krzysiek17-18 06.12.2018 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Witam mam dom o wymiarach 15.5x10 Lawy 60x40 ile mnie wiecej bedzie kosztowac wyciagniecie tego z ziemi ocieplenie wykopy itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.12.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 A próbowałeś policzyć sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 06.12.2018 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 No tak chodz jest duzo niewiadomych ktorych nie wiem i stad moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 06.12.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Każdy projekt trzeba liczyć osobno. Podałeś obrys i przekrój ławy, a to tylko dwie z kilkudziesięciu zależności jakie trzeba wziąć pod uwagę. Np dla dwóch takich samych obrysów koszty mogą się różnić dziesiątkami tysięcy złotych. To przecież logiczne. W skrajnych przypadkach setkami. Tak ogólnie to można co najwyżej jakieś artykuły poczytać.: https://kb.pl/porady/koszt-budowy-domu-dokladne-wyliczenia/ https://www.budujemydom.pl/kosztorysy-domow/16742-koszt-budowy-domu Żeby zrobić dokładne wyliczenia to trzeba kilka godzin. Zlec komuś doświadczonemu, kto nie pominie wyliczenia żadnego z elementów fundamentu... Albo skseruj z projektu (po kilka razy) rysunki architektury oraz konstrukcji i zacznij rozpisywać na nich wszystko - dodawać, mierzyć, dzwonić i wypytywać o ceny w regionie itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 07.12.2018 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Witam dzis dostalem wycene od jednej z firm Wykop 2000zalanie ław 3750złściany fundamętowe 3870złzasypanie zera 3000złkanalizacjia 2000złZalanie płyty 2700złizolacja termiczna 2750zł Moim zdaniem wykop i zasypanie zera to mozno zawyrzone stawki koparke mam za 130 zl h z operatorem i paliwemObrys domu 15.5x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.12.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Wychodzi prawie 20 tys zł za robociznę fundamentów plus materiały ze 30 tys. Mnie fundament 12x8 m kosztował 40 tys od wykopu po chudziak i ocieplenie zewnętrzne z zasypką, oczywiście robocizna z materiałami. Koparka na wykop 700 zł pełny wykop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 07.12.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 tydzien roboty w 4 ludzi i 20 tysiecy stawka 1000 za dniowke za łba, cenia sie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 07.12.2018 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 No niektorym sie pomylila polska z norwegią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.12.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Zapytaj o umowę, gwarancję, opis powykonawczy ... zobaczymy czy nadal będą chcieli wykonać . Szukaj kogoś innego, wykonanie fundamentu owszem proste nie jest ale 20 tys to trochę przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 07.12.2018 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 To na ile wycenic mozna taka usluge zakpadajac ze beton i materialy place oczywiscie ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.12.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Zapewne dostaniesz odpowiedzi w stylu że 1000 zł dniówka to wcale nie jest dużo, wiedza i fachowość kosztuje, nie licząc narzędzi, dojazdu, ubezpieczenia, składki zus, krus, czynników szkodliwych, niebezpiecznych i takie tam. Myślę że połowę tej ceny to norma. Policzyć 300 zł dniówki za głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 07.12.2018 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Jak 1000 zl dniowki to normalka to otwieram firme budowlana ......rozumiem 300zl max 400 zl za dzien ale kur..a 1 tys pln to chyba komus sie poje..lo jestesmy w polsce a nie na dzikim zachodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek10 07.12.2018 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Pany, jak pisze "enikan" koszty mogą różnić się baaardzo. Dobrze wiecie o tym, że ławy można lać w grunt (tanio i w miarę szybko) jak i deskować (czas...). Można i zrobić chudziak pod ławę, a można i bez.. Można w końcu ścianę fundamentową postawić na pięciu warstwach bloczków a można i na 11 ale wtedy to już wieniec (czas..) Można te bloczki gruntować, robić wyoblenia, zaprawki i smarować to np. Izoha...em za (czas..) a można improwizować na zwykłym "czarnidle". DOSKONALE WIECIE ŻE JAKOŚĆ KOSZTOWAŁA, KOSZTUJE I BĘDZIE KOSZTOWAĆ. A wszystko to czas, czas, czas a czas to dniówki i kasa. Nikogo nie bronię ani nie oczerniam. Proponuję jednak autorowi postu na naprawdę dokładne zorientowanie się w temacie, co tak naprawdę kryje się pod tymi kwotami. A może Ci fachowcy policzyli wszystko z materiałami .. ? Zalewanie ław prawie by się zgodziło (ok. 12 metrów sześciennych * ok. 260 zł / m) = 3 200 zł + 4 godziny roboty z piciem kawy włącznie. Jeśli źle licze, niech Ktoś mnie poprawi Edytowane 7 Grudnia 2018 przez Bolek10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2018 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Jak zastanawiałem się, czy robić ławy czy płytę w bardzo podobnym co do wymiarów domu (ale w obydwie strony jeszcze ławy wewnątrz - czyli po trzy ściany w obydwu kierunkach, a nie tylko po obwodzie) to wykonawca SSO stwierdził, że jak wejdzie na gotową płytę, to obniży cenę swojej robocizny jedynie o 5K zł. Myślę, że chciał mnie zniechęcić do płyty i realnie jego praca warta była 10K zł. Powiedziałbym, że fundament w wersji "solidny basic". Nie wierzę, że ścianie fundamentowej hydroizolacja jest do szczęścia potrzebna (jest dysperbit i folia od wewnątrz, a od zewnątrz folia kubełkowa). Jestem przekonany, że podstawa to porządna, ciągła izolacja na poziomie chudziaka wylanego równo ze ścianą fundamentową (a poniżej - choćby potop). Ławy lane do gruntu, bez chudziaka (dałem się przekonać, że lepiej zamiast chudziaka zrobić ławy 10cm wyższe, bo będzie taniej, mocniej i szybciej, niż zamawianie pompy i chudego a potem wylewanie ław). Szczegóły na początku DB. Co do całych kosztów - link w sygnaturze przy okazji rozważania ławy vs płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 08.12.2018 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Zobaczymy co to bedzie moze znajde jakiegos kumatego goscia co sie na tym zna i fundament zrobili bysmy sami bo jak slysze ze kts za wykop chce 2 tys zl to u nas pod sklepem jak by sie lokalni dowiedzieli to gotowi sa isc i łyżeczką stołowa ziebie wybierac za polowe tej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 08.12.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 (edytowane) W "wykop" może być wliczone szalowanie deskami. Poza tym, nie napisałeś jaki masz teren, z czego i jakie poziomy. W "zasyp" może być wliczone utwardzanie (ubijanie). Jeżeli chciałbyś tylko zasypać koparką bez (czasochłonnego) ubijania, to w przyszłości będziesz skuwał wylewki i poprawiał instalacje. Co do cen, to nikt tutaj nic konkretnego nie napisze, jeżeli nie zobaczy chociażby fragmentów rysunków z projektu (rzut + przekrój). Wiem, że nikt nie chce takiego czegoś publikować, bo prawa autorskie i w ogóle, ale bez spojrzenia na to, nie da się nic wycenić. Możliwe, że ten kosztorys jest mocno przesadzony, a możliwe, że to przystępna cena. Poproś jeszcze ze dwie inne firmy o wycenę, wtedy więcej zrozumiesz. PS: Dziwi mnie jeszcze, że w tym kosztorysie który wydaje się być dokładny, nie ma osobno wpisanych "instalacji", czyli np: wpuszczenie rury wodnej, przepustu na przewody elektryczne, rur kanalizacyjnych, uziemienia i ewentualnego odgromienia. Może jest to ujęte w czymś co wypisałeś. Wiem, że na pewno nie są to błahostki, wszystko razem to raczej czasochłonna praca. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez enikan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 08.12.2018 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Oto Forum Muratora w pigułce. Każdy ma taniej, każdy ma lepiej, wszyscy dookoła przepłacają i robią kaszanę, tylko nie ja, bo fundament kopię łyżeczką. Piękne. Buduję w tym roku i za fundament na ławach ok. 10x16 zapłaciłem 20 tys. za robociznę. Forumowi mędrcy powiedzą że przepłaciłem, a ja wiem, że była to naprawdę dobrze wykonana, profesjonalna robota - bez fuszerek, w zgodzie z projektem, na porządnych materiałach, z ławami w szalunkach itd. Poza tym, tak jak koledzy wyżej wspominają - jest dużo zmiennych wpływających na cenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.12.2018 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 (...) Forumowi mędrcy powiedzą że przepłaciłem, a ja wiem, że była to naprawdę dobrze wykonana, profesjonalna robota - bez fuszerek, w zgodzie z projektem, na porządnych materiałach, z ławami w szalunkach itd. Poza tym, tak jak koledzy wyżej wspominają - jest dużo zmiennych wpływających na cenę... Zazdrościmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 09.12.2018 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 No chyle czoła ......ze w tak atrakcyjnej cenie znalazla sie profesionalna robota i materialy z górnej pułki ......promocje chyba zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 09.12.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Dziękuję, ja również się cieszę A za materiały z dobrej pÓłki niestety musiałem zapłacić dodatkowo Dobra, inaczej. Cenę za SSO bez dachu miałem z góry ustaloną z wykonawcą. Rozliczaliśmy się zgodnie z podpisaną umową po poszczególnych etapach. Stan zero to było niecałe 30% całej robocizny - to pewnie wynikało z indywidualnego podejścia wykonawcy do rozliczeń. I wyszło to właśnie w okolicach 20 k, a było trochę zabawy - m.in. hydroizolacja typu ciężkiego masą KMB, szalowanie ław, oczywiście kanaliza podposadzkowa itp. itd. Komplet robót od A-Z, wykonanych naprawdę porządnie, bez materiałów. Więc może dlatego mnie te 20 u kogoś innego nie przeraża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts