo toksyczny, łatwopalny, wybuchowy i rakotwórczy. Dziewięćdziesiąt pięć procent jego produkcji stosowane jest do otrzymywania PCV. Objawy zatrucia CV obejmują: zmiękczenie kości, deformacje palców, porażenia skóry, bezpłodność. a nawet specyficzną odmianę raka wątroby (anginosacroma).

PCV jest z natury nietrwały dlatego dodaje się do niego stabilizatorów składających się głównie z metali ciężkich - związków ołowiu, kadmu, baru i cynku.

Kolejną grupą dodatków są retardanty ( środki spowalniające palenie). Są to związki bromu i fosforu.

Jedno można powiedzieć z całkowitą pewnością. Prędzej czy póżniej produkty z PCV staną się odpadem. Jeśli wylądują na wysypisku będą na na nim zalegać przez setki lat powoli się rozkładając.

Jeśli odpad taki zostanie spalony powstaną z niego najgrożniejsze trucizny świata - dioksyny, 10 000 razy bardziej toksyczne niż cyjanek potasu.

Z jednego kg PCV przy spalaniu powstaje 50 mikrogramów dioksyn. Jest to ilość wystarczająca do wywołania raka u 50 000 zwierząt laboratoryjnych.

Jarema Dubiel

oczywiscie ze pcw jest nie tylko w oknach no to co - czy ma to byc wystarczajace usprawiedliwienie dla okien ????

skoro inni kradna to i mnie wolno ??? - zaiste ciekawa koncepcja moralnosci

moj profil to moja sprawa i nie mam sie czego wstydzic

a tak na marginesie to czekam na moment kiedy zabiore glos w forum i nie spotkam sie z zarzutem ze jestem z tej firmy wiec wszystko co mowie to reklama moich wyrobow.

jezeli natomiast idzie o anonimowosc zycze wam wszystkim anonimowi uzytkownicy wiecej czasu i wyobrazni na zalogowanie sie do naszego forum

pozdrawiam

-------Wiadomość usunięta----------

Od Redakcji:

Usuwamy tę wiadomość, ponieważ Forum nie jest miejscem na publikację wypowiedzi o charakterze artykułu.

Zainteresowanym tematyką okien z plastiku polecamy artykuł: "Co jest lepsze: Okna drewiane czy plastikowe" w nr 9/2000 "Muratora".

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-08-22 13:07 ]