dobropol 02.12.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Witajcie, chciałem was zapytać w jaki sposób wykonuję się cyrkulacje na pexach. Widziałem jak to jest robione na rurkach pp, plusem jest to że pętla dochodzi praktycznie pod sam punkt natomiast w przypadku pexow jedyną opcje która widzę to dojście pętli cyrkulacji maksymlanie do rozdzielacza, a jak się to fachowo wykonuje w rzeczywistości ? Widze też że niektorzy łączą rurki pex i pp, np pp do rozdzielaczy potem pexy, albo pexy na c.o. a pp na c.w.u. a wy jakie rozwiązanie polecacie ? dom dwu pietrowy, kotłownia w piwnicy, piec jednofunkcyjny na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.12.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 To nie jest kwestia materiałów, tylko układu instalacji. Jak zrobisz jedną pętlę (u mnie np. CWU idzie do kuchni, potem do jednej łazienki, do drugiej i dopiero cyrkulacją wraca. Czyli jak ktoś używa wodę w ostatniej łazience, to przepływa ona też przez wszystkie poprzednie.Hydraulik namawiał na rozdzielenie i pociągnięcie dwóch nitek - ale wtedy nie ma kontroli nad przepływem. Jedną nitką może iść np. 80% przepływu (bo krótka pętla z małymi oporami) a przez drugą, długą tylko 20%. Wtedy trzeba przewymiarować przepływ - żeby przez dłuższą pętlę szło tyle wody, ile potrzeba. Ale wtedy przez krótszą pójdzie 4x za dużo niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 02.12.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Najlepiej chyba do najdalszego punktu podciągnąć. Jak podepniesz kuchnie na dole to woda predzej do niej poleci, bo do gory do lazienki na przyklad opor bedzie wiekszy a woda idzie tam gdzie ma lżej. Zależy też jaki uklad domu, jak maly zgrabny domek to cyrkulacja chyba nie oplacalna, a jak kuchnia i kotlownia na dwoch osobnych koncach chaupy to trzeba pompe pewnie i uruchomic ta cyrkulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobropol 02.12.2018 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 To nie jest kwestia materiałów, tylko układu instalacji. Jak zrobisz jedną pętlę (u mnie np. CWU idzie do kuchni, potem do jednej łazienki, do drugiej i dopiero cyrkulacją wraca. Czyli jak ktoś używa wodę w ostatniej łazience, to przepływa ona też przez wszystkie poprzednie. Hydraulik namawiał na rozdzielenie i pociągnięcie dwóch nitek - ale wtedy nie ma kontroli nad przepływem. Jedną nitką może iść np. 80% przepływu (bo krótka pętla z małymi oporami) a przez drugą, długą tylko 20%. Wtedy trzeba przewymiarować przepływ - żeby przez dłuższą pętlę szło tyle wody, ile potrzeba. Ale wtedy przez krótszą pójdzie 4x za dużo niepotrzebnie. Mam pytanie o techniczne wykonanie tego , rozumiem ze jesli woda ciepla idzie do kuchni potem do lazienek to naturalnie ta nitka musi miec znacznie wieksza srednice zeby uniknąć sytuacji ze odkrecasz wode w kuchni i nagle masz zimna pod prysznicem ? I jak to wykonujesz fizycznie na pexach ? musza byc jakies trójniki jesli np pod umywalka chcesz odbic do punktu i puscic dalej. Wydawalo mi się ze zaletą pexów jest to że nie łączy się po drodze. I stad było moje pytanie, bo na PP to dosyć łatwo zrobić, dajesz trójnik zgrzewasz i siup a jak na pexach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 02.12.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Jak system rozdzielaczowy to od rozdzielacza pex pod każdy punkt, jak szeregowo, tak jak rurami PP to wstawia sie trojnik najlepiej zaciskowy bo skręcany nie jest tak pewny w wylewce, ale najlepiej pexów nie laczyc. A cyrkulacje to rzeczywiście w najdalszym punkcie zlaczyc np. za pomoca pex tzn. zrobic instalacje pp a cyrkulacje tylko pexem i wpiac do pp w scianie pod umywalka na przyklad i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobropol 02.12.2018 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 a co to za zaleta bedzie wtedy zeby cyrkulacje robic na pexie a reszte pp ? czemu juz wszystkiego nie zrobic na pp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 02.12.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Zrób wszystko tylko tak nie do końca Cię zrozumiałem i myślałem, że kombinujesz coś żeby oszczędzić sobie roboty i cyrkulacje zrobić pex skoro nigdzie nie będzie łączeń w podłodze. Rób jak uważasz : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts