Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile mniej wiecej kosztuje fundament i stan 0

krzysiek17-18

Recommended Posts

Każdy projekt trzeba liczyć osobno. Podałeś obrys i przekrój ławy, a to tylko dwie z kilkudziesięciu zależności jakie trzeba wziąć pod uwagę. Np dla dwóch takich samych obrysów koszty mogą się różnić dziesiątkami tysięcy złotych. To przecież logiczne. W skrajnych przypadkach setkami.

Tak ogólnie to można co najwyżej jakieś artykuły poczytać.:

https://kb.pl/porady/koszt-budowy-domu-dokladne-wyliczenia/

https://www.budujemydom.pl/kosztorysy-domow/16742-koszt-budowy-domu

Żeby zrobić dokładne wyliczenia to trzeba kilka godzin. Zlec komuś doświadczonemu, kto nie pominie wyliczenia żadnego z elementów fundamentu...

Albo skseruj z projektu (po kilka razy) rysunki architektury oraz konstrukcji i zacznij rozpisywać na nich wszystko - dodawać, mierzyć, dzwonić i wypytywać o ceny w regionie itd...

Witam dzis dostalem wycene od jednej z firm

Wykop 2000

zalanie ław 3750zł

ściany fundamętowe 3870zł

zasypanie zera 3000zł

kanalizacjia 2000zł

Zalanie płyty 2700zł

izolacja termiczna 2750zł

Moim zdaniem wykop i zasypanie zera to mozno zawyrzone stawki koparke mam za 130 zl h z operatorem i paliwem

Obrys domu 15.5x10

Zapewne dostaniesz odpowiedzi w stylu że 1000 zł dniówka to wcale nie jest dużo, wiedza i fachowość kosztuje, nie licząc narzędzi, dojazdu, ubezpieczenia, składki zus, krus, czynników szkodliwych, niebezpiecznych i takie tam. Myślę że połowę tej ceny to norma. Policzyć 300 zł dniówki za głowę.

Pany, jak pisze "enikan" koszty mogą różnić się baaardzo. Dobrze wiecie o tym, że ławy można lać w grunt (tanio i w miarę szybko) jak i deskować (czas...). Można i zrobić chudziak pod ławę, a można i bez.. Można w końcu ścianę fundamentową postawić na pięciu warstwach bloczków a można i na 11 ale wtedy to już wieniec (czas..) Można te bloczki gruntować, robić wyoblenia, zaprawki i smarować to np. Izoha...em za (czas..) a można improwizować na zwykłym "czarnidle". DOSKONALE WIECIE ŻE JAKOŚĆ KOSZTOWAŁA, KOSZTUJE I BĘDZIE KOSZTOWAĆ. A wszystko to czas, czas, czas a czas to dniówki i kasa.

Nikogo nie bronię ani nie oczerniam. Proponuję jednak autorowi postu na naprawdę dokładne zorientowanie się w temacie, co tak naprawdę kryje się pod tymi kwotami.

A może Ci fachowcy policzyli wszystko z materiałami .. :-) ? Zalewanie ław prawie by się zgodziło (ok. 12 metrów sześciennych * ok. 260 zł / m) = 3 200 zł + 4 godziny roboty z piciem kawy włącznie. Jeśli źle licze, niech Ktoś mnie poprawi :-)

Edytowane przez Bolek10

Jak zastanawiałem się, czy robić ławy czy płytę w bardzo podobnym co do wymiarów domu (ale w obydwie strony jeszcze ławy wewnątrz - czyli po trzy ściany w obydwu kierunkach, a nie tylko po obwodzie) to wykonawca SSO stwierdził, że jak wejdzie na gotową płytę, to obniży cenę swojej robocizny jedynie o 5K zł. Myślę, że chciał mnie zniechęcić do płyty i realnie jego praca warta była 10K zł. Powiedziałbym, że fundament w wersji "solidny basic". Nie wierzę, że ścianie fundamentowej hydroizolacja jest do szczęścia potrzebna (jest dysperbit i folia od wewnątrz, a od zewnątrz folia kubełkowa). Jestem przekonany, że podstawa to porządna, ciągła izolacja na poziomie chudziaka wylanego równo ze ścianą fundamentową (a poniżej - choćby potop). Ławy lane do gruntu, bez chudziaka (dałem się przekonać, że lepiej zamiast chudziaka zrobić ławy 10cm wyższe, bo będzie taniej, mocniej i szybciej, niż zamawianie pompy i chudego a potem wylewanie ław). Szczegóły na początku DB.

Co do całych kosztów - link w sygnaturze przy okazji rozważania ławy vs płyta.

W "wykop" może być wliczone szalowanie deskami. Poza tym, nie napisałeś jaki masz teren, z czego i jakie poziomy.

W "zasyp" może być wliczone utwardzanie (ubijanie). Jeżeli chciałbyś tylko zasypać koparką bez (czasochłonnego) ubijania, to w przyszłości będziesz skuwał wylewki i poprawiał instalacje.

Co do cen, to nikt tutaj nic konkretnego nie napisze, jeżeli nie zobaczy chociażby fragmentów rysunków z projektu (rzut + przekrój). Wiem, że nikt nie chce takiego czegoś publikować, bo prawa autorskie i w ogóle, ale bez spojrzenia na to, nie da się nic wycenić.

Możliwe, że ten kosztorys jest mocno przesadzony, a możliwe, że to przystępna cena. Poproś jeszcze ze dwie inne firmy o wycenę, wtedy więcej zrozumiesz.

PS: Dziwi mnie jeszcze, że w tym kosztorysie który wydaje się być dokładny, nie ma osobno wpisanych "instalacji", czyli np: wpuszczenie rury wodnej, przepustu na przewody elektryczne, rur kanalizacyjnych, uziemienia i ewentualnego odgromienia. Może jest to ujęte w czymś co wypisałeś. Wiem, że na pewno nie są to błahostki, wszystko razem to raczej czasochłonna praca.

Edytowane przez enikan

Oto Forum Muratora w pigułce. Każdy ma taniej, każdy ma lepiej, wszyscy dookoła przepłacają i robią kaszanę, tylko nie ja, bo fundament kopię łyżeczką. Piękne.

Buduję w tym roku i za fundament na ławach ok. 10x16 zapłaciłem 20 tys. za robociznę. Forumowi mędrcy powiedzą że przepłaciłem, a ja wiem, że była to naprawdę dobrze wykonana, profesjonalna robota - bez fuszerek, w zgodzie z projektem, na porządnych materiałach, z ławami w szalunkach itd. Poza tym, tak jak koledzy wyżej wspominają - jest dużo zmiennych wpływających na cenę...

(...) Forumowi mędrcy powiedzą że przepłaciłem, a ja wiem, że była to naprawdę dobrze wykonana, profesjonalna robota - bez fuszerek, w zgodzie z projektem, na porządnych materiałach, z ławami w szalunkach itd. Poza tym, tak jak koledzy wyżej wspominają - jest dużo zmiennych wpływających na cenę...

Zazdrościmy

Dziękuję, ja również się cieszę :) A za materiały z dobrej pÓłki niestety musiałem zapłacić dodatkowo :)

Dobra, inaczej. Cenę za SSO bez dachu miałem z góry ustaloną z wykonawcą. Rozliczaliśmy się zgodnie z podpisaną umową po poszczególnych etapach. Stan zero to było niecałe 30% całej robocizny - to pewnie wynikało z indywidualnego podejścia wykonawcy do rozliczeń. I wyszło to właśnie w okolicach 20 k, a było trochę zabawy - m.in. hydroizolacja typu ciężkiego masą KMB, szalowanie ław, oczywiście kanaliza podposadzkowa itp. itd. Komplet robót od A-Z, wykonanych naprawdę porządnie, bez materiałów. Więc może dlatego mnie te 20 u kogoś innego nie przeraża...