Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Używana ,gruntowa pompa ciepła. Warto?

Dulin7

Recommended Posts

Gość TwojPan
Witam. Pytanie jest takie na co zwrócić uwage kupując używaną pompę ciepła? Na popularnym serwisie aukcyjnym jest trochę tego sprzętu niby z instrukcją i jakąś tam gwarancją np viessman. Gdyby uznać że w takiej pompie paść moze sprężarka to itak się oplaca.

Pozdrawiam.

Lepiej nie zwracać wcale uwagi i omijać z daleka.

Jeśli już bardzo chcesz taki używany (nie wiadomo jak) sprzęt, to mocno zwróć uwagę na tę "jakąś tam" gwarancję. Gwarancja na używany sprzęt, to zwykle żadna gwarancja.

Czytaj warunki gwarancji. Wątpię, żeby powtórny montaż przez nieautoryzowany serwis (albo i autoryzowany) nie pozbawiał gwarancji.

I sprawdziłbym dostępność części i doświadczonego z takim modelem serwisu. Żeby się nie okazało, że jak coś zacznie świrować to nikt nie będzie wiedział dlaczego, bo model w Polsce nie był sprzedawany i nikt go nie zna i części (w tym indywidualna elektronika) i oprogramowanie nie do zdobycia.

Myślę,że gwarancja to jest raczej rozruchowa. Nikt chyba nie myśli ze na 5 czy ileś tam letni sprzęt dostanie gwarancję chocby na rok. Tak jak z samochodem kupując używany moze on się rozleciec za miesiąc a można pojezdzić kilka lat robiąc rzeczy eksploatacyjne. I tu właśnie pytanie ktore pompy brac pod uwagę pod względem ewentualnej naprawy . Np taki viessmann chyba raczej nie jest firmą krzak i cześci da sie kupic i to serwisowac. Z tego tez wzgledu(serwis)nie biore pod uwage uzywanych pomp powietrze woda. A taka uzywka gruntowa nawet gdyby trzeba bylo wymienic sprezarke to koszt wyjdzie na poziomie nowego meetinga. Np uzywanego auta z klima raczej nikt sie nie boi gdzie klima w aucie pracuje w duzo gorszych warunkach niz pci.

Pozdrawiam

Nikt chyba nie myśli ze na 5 czy ileś tam letni sprzęt dostanie gwarancję chocby na rok.

Jak nie ma gwarancji, to jest rękojmia. Standardowo dwa lata.

Art. 568. § 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Jak nie ma gwarancji, to jest rękojmia. Standardowo dwa lata.

Art. 568. § 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Przepisy swoje a rzeczywistość swoje. W praktyce jak komus sie auto zepsuje po roku od zakupu to jest z tym sam poza tym aby usterke podciagnac pod rekojmie musialbys udowodnic ze sprzedajacy wiedzial o niej w chwili sprzedazy i zostala ona przez niego ukryta. Ale odbiegamy od tematu. Patrzac na warunki pracy to pompe porownalbym bardziej do lodowki niz do klimy w aucie. Jak wiemy stare lodowki dzialaly po 20-30 lat bez problemu, nowe przez wzglad na elektronike moga pasc i po 2 latach. Podsumowujac najlepiej byloby kupic uzywana pompe polskiego producenta poniewaz te pompy budowane sa z ogolnie dostepnych i masowo produkowanych komponentow jednak jakos niebardzo pojawiaja sie na rynku wtornym. Po aukcjach widac ze sporo jest pomp viessmana serii vitocal i stiebel jakies modele.

Pozdrawiam.

Przepisy swoje a rzeczywistość swoje. W praktyce jak komus sie auto zepsuje po roku od zakupu to jest z tym sam poza tym aby usterke podciagnac pod rekojmie musialbys udowodnic ze sprzedajacy wiedzial o niej w chwili sprzedazy i zostala ona przez niego ukryta. Ale odbiegamy od tematu. Patrzac na warunki pracy to pompe porownalbym bardziej do lodowki niz do klimy w aucie. Jak wiemy stare lodowki dzialaly po 20-30 lat bez problemu, nowe przez wzglad na elektronike moga pasc i po 2 latach. Podsumowujac najlepiej byloby kupic uzywana pompe polskiego producenta poniewaz te pompy budowane sa z ogolnie dostepnych i masowo produkowanych komponentow jednak jakos niebardzo pojawiaja sie na rynku wtornym. Po aukcjach widac ze sporo jest pomp viessmana serii vitocal i stiebel jakies modele.

Pozdrawiam.

W pełni zgadzam się z przedmówcą - prosta polska pompa ciepła, którą w razie w ... będzie można szybko i w miarę tanio naprawić.

Na portalu ogłoszeniowym na O.. jest do sprzedania nawet taka pompa ciepła bodajże o mocy 11kw w cenie 3500 zł.:D sprawdzonego polskiego producenta

aby usterke podciagnac pod rekojmie musialbys udowodnic ze sprzedajacy wiedzial o niej w chwili sprzedazy i zostala ona przez niego ukryta.

Nieprawda. Jak wiedział, to i za pięć lat możesz ścigać. Ważne, że usterka wynika z wady rzeczy - sprzedający nie musiał o niej wiedzieć.

Jak wiemy stare lodowki dzialaly po 20-30 lat bez problemu, nowe przez wzglad na elektronike moga pasc i po 2 latach.

Nie. Przyczyna jest inna. Kiedyś robiło się sprzęt porządnie. Teraz tyle, żeby wytrzymał czas gwarancji. Byle taniej. Pewnie, że i kiedyś, i teraz można było trafić na egzemplarz czy konstrukcję wadliwą i psującą się na okrągło, jak i niezniszczalny. Ale co do zasady teraz blaszki cienkie, parametry wyżyłowane itd. Cięcie kosztów. Bo kto kupi drogi sprzęt? Trzeba ceną zdobywać rynek. I ci, co robili solidniejszy sprzęt albo przestali, bo nie mogli sprzedać, albo zbankrutowali. Ewentualnie zostawili w ofercie - raz na tysiąc trafi się klient, to sprzedadzą coś premium, ale wszyscy kupują "basic".

W pełni zgadzam się z przedmówcą - prosta polska pompa ciepła, którą w razie w ... będzie można szybko i w miarę tanio naprawić.

Na portalu ogłoszeniowym na O.. jest do sprzedania nawet taka pompa ciepła bodajże o mocy 11kw w cenie 3500 zł.:D sprawdzonego polskiego producenta

Mozesz podrzucic linka?

Kaizen, masz cos pomocnego do powiedzenia dot zakupu uzywanej pompy?Jezeli tak to prosze. Watku dotyczacego jak to kiedys robilo sie dobre a teraz cienkie blaszki nie ciagnijmy bo to kazdy wie jednak dzisiejszy sprzet nie pada przez ta cienka blaszke a glownie przez ogrom elektroniki ktora to juz nad wszystkim musi czuwac i niedlugo to wepchna ja nawet do spluczki w kiblu zeby monitorowala na bierzaco poziom i temperature wody w zbiorniku:) Co do rekojmi to dobrze wiadomo ze prawo swoje a rzeczywistosc swoje.

Pozdrawiam

mam takie same zdanie w tej kwestii

Dulin7 - chyba o to chodzi

https://www.olx.pl/oferta/pompa-ciepla-ppc-CID628-IDxDkVh.html#cff38bcfc3;promoted

Edytowane przez JTKirk

Kaizen, masz cos pomocnego do powiedzenia dot zakupu uzywanej pompy?Jezeli tak to prosze.

Nie, nie warto. Chyba, że jesteś specem i jesteś w stanie taki sprzęt sam serwisować i naprawiać albo kupisz dwa i w razie W nie będziesz miesiąc marzł i morsował szukając kogoś, kto będzie potrafił naprawić, tylko sam wymienisz.

To nie tylko kasa - to przede wszystkim bezpieczeństwo.

Elektronika jest trwała. Co najwyżej tandetne kondensatory elektrolityczne padają.

Chyba, że jest to kontrolowane postarzanie. Właśnie kilka dni temu flashowałem trzeci raz kartę SD (tę samą - nie wymieniałem) w piekarniku Amica. Pierwszy raz padła na gwarancji i wymienili mi cały moduł (nie wiadomo po co). Piekarnik ma jakieś 7 lat. Chyba coś im nie wyszło, bo nie wytrzymuje 2 lat. Przypadek?

mam takie same zdanie w tej kwestii

Dulin7 - chyba o to chodzi

https://www.olx.pl/oferta/pompa-ciepla-ppc-CID628-IDxDkVh.html#cff38bcfc3;promoted

Ciekawa propozycja tylko chyba do mojego domu troche za mocna. Szukalbym czegos ok 6 kw. A co myslicie o tych viessmanach ?moga byc jakies problemy z serwisem?pompy vitocal 200g sa chyba nadal w sprzedazy nawet wygladem sie zbytnio nie roznia.

Pozdrawiam

Dulin7 - ciężka decyzja...odnośnie tego co napisał Kaizen

Nie, nie warto. Chyba, że jesteś specem i jesteś w stanie taki sprzęt sam serwisować i naprawiać albo kupisz dwa i w razie W nie będziesz miesiąc marzł i morsował szukając kogoś, kto będzie potrafił naprawić, tylko sam wymienisz.

To nie tylko kasa - to przede wszystkim bezpieczeństwo.

Elektronika jest trwała. Co najwyżej tandetne kondensatory elektrolityczne padają.

Chyba, że jest to kontrolowane postarzanie. Właśnie kilka dni temu flashowałem trzeci raz kartę SD (tę samą - nie wymieniałem) w piekarniku Amica. Pierwszy raz padła na gwarancji i wymienili mi cały moduł (nie wiadomo po co). Piekarnik ma jakieś 7 lat. Chyba coś im nie wyszło, bo nie wytrzymuje 2 lat. Przypadek?

Kupowałem podobny model, innego producenta. Mam ją ponad 8 lat. Przez te wszystkie lata, była jedna awaria - po burzy padł czujnik zaniku fazy. Wymieniłem i tyle. Te modele raczej nie są postarzane. Sam zresztą oceń - kolega trochę później kupił trochę mocniejszy model do samodzielnego montażu, rozebrał i pocykał fotki.

Zerknij - wydaje mi się, że to są porównywalne konstrukcje

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172592-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopol-System&p=4974514&viewfull=1#post4974514

Jak faktycznie jest dla ciebie za duża...to szukaj dalej...wydaje mi się jednak, że używkę o mniejszej mocy możesz mieć problem kupić, bo kiedyś z obliczeniami ludzie byli bardziej na bakier, a inna rzecz, że budowane wtedy domy miały większe zapotrzebowanie na CO.

(...) Podsumowujac najlepiej byloby kupic uzywana pompe polskiego producenta poniewaz te pompy budowane sa z ogolnie dostepnych i masowo produkowanych komponentow jednak jakos niebardzo pojawiaja sie na rynku wtornym. (...)

Skoro PC działa prawidłowo i grzeje chałupę, to najwyraźniej jej użytkownik nie widzi powodu by ją wymieniać.

Jeśli będziesz miał szczęście, to kupisz kilkuletni egzemplarz, w którym:

- wymienniki nie są zapchane jakimś syfem

- sprężarki nikt wcześniej nie próbował "zamordować" (warunkami pracy)

- ilość czynnika jest właściwa (układ chłodniczy szczelny)

Po zamontowaniu, taka PC powinna (przynajmniej teoretycznie) pracować bezawaryjnie jeszcze przez wiele lat.

Sam musisz zdecydować jaką sumę zaryzykować.

Zakładam, że znasz ceny produktów krajowych. W tym roku pojawił się tutaj użytkownik, który kupił sobie gruntówkę (Apic), sam wykonał kolektor i za całość zapłacił podobno 18 tysięcy (jeśli dobrze pamiętam).

Wracając do używanych PC, to orientacyjny koszt części:

scroll - od 2,5 do 5 tysięcy

wymiennik - kilkanaście stów

Ważne, aby znać w swojej okolicy jakiegoś chłodniarza. Jeśli będzie taka potrzeba, to napełni układ nowym czynnikiem lub coś wymieni.

Gruntowy on/off ma prosty układ chłodniczy i może mieć proste sterowanie. Jego naprawa dla chłodniarza wielkim wyzwaniem nie będzie.

Tylko ze zubadan to powietrzna pompa i tu chyba duzo zalezy od tego jak ktos to zdemontowal i przechowywal no i do instalacji potrzebny fachowiec. Moim zdaniem przy powietrznych jest wieksze ryzyko zakupu bubla . W pracy zajmuje sie klimami w autach i tam uklad jest bardzo wrazliwy wlasnie na rozszczelnianie i wilgoc ktora wtedy dostaje sie do ukladu. Pompa gruntowa jest prosta w budowie jak cep i mysle ze jak beda dostepne czesci to z serwisem nie bedzie problemu. Zastanawiałem sie tez nad budowa diy ale ryzyko niepowodzenia jest podobne lub wieksze niz przy zakupie uzywki a i koszt pewnie podobny .

Pozdrawiam