Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napowietrzne przylącze energ. nad moją działką bez wpisu w kw.

nowa7

Recommended Posts

Tak jak w tytule okazało się, że żadne z mediów przechodzące przez naszą działkę nia ma wyszczególnionej słuzebności w kw działki. Tutaj chce się skupić na .samym przyłączu energ. które biegnie od słupa na ulicy do słupa na działce sąsiada przez naszą działkę zmniejszając możliwość jej zagospodarowania . Rzecz w tym , że chce się pod tą linią wybudować, od lini do krawędzi dachu byłoby 3,4 metry (parterówka), energetyka u nas (z tego co wiem od projektanta) życzy sobie w rzucie poziomym min 1m od krawędzi okapu (chyba jesli bedzie uzgodnienie z energetyką to sie nie czepią w starostwie przy pnb) .

I teraz pytanie jak to ugryzć, najlepiej by bylo gdyby pozwolili mi się pod tą linią wybudować a ja bym się nie czepiała tej slużebności tylko czy oni na to pójdą i jak ich do tego zmusić.

W przeciwnym razie zostaje mi isc do sądu zeby a) mi ten słup u sąsiada przesunęli (słup jest ich), b ) wykonali przyłącz do sąsiada podziemny.

Linia istnieje mniej niz 30 lat, więc nie ma mowy o zasiedzeniu.

Zgodę w formie pisemnej udzialałeś? Nie? To precz z drutami! W ramach ugody i nie żadania regresu w opłacie za bezumowne korzystanie z twojego gruntu

za ostanie pięć lat (rzut linii na mapę i ogranicznie prawa włąsności w użytkowniu) może wykonają ci przyłącze do ZK na granicy twojej działki. Ciśnij !!

Działkę mam od pół roku, więc to żądanie 5 lat wstecz nie przejdzie, nie wiem czy wcześniej była jakaś umowa ale się dowiem. Niemniej jednak nawet gdyby była to nie ma (chyba) skutków prawnych jeśli nie ma wpisu w kw. Przyłącze było robione około 20 lat temu. Słup już raz był przesuwany na wniosek sąsiada.

Dzięki Bertha za odpowiedz. Pod linią mi wychodzi punktowo narożnik domu i to tak ledwie ledwie, jeśli będę musiała sie odsunąc to o około 1,5 metra do tyłu, na razie z rozmowy z projektantem wynikło, że może nawet z energetyką nie być takiego problemy co w starostwie przy pnb się tego czepią.