Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralnia i kotłownia jako oddzielne pomieszczenia obok siebie czy jedno większe?

Maciek85

Recommended Posts

Na wiosnę ruszam z kopaniem pod kanalizację (muszę wiedzieć gdzie mam kopać, żeby później było jak najmniej poprawek) i później ze ścianami nośnymi i działowymi (te drugie oczywiście troszkę później).

Obecnie kombinuję i planuję sobie mniej lub więcej 'gdzie co będzie'. W innym wątku pomogliście mi bardzo z kuchnią.

Teraz przyszedł czas na kotłownię i pralnię. Zastanawiam się czy zrobić dwa oddzielne pomieszczenia (tak adaptowałem i tak dostałem PNB) czy może jednak jedno większe pomieszczenie.

W kotłowni będzie kocioł gazowy, komin (mały - z szachtu wentylacyjnego jednokomorowego z kwasówką) i centrala WM+reku. W pralni będzie... pralka. No i pewnie m-sce na suszarkę i jakąś umywalkę. I w zasadzie to tyle. Jak znam życie będzie to też pomieszczenie typyu 'graciarnia' (czyli wszelkie środki czystości, małe narzędzia itp).

Komin musi być w tym m-scu (stopa kominowa już wylana). Jedynie co to będzie znacznie mniejszy niż stopa.

Im dalej się nad tym zastanawiam, to wydaje mi się, że jednak jedno większe pomieszczenie będzie lepszym rozwiązaniem. Te dwa maluchy były by naprawdę malutkie. Ale może nie dostrzegam czegoś, co Wy byście mi chętnie wytknęli. Jak myślicie?

P.S.

Przy wersji jednego pomieszczenia zastanawiam się jeszczy czy by nie powiększyć pokoju, kosztem pralni/kotłowni. A mianowicie czy by jej nie przenieść trochę 'w górę' - tak żeby zrównała się ze ścianą WC.

Fs6F4DU.png