dfg 02.12.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Witajcie szanowni Forumowicze. Czy jest możliwe/ma sens wykorzystanie niewielkiego panelu foto 250-300W do permanentnego podsuszania pomieszczenia? Panel na dachu > kabel > farelka samochodowa na 12 lub 24v ok. 250W. Co ogrzeje "to moje" To w ogóle zadziała, czy bujam w oblokach? I jeśli to zadziala, to czy wystarczy jakiś używany panel z internetu, czy jakiś dodatkowy osprzęt? (Przecież stałe parametry zasilania nie są wymagane, to tylko grzalka i wiatraczek). Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.12.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Tak nie osuszysz. Żeby osuszyć, trzeba wilgoć zabrać. Tak tylko ogrzejesz powietrze i pozwolisz odparować większej ilości wody - efekt żaden.Klimę zamontuj. Do tego zadania może być nawet przenośna mieląca powietrze wewnątrz (nie wyrzucająca nic na zewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dfg 02.12.2018 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Dziekuję za szybką odpowiedź. Może niedokladnie napisałem: tam nie ma grzyba, wody itd. Tam sytuacja jest dobra, ale delikatnie czuć wiekszą wilgotność. Czy na taki nie ekstrmalny przypadek ten mój system zadziała? Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam. P.S. pomieszczenie bardzo małe- 8-10m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.12.2018 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 W lato myślę że to się sprawdzi w okresie listopad - marzec nie będzie to miało większego sensu panel da minimalną moc około 25-40W co wu ogrzewać. Wilgoć po podgrzaniu pomieszczenia trzeba będzie odparować np. otwierając okno, drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.12.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Nie lepiej zbudować kolektor powietrzny? może służyć jako nawiew powietrza i ogrzewanieNajprosciej jakaś skrzynia z czarną szmatą, szybą i dwie dziury wentylator i proste sterowaniehttps://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1776791.htmlhttps://www.google.com/search?q=kolektor+powietrzny&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiqsYLRzIPfAhVO3qQKHRzWBwAQsAR6BAgEEAE&biw=1920&bih=925 Edytowane 3 Grudnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.12.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Owszem kiedy jest słońce kanał powietrzny z odpowiednio spreparowanych puszek po piwie daje radę zrobiłem kiedyś taki 1,9x1m dawało radę puki świeciło słońce później należało zamontować jakiś mechanizm aby wyłączył wieczorem wiatrak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.12.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ja ma zwykły termostat z Chin za parę złotych i używany wentylator DC(ok 200m3/h) Podłączony pod aku robi się samo. Zwykłą skrzynka z czarną szmatą koło 3m2 mam tego przy -7 na zewnątrz pobierało z garażu +10 oddawało +30-40*C.Jak ma robić przy okazji za wentylacje to powietrze musi pobierać z zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dfg 04.12.2018 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Dzięki za wszystkie odpowiedzi, zwłaszcza za pomysł z kolektorem powietrznym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts