Krzysiek90 05.12.2018 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Ja z kolejnym pytaniem. Okazuje się, że działka ma niewielki spadek (tak jak na obrazku, jest to przekątna działki. Punkt 3 to poludniowozachodnia czesc dzialki, punkt 1 to pólnocnowschodnia). Na dlugości około 25 metrów róznica 75 cm. Spadek kieruje się w stronę pólnocnowschodnią. Droga do dzialki od wschodu. Dom mialby stac na ternie objetym pu ktem 1 i 2, punkt 3 to ogród. Czy ten spadek będzie stwarzał jakieś duże problemy przy adaptacji projektu gotowego i budowie domu? Jak sobie z tym poradzić? Ps. Co ogolnie sądzicie o warunkach geologicznych? Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Krzysiek90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Warunki gruntowe typowe dla większości obszarów Polski. Spadek jest od wjazdu? czyli nie grozi ci zalewanie woda z drogi w czasie deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.12.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Tylko nie "utop" domu z drugiej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek90 05.12.2018 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Tylko nie "utop" domu z drugiej strony Mógłbyś rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem? W sensie że woda deszowa będzie splywac z potencjalnego ofrodu na dom? Droga idzie wraz ze spadkiem z południa na pólnocny-wschód. Poza tym w drodze kanalizacja burzowa, więc jeśli dobrze myślę woda z dzialki będzie spływala na drogę. Czy taki spadek nalezy jakoś wyrównać? Nawozić jakiś grunt? (Tylko czy mozna na gline nawozić grunty które przepuszczaja wodę?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.12.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Najbardziej zaniżone miejsce domu w stosunku do gruntu , aby było te 20 cm na gruntem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek90 05.12.2018 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 No wlasnie dom bedzie stal na polnocy dzialki (zeby taras byl od poludnia), czyli tam gdzie zwieksza sie spadek. Jak najlepiej rozwiazac ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.12.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) No wlasnie dom bedzie stal na polnocy dzialki (zeby taras byl od poludnia), czyli tam gdzie zwieksza sie spadek. Jak najlepiej rozwiazac ten problem? Moim zdaniem ( i ja tak zrobiłem ) tam gdzie grunt idzie do góry tam , twój punkt zero powinien być nad gruntem czyli adekwatnie po przeciwnej stronie domu będziesz miał jakieś schodki do domu . Edytowane 5 Grudnia 2018 przez toommm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Albo wyprofilować działkę w okolicach domu na równo a z nadmiaru ziemi usypać pagórki w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.12.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Albo wyprofilować działkę w okolicach domu na równo a z nadmiaru ziemi usypać pagórki w ogrodzie. Ale robić za domem skarpę ?? ja bym tak nie zrobił , no ale nie mnie ma się podobać ,, w każdym razie ma kolega co najmniej dwa wyjścia z sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 05.12.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Ja mialem podobnie. Lekki spad na działce. Z tym, że u mnie droga wjazdowa była w najwyższym położeniu. Punkt zero podniosłem do drogi, i tak od drogi kopaliśmy pod fundament, a po przeciwnej stronie w zasadzie tylko zdjeta warstwa wierzchnia ziemi i na tym ława od razu. Wyjście z salonu przez drzwi tarasowe mam jakieś 1.2 m nad gruntem i muszę zrobić kilka stopni aby zejść do ogrodu. Dom wokoło musiałem obsypać. Byłem sceptycznie nastawiony do tego pomysłu, ale takie zejście naprawdę fajnie wygląda. Dom nie jest utopoiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek90 05.12.2018 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Ja mialem podobnie. Lekki spad na działce. Z tym, że u mnie droga wjazdowa była w najwyższym położeniu. Punkt zero podniosłem do drogi, i tak od drogi kopaliśmy pod fundament, a po przeciwnej stronie w zasadzie tylko zdjeta warstwa wierzchnia ziemi i na tym ława od razu. Wyjście z salonu przez drzwi tarasowe mam jakieś 1.2 m nad gruntem i muszę zrobić kilka stopni aby zejść do ogrodu. Dom wokoło musiałem obsypać. Byłem sceptycznie nastawiony do tego pomysłu, ale takie zejście naprawdę fajnie wygląda. Dom nie jest utopoiony. Yhm... to rozumiem, ale co jesli droga jest w najnizszym punkcie? Nie chce piwnicy, a poza tym spadek jest chyba za maly. Chyba tak jak mowi toomm schodki do domu, ale zostaje tez sprawa garazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Ale robić za domem skarpę ?? ja bym tak nie zrobił , no ale nie mnie ma się podobać ,, w każdym razie ma kolega co najmniej dwa wyjścia z sytuacji. Jaka to będzie "skarpa'? 50 cm? Sporo ludzi w górach tak ma i jakoś nie przeszkadza im się budować. Przynajmniej będzie miał bardziej zaciszny taras. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 06.12.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Czy ten spadek będzie stwarzał jakieś duże problemy przy adaptacji projektu gotowego i budowie domu? Jak sobie z tym poradzić? Ps. Co ogolnie sądzicie o warunkach geologicznych? [ATTACH=CONFIG]422789[/ATTACH] Tak jak ktoś już wspomniał, dopilnuj aby poziom zero (czyli poziom gotowej podłogi w domu po której chodzisz) w miejscu gdzie poziom gruntu jest najwyżej, był min 20-25 cm powyżej poziomu tego gruntu. To oznacza, że po przeciwnej stronie domu będziesz musiał sobie wyrównać teren dosypując więcej ziemi, lub utowrzyć jakaś mała skarpę lub łągodny spad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 06.12.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 To niewiele pomoże, jeżeli tereny są mało przepuszczalne. Tak, czy srak, będzie woda stać. A po nawiezieniu nowego gruntu będzie jeszcze gorzej - czyli błoto.Ja bym tam ziemi nie dosypywał, tylko pomyślał, jak odprowadzić wodę po bokach budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 12.12.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 jak odprowadzić wodę po bokach budynku. Do tego służy drenaż opaskowy wokół budynku. Ja też mam glinę, drenaż zrobiłem samemu, koszt tej imprezy nie jest duży, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek90 06.01.2019 01:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Do tego służy drenaż opaskowy wokół budynku. Ja też mam glinę, drenaż zrobiłem samemu, koszt tej imprezy nie jest duży, I sprawdza sie ten drenaż? Woda nie stoi? Mamy przy działce kanalizację deszczową, więc mam nadzieje, ze woda nie będzie AŻ takim problemem... Tak w ogóle geotechmicy określili warunki gruntowo-wodne jako korzystne i proste. Czyli ta glina nie jest wcale taka zła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts