Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie ścian co wybrać suporex czy silke

Recommended Posts

Witam wszystkich!

chciałbym dowiedzieć się co będzie lepszym materiałem suporex 24cm czy silka n24, chodzi mi głównie o to, aby dom był ciepły i tani w ogrzewaniu, ale zależy mi również na tym, aby nie było wilgoci ani pleśni. Silikat wiem, że sobie z tym poradzi, a gazobeton słyszałem, że nie bardzo i czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu przy suporeksie. Na hałasie z zewnątrz(akustyce) mi nie zależy, bo to bardzo cicha okolica i bardzo słaby ruch. Dom będzie miał 116 m2 użytkową, będzie to parter z użytkowym poddaszem(https://projekty.muratordom.pl/projekt_o-swicie,2691,0%2C0.htm) Ogrzewanie będzie gazowe, a ocieplenie chcę dać 20 cm, styropianu grafitowego. W domu ogrzewanie parteru raczej całość podłogówka na górze kaloryfery. Fundamenty chcę też dobrze ocieplić, ale dokładnie jeszcze nie wiem jaką grubością. Prosiłbym o jakąś dobrą radę, bo mam ogromny problem dowiedzieć się czegoś na temat domów wybudowanych z silikatów, bo u nas nikt z tego materiału nie ma wybudowane domu, a większość buduje z suporexa i z tego co wiem to nie narzekają na ten materiał użytkownicy domów. Nie mam kogo się zapytać, kto ma dom z silikatu i dowiedzieć się na temat ogrzewania,ile go wychodzi i czy poleca z tego robić.

Jak zamierzasz nie ocieplać styropianem to jednak suporex ma niższą przenikalność cieplną. :)

Zdajesz sobie sprawę jak bardzo źle zostało zadane to pytanie?

Przede wszystkim - na jaki materiał nośny ścian przeliczona została konstrukcja budynku?

Jeśli budujesz ścianę dwuwarstwową to wybieraj materiał tańszy na ściany nośne, o ile nie zależy ci na specjalnych właściwościach materiału (jak wspomniana przez ciebie akustyka).

Witam wszystkich!

chciałbym dowiedzieć się co będzie lepszym materiałem suporex 24cm czy silka n24, chodzi mi głównie o to, aby dom był ciepły i tani w ogrzewaniu, ale zależy mi również na tym, aby nie było wilgoci ani pleśni.

Główna róznica między gazobetonem (np. supreks) a silikatami to wytrzymałość. Gazobeton to miękki materiał (łatwo się buduje), więc bloczek na ścany nośne ma te 24cm, natomaist z silki możesz postawić z bloczka 18cm - do przemyślenia z architektem.

Czy dom jest ciepły zależy od tego jakie jest ocieplenie (styropian) a nie ściana nośna - w dzisiejszych czasach materiał na sciany ma drugorzędne znaczenie.

A żeby nie było wilgoci i pleśni to głownie zależy od sprawnej wentylacji (najlepiej wentylacja mechaniczna z rekuperatorem), a po części od jakości wykonania (mostki termiczne).

[...]a po części od jakości wykonania (mostki termiczne).

Pamiętaj o mostku ściana-fundament. Jeśli dom jest na płycie to niema tematu. Natomiast na klasycznym fundamencie znacznie lepiej wychodzi się na użyciu betonu komórkowego zamiast silki. Jest co prawda coś takiego jak isomur ale on kosztuje krocie... i ma parametry izoalcyjne znacznie gorsze niż bk

Pamiętaj o mostku ściana-fundament. Jeśli dom jest na płycie to niema tematu. Natomiast na klasycznym fundamencie znacznie lepiej wychodzi się na użyciu betonu komórkowego zamiast silki. Jest co prawda coś takiego jak isomur ale on kosztuje krocie... i ma parametry izoalcyjne znacznie gorsze niż bk

Zgadza się. Pamiętam o tym, bo zamierzam budować z silikatów na tradycyjnej ławie i mam tu zagwozdkę. Widziałem u niektórych forumowiczów, że w takiej sytuacji pierwszą warstwę dają z pustaka ceramicznego (nawet zasypanego perlitem). Przy BK mniej takiego kombinowania, ale silka ma dla mnie więcej zalet (wąska działka więc fajnie, że ścainy mogę mieć ceńsze bo zyskuję m2).

Też mam dom z silikatów (na płycie) i ten materiał wybrałam właśnie dlatego, że mogłam mieć cieńsze ściany.

Wiec porównywać jest lepiej BK 24 vs silkat 18

Bo jak się weźmie silikat grubości 24 to wyjdzie drożej.

To buduj z silki i pierwszą warstwę zrób z ceramiki żeby zredukować mostek. Czy ten perlit cos daje? Sam nie wiem. Nie do końca jestem przekonany. Można sie pobawic bo to dużo nie kosztuje.

Perlit lubi łapać wilgoć - kto miał z nim styczność to wie i o tym należy pamiętać.

To buduj z silki i pierwszą warstwę zrób z ceramiki żeby zredukować mostek. Czy ten perlit cos daje? Sam nie wiem. Nie do końca jestem przekonany. Można sie pobawic bo to dużo nie kosztuje.

I właśnie tak zrobię - pierwsza warstwa z ceramiki. Ale z perlitem to nie wiem jeszcze, choć w teorii warto.

Znalazłem, gdzie o tym czytałem.

Oto link do dziennika

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?331684-Dom-w-Kansas-na-przek%C3%B3r-wszystkim-spr%C3%B3buje-wybudowa%C4%87-za-200-tys/page4

Ja tam Asoltowi uwierzyłem na słowo i perlit dałem, choć po jego wyliczeniach wyszło że perlit oszczędzi mi jakiś 800 kWh za rok( podał mi to telefonicznie na tabelkę się nie doczekałem)to ciężko mi w to uwierzyć że taka zmiana da tyle oszczędności.

Skoro tyle osób zleca mu OZC i jeszcze nikt nie zarzucił mu pomyłki a raczej fakt że każdemu dom pali mniej niż wyliczył tzn że wie co robi.

Jego wskazówki będą mnie kosztowały ok 2500 zł więc przy całej budowie to jest ok 1% kosztów a zeszliśmy z 8000 kWh rocznie na 6400.Mnie ten wynik całkowicie zadowala.