Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w projekcie mieszkania - potrzebuję porady

Kudlaty1990

Recommended Posts

Na początku chciałbym się przywitać z członkami forum, jako że jest to mój pierwszy post :)

Kupuję mieszkanie i mam możliwość przeprojektowania wnętrza, chciałbym się poradzić osób z doświadczeniem w projektowaniu.

Załączam plan mieszkania.

W skrócie opowiem nad jakimi zmianami się zastanawiam.

1. Łazienki - Nie potrzebujmy dwóch dużych w pełni wyposażonych łazienek. Nie chcemy mieć prysznica tylko dużą wannę z deszczownicą i prysznicem i parawanem nawannowym. Zastanawiam się czy łazienki na dole nie zmniejszyć do rozmiaru toalety (ubikacja i zlew, ewentualnie pralka), powiększając salon a zwiększyć łazienkę na górze kosztem pokoju 3.

Pytanie pierwsze - czy przestrzeń o którą powiększony będzie salon da się sensownie wykorzystać, czy po prostu skończy się tylko na tym, że salon będzie szerszy i telewizor który prawdopodobnie byłby na ścianie oddzielającej salon od łazienki będzie dalej od sofy. Nie wiem czy ma to znaczenie ale dodam, że duże okno w salonie jest przesuwne, nie rozwieralne.

Pytanie drugie - czy przesuwając ścianę górnej łazienki "wgłąb" pokoju 3 spowoduje, że łazienka będzie bardziej funkcjonalna czy tylko, że będzie bardziej przestronna? I czy nie spowoduje to, że pokój 3 będzie zupełnie niefunkcjonalny?

Czy może usunąć wnękę na prysznic i tym samym powiększyć pokój 1?

W obecnym projekcie salon ma szerokość 352cm, łazienka na dole 220cm(szersza we wnęce na prysznic) a długość od okna do drzwi 244cm, pokój 3 szer. 274cm (364cm do ramy drzwi), łazienka na górze szer. 211cm, długość od okna do drzwi 272cm.

A może kompletnie inne rozwiązanie - zrobić bardzo dużą łazienkę na dole przesuwając ścianę po lewej stronie o 130cm w stronę pomieszczenia gospodarczego, kosztem powierzchni "komunikacji" (wtedy drzwi wejściowe do pokoju 1 zrobiłbym z korytarza wejściowego), łazienka miałaby 8,86m2, a zmniejszyć łazienkę na górze zwiększając przy tym pokój 3?

2. Okna w łazience są do samej ziemi - czy to znacząco wpłynie negatywnie na funkcjonalność łazienek i możliwość zagospodarowania przestrzeni? Pomyślałem np., że gdyby udało się wstawić krótsze okno, byłaby możliwość wstawienia długiej wanny wzdłuż ściany z oknem, tak żeby wchodziła pod okno.

3. Wnęka wzdłuż drzwi wejściowych w korytarzu jest głęboka tylko na 40cm. Czy przesunięcie ściany wgłąb pokoju 1 o 20cm tak, żeby wnęka była głębokości 60cm pozwoli mi wstawić w korytarzu zabudowaną szafę z przestrzenią na powieszenie kurtek (tak żeby rurka na wieszaki biegła wzdłuż ściany), czy byłaby potrzeba przesunąć ścianę jeszcze bardziej?

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i porady, dziękuję!

mieszkanie.jpg

Okno do ziemi w łazience ma sens, jeśli nie trzeba będzie go wiecznie zasłaniać, bo sąsiedzi lub goście w ogrodzie nie mają wglądu kto siedzi na sedesie :)

Górna łazienka jest rudna do zaaranżowania.

Jak chcesz rozplanować sypialnie? Gdzie dzieci, gdzie wy?

My w sypialni na górze, w pokoju 2. Chcemy tam wstawić tylko duże łóżko, szafki nocne i niedużą komodę naprzeciwko łóżka.

Dzieciaków jeszcze nie ma i narazie jeszcze nie planujemy :)

Jeżeli chodzi o pokój 3, tam myśleliśmy żeby wstawić zabudowaną szafę i rozkładaną kanapę dla gości.

Pokój na parterze prawdopodobnie stanie się pokojem hobbistycznym dla naszej dwójki. Miał być stół bilardowy ale jednak pokój okazał się troszkę za mały :(

Ale jestem otwarty na sugestie i porady, to jest moje pierwsze mieszkanie, które będę urządzał.

Dzięki! :)

W tej sytuacji, niech goście śpią w pokoju hobbystycznym a na piętrze zróbcie sobie master bedroom

Jako pierwsza zrobiłabym przeróbkę pieca gazowego i przeniosła go na parter.

Edytowane przez Elfir

Proponuje taki układ sypialni:

d14925dbf61c36b4gen.jpg

w ciemnym kącie garderoba. Z połączenia dwóch pokoi sypialnia z kącikiem do pracy lub toaletką.

Wejście do łazienki przeniesione, aby łazienka była bardziej foremna.

Wydzielone małe pomieszczenie z piecem CO (w takim układzie musi być kondensacyjny) i pralką, osłonięte od sypialni suwanymi drzwiami.

• 4 weeks później...