Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LUDZIE!!! DESKOWA? CZY NIE??/BO OSZALEJE!!jest 01.42 w nocy!

AVID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 567
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Musisz się ich spytać. Byli obecni w tym wątku zdaje się :wink:

Niektórzy piszą, że folia kruszej, a niektórzy że papa kruszeje

8) 8) takie jest to forum 8)

zgadzam sie ze papa kruszeje ... ale asfaltowa

:wink:

pzdr

• 3 weeks później...
ja zamiast desek mam płyty , na to papę , a na to będe mieć , no mam już kupioną dachówkę rupp ceramika barwiona w masie , silczny ciemno brązowy kolor , racja dachówka nas ta kosztowała masa kasy , mam nadzieję , ze będzie się trzymać dłłłłłługie lata :wink: :wink: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46917

• 1 month później...

Powrócę do tematu.

Załóżmy, że deski mam (z szalunków) - robocizna zakładam, że da się jakoś wynegocjować.

Tak więc koszt deskowania będzie porównywalny z kosztem folii dachowej.

Czy robić deskowanie?

Czy jeżeli odrzucimy aspekty finansowe to jest jakaś przewaga folii?

Co zalecacie przy takim dachu?

http://cymerman.photosite.com/~photos/tn/238_348.ts1121025561714.jpg

Powrócę do tematu.

Załóżmy, że deski mam (z szalunków) - robocizna zakładam, że da się jakoś wynegocjować.

Tak więc koszt deskowania będzie porównywalny z kosztem folii dachowej.

Czy robić deskowanie?

Czy jeżeli odrzucimy aspekty finansowe to jest jakaś przewaga folii?

Co zalecacie przy takim dachu?

http://cymerman.photosite.com/~photos/tn/238_348.ts1121025561714.jpg

Mogę ci tylko współczuć przy takim dachu. Owszem jest ładny ale pójdziesz z torbami :-? . Cena będzie bardzo wysoka. Cena deskowania w tym wszystkim to bedzie mały Pikuś. :D więc w zasadzie nie masz się co zastanawiać i deskuj.

Pozdrawiam

Zgadzam się z inwestorem. Jak pomyśle ile wydałem na dodatki związane z każdym załamaniem dachu to .... Szkoda mowić, kupe kasy jeszcze w ten śliczny daszek Wpakujesz. Co do deskowania to deskowaliśmy, zawsze to pewniej niż "jakaś tam dziwna membrana". Jak padał deszcz, a dachówki jeszcze w 100% nie były położone, to było to już szczelne pokrycie. Dach skończyliśmy dosłownie w sobotę. Kupa kasy, nie do pomyślenia. Polecam miedzdo okuć kominów - moi cieśle już mieli parę dachów, z których zrywali okucia kominowe wykonane taśmą.

Ostrzegam wszystkich przed stosowaniem gówna (inaczej nie można nazwać ) tzw. membran dachowych wysokoparoprzepuszczalnych. Jak ktoś chce zobaczyć jak to badziewie wygląda po czterech latach od położenia to zapraszam na mój strych. Aż boję się myśleć co jest w miejscu gdzie leży wełna ocieplająca poddasze. Pewnie jeszcze ze dwa sezony i czeka mnie remont poddasza bo to gówno całkiem się rozsypie. I nie wciskajcie mi zaraz kitu o niewłaściwej technologi układania bo była właściwa. Dowodem na to jest fakt iż od stony północnej dachu z membraną nic się nie dzieje, za to od południa sypie się jak diabli. Więc moi mili płyta OSB (lub dechy) i na to PAPA Pozdrawiam wszystkich, współczuję tym którzy wpadli z membraną i życze dobrych wyborów tym którzy mają to jeszcze przed sobą

aha, jeszcze jedno... membrana jest porządnej poniekąd firmy Dorken - Delta Vent żeby nie było że nie chciałem żeby nie było porządnie

• 1 month później...
Cóż może jeszcze za wcześnie na jakieś podsumowania ale widzę że jednak dach z odeskowaniem jest stabilniejszy i nawet dekarz sam sie dziwił ze tak mało osiadł ( był na inspekcji u mnie na budowie bo wstawiał rynny)Bądz co bądz leży na dachu chyba ze 12 ton tej dachówki

Ja bym deskował. Też zastanawiałem się czy deskować mimi iż planyję blachodachówkę. W końcu postanowiłem zadeskować i zapapować, a resztę później np. za 2 latka. Deskowanie jeszcze nikomu nie zaszkodziły, mogę tylko pomóc.

Pozdrawiam

Grzegorz

Ja bym deskował. Też zastanawiałem się czy deskować mimi iż planyję blachodachówkę. W końcu postanowiłem zadeskować i zapapować, a resztę później np. za 2 latka. Deskowanie jeszcze nikomu nie zaszkodziły, mogę tylko pomóc.

Pozdrawiam

Grzegorz

ja tez deskowalem . na deski dobra papa , bo dachowka dopiero za kilka lat . jak bede mial calosc . bedzie orginalna z warmi . :lol:

http://pslawomir.photosite.com/

My PhotoSite -- created with PhotoSite

Cóż, do tej pory w wątku zdecydowana przewaga deskowania :roll:

Ja też odeskowałem. A co...

Argument przeciwników deskowania pod tytułem "bo niepotrzebne koszty" uważam za śmieszny, ponieważ oszczędności rzędu 1k-2k zł w stosunku do ciężaru inwestycji są znikome...

A membranom nie ufam. 8)

tez deskowałam, mam wieksze poczucie....hmm bezpieczenstwa :roll:

• 1 month później...

Generalnie wszyscy są za deskowaniem, ja w sumie też. Tylko na dobrą sprawę jak się zastanowić to nikt nie jest w stanie podać argumentu który przypieczętowałby decyzję a odpowiedzi w stylu "zwiększa to poczucie bezpieczeństwa" jakoś do mnie nie trafiają. :roll: Rozmawiałem ze znajomymi którzy nie deskowali i twierdzą że teraz by deskowali, jednak na pytanie dlaczego też nie potrafią odpowiedzieć przekonującą. Jak patrzę na przekroje swojej więźby to czuję się bezpieczenie bez deskowania. Uspokaja mnie również cieśla choć i on twierdzi - deskować!

Po przeliczeniu ile będzie mnie kosztowało deskowanie decyzja była jedna - dobra membrana i dachówka. Na więcej nie ma, gdzieś trzeba ciąć.

Pozdrowienia :-)